Cyklar ditt barn säkert?
Cykelguider

Cyklar ditt barn säkert?

Gör en säkerhetcheck inför vårpremiären

20 mars 2018

Barns säkerhet på cykeln

När gatorna börjar bli redo för cykling igen är barnen ute på ett kick. Att ditt barn har rätt barncykel och cyklar rätt är A och O för säkerheten. När barnen känner sig trygga kan de utvecklas och nå sinpotential i större utsträckningen. Forskning visar också att bristen på säkerhetskunskap hos föräldrarna gör att barnen vyklar allt mindre. Det krävs mer säkerhetstänk på cykeln helt enkelt, det kommer här!

Uppmuntra barn att cykla mer

I en forskningsrapport från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) från 2017, kan man läsa att cyklandet bland barn och unga har minskat, vilket får negativa effekter på hälsan och barns självständiga mobilitet. Framförallt har barns och ungas fritidscyklande minskat men även cyklandet till skolan har blivit mindre och det vill vi försöka förändra.

Ge de vuxna koll på läget

Vi hoppas kunna uppmuntra barn till cykling och rörelseglädje och på ett positivt och naturligt sätt bidra till en hälsosam livsstil hos våra barn. Enligt VTI-studien är en av de de bakomliggande orsakerna till att barnen cyklar allt mindre föräldrarnas osäkerhet och otrygghet kring deras barncykling. De har inte kunskapen och vet inte hur de kan säkerställa på rätt sätt. Genom att ge föräldrarna mer koll och säkerställa barnen cyklar kan allt fler barn cykla säkert och föräldrarna känna sig tryggare.

Checklista

För att se till att barnen har det som krävs på sig och cykeln kommer här en bra lista att checka av. Vissa punkter kan barnen vara med och undersöka, andra är upp till de vuxna. 

  • Kolla att cykeln har hela och rena reflexer fram bak och på sidorna.
  • Att ringklockan fungerar är bra för att kunna påkalla uppmärksamhet på vägen.
  • Se till att alla muttrar är åtdragna och att pedaler sitter fast ordentligt. 
  • Gör en bromskoll på cykeln.
  • Däckens mönsterdjup och lufttryck ska vara i ordning.
  • Se till att sadeln sitter som den ska och är i rätt höjd.
  • Cykellampor är viktigt om barnen skulle cykla när det är mörkt, se till att de fungerar.
  • Glöm inte cykelhjälmen och se till att den sitter korrekt.

Vilken cykel ska barnen ha?

När du väljer barncyklar till barnen är det ofta många frågor och funderingar. När kan de börja cykla? Hur vet man när det är dags att ta av stödhjulen på cykel? Hur stor ska en barncykel vara?

Välj rätt barncykel

Det finns ofta många frågor. Det enklaste är att testa cyklar för att få en förståelse för barnen egna vilja att lära och utveckla. När barnen ska gå över till en ny, ofta större cykel, så krävs mycket övning. Så om barnen själva har tålamodet och viljan att ta nästa steg är det ofta rätt. Sen får man som vuxen finnas där som hjälp och stöd i början. Läs mer om att välja rätt cykel till barnen här.

Cyklar, cykelservice och säkerhetskontroll

Köp juniorcyklar på Intersport, antingen i någon av våra butiker eller online på intersport.se. Du är även varmt välkommen in för en säkerhetskontroll i någon av Intersports cykelbutiker där vi erbjuder cykelservice och säkerhetskontroll. Med en säkerhetskontroll kan du och ditt barn rulla in i en butik och rulla ut säkrare.

Andra 'Cykelguider' inlägg