Så väljer du rätt cykel till barnen
Cykelguider

Så väljer du rätt cykel till barnen

Vad ska man tänka på när man köper barncyklar

Välj rätt barncykel

Med våren och sommaren kommer även dagarna som är perfekta för cykling. För de minsta familjemedlemmarna kan det dessutom bli första gången som de sätter sig på en cykel, eller är det dags att plocka av stödhjulen eller testa på MTB. Oavsett nivå finns det en del att tänka på för att välja rätt cykel till barnen. Men vad? Det har experterna på Intersport koll på.

Många undrar även om vilken storlek det ska vara på cykeln, det kan du läsa mer om längre ner. 

Trehjuling

Beroende på ditt barns motorik och nyfikenhet på cyklar kan en trehjuling vara aktuellt någon gång efter att barnet fyllt ett år. Barnen får med en trehjuling lära sig hur cykeln tar dig framåt när hen trampar på pedalerna och samtidigt ges mer stöd i form av ett extra hjul. Däremot får de inte balans- och motorikträningen och får därmed en lite större utmaning när de ska gå över till nästa cykel.

Barnen tycker ofta det är kul att börja cykla och med lite hjälp att ta sig upp för småbackar eller när det blir allt för trögt kan man hålla motivationen uppe och minska den värsta frustrationen som de första cykelturerna kan innebära.

Balanscykel

För de minsta barnen är balanscykeln ett bra första alternativ. En balanscykel, eller springcykel som det också kallas, ser till utseendet mycket ut som en vanlig cykel men utan trampor. För att ta sig framåt måste barnet med hjälp av benen hitta balansen och sparka med fötterna, springa eller gå samtidigt som de sitter på sadeln. Springcykeln ger bra övning på att hitta balansen till skillnad från trehjulingen men ger å andra sidan inte övningen i att trampa.

Liten cykel

När barnen ska gå över till en vanlig cykel är inte helt enkelt att svara på. Ofta kan man se på barnen när de är för långa, en rekommendation är när barnen överstigit 100 cm, och det inte längre ser naturligt ut att trampa på en trehjuling eller sparka på en balanscykel. Alternativt att barnen tappat intresset när cyklarna för mindre barn inte längre är utvecklande.

Med eller utan stödhjul?

En första cykel för barnen är ofta av mindre karaktär, 12-16 tum. De mindre cyklarna är ofta anpassade med en genomtänkt och behaglig ramkonstruktion, pedaler med bra grepp. En upprätt sittställning och naturlig kontakt med pedalerna.

Det finns olika rekommendationer gällande stödhjulens vara eller inte vara. En del säger att det skapar en självsäkerhet och mer säkerhet för barnens cykling medan andra säger att stödhjulen främjar ett onaturligt rörelsemönster på cykeln och att avvänjningen kan bli svårare än nödvändigt.

Juniorcykel

Nästa steg är att plocka bort stödhjulen och/eller köpa en ny, större cykel till barnen. Enligt NTF görs detta vanligen när barnen är mellan fem och sex år även om erfarenhet och motorik spelar en viktigare roll än just åldern. Barncyklar finns både oväxlade så väl som med många utanpåliggande växlar. Vilken sort man ska välja beror på hur cykeln ska användas, samt barnets motorik och erfarenhet av cykling. De mest populära cyklarna är även cyklar som i regel är tillverkade av aluminium eller stål, och är ofta robusta för att de ska tåla oförsiktig behandling.

Cykeltyp efter behov

Vilken cykeltyp som passar de lite äldre barnen är en smaksak utifrån behov och intresse. Det finns allt ifrån klassiska barncyklar och retroinspirerade stadscyklar för de med höga krav på stil och design till mountainbikes med skivbromsar, dämpargafflar och 21 växlar som tioåringarna kan studsa och hoppa med i skogen. Ska den användast främst i naturen och kunna göra olika tricks är en mountainbike att föredra medan de som motionstränar eller i tidig ålder vet att de vill tävla i landsvägslopp bör gå på en racercykel. För den som inte har ett specifikt syfte med sin cykel och som bara vill använda den till och från skolan, träningen eller kompisar funkar en vanlig juniorcykel jättebra.  

När modellen är vald kan man gå loss ordentligt med färger, mönster och en mängd olika funktioner och tillbehör.


 

Rätt storlek på barncykel

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att man väjer rätt storlek på cykeln. Har man en för stor cykel kan man inte hålla händerna på styret och inte säkert når fötterna ner på ett korrekt sätt. Det blir vingligare, mer osäkert och därmed svårare och ofta mindre kul enligt barnen vilket kan påverka upplevelsen även på längre sikt.

- Storleken är A och O. Cykeln ska inte vara större än att barnet sittandes på sadeln ska nå marken med tårna. Det är också viktigt att man når fram till styret och ner till marken utan problem. Rätt modell och storlek gör att det blir enklare att cykla, säger en av experterna.

Här kan du läsa mer om hur du hittar rätt ramstorlek på cykeln

Cykelbromsar till barn

Barn är oftast starka i benen och av både trygghets- och säkerhetsskäl bör en barncykel ha fotbroms. Har cykeln en sadelhöjd på 43,5 cm - 63,5 cm från marken är det lag på att det finns fotbromsar. I fotbromsade cyklar är växlarna inkapslade i navet, vilket skyddar mot väder och vind. Det ökar dessutom cykelns livslängd.

Däremot har de ofta inte tillräcklig styrka i fingrarna för att kunna bromsa med handkraft förrän vid åtta-nio års ålder. När de klarar av det, når ordentligt och är starka nog, är det däremot bra med handbroms. Ett effektivt sätt att få stop på cykeln samt bra att tidigt göra det naturligt att bromsa även med handen Tänk på att öva på att bromsa med handen, det blir ytterligare ett moment att hålla koll på vilket kan vara en stor destraktion i början. 


 

Tillbehören gör helheten

Vissa tillbehör är viktiga och till och med lag på, andra är roliga, välbehövliga eller uppmuntrande.

  • Cykelhjälm

    Att barn har hjälm på sig är inte bara oerhört viktigt ur en säkerhetssynpunkt - det är även lag på alla upp till 15 år ska ha cykelhjälm. Skjutsar du ditt barn på din cykel och barnet inte har hjälm kan du få böter.
    – Barn under sju år bör ha en småbarnshjälm med grönt spänne, som har en funktion som gör att det löser ut vid en belastning som är mellan 9 och 16 kilo.
  • Cykellampor och reflexer

    Cyklar man i mörker är belysning ett måste för alla. Det kan ju hända att barnen och ungdomarna cyklar till och från skolan eller någon idrottsträning när det är mörkt ute.
    – Belysningen gör inte bara att barnen ser bättre, utan också att de syns bättre. Baklampans blinkande läge fungerar som en varningssignal, avslutar experten.
  • Ringklocka till barn

    Det finns flera tillbehör som både livar upp cyklingen och som är väldigt viktiga att ha. Ett oerhört viktigt tillbehör är en välfungerande ringklocka som det till och med även är lag på att cykeln är utrustad med. Dock är det en balansgång mellan att inte ha för mycket distraktion som stjäl uppmärksamheten från själva cyklingen. När barnen lärt sig cykla på riktigt kan en kul tuta eller en ringklocka med kolabjörnar eller giraffer vara aktuellt.
  • Flaskhållare på cykeln

    Även en flaskhållare för att ha med sig en vattenflaska på cykelturen är bra att ha - framför allt för att den bidrar till att barn får i sig mer vätska
  • Cykelkorg och pakethållare

    En cykelkorg eller en pakethållare gör det enklare att packa cykeln smart. Perfekt för en picknick, en väska som inte sitter så skönt under cykelturen eller annan extra packning.
  • Stödhjul och andra cykelhjälpmedel

    Köper du en cykel på Intersport följer stödhjul med på alla våra minsta cyklar. Skulle stödhjul inte följa med finns det alternativ, exempelvis en ledstång eller en ledpinne. De skruvas fast under sadeln och sedan håller den vuxna i den. Den här typen av redskap bidrar till en snabbare inskolning ur ett balansperspektiv. 

Bättre kvalitet blir billigare i längden

En billig balanscykel, trehjuling eller barncykel kan ofta bli dyrare i längden i jämförelse med en kvalitetcykel. Är cykeln ostabil och i sämre material går den lättare sönder och du får snbbare köpa en ny, alternativt att den inte kan ärvas eller säljas efter att den används färdigt. En cykel av högre kvalitet kan kosta några extra hundralappar men är ofta mer stabil, säker och rustik. När du köper barncykeln på Intersport vet du att den är av hög kvalitet och inköpt av experter inom området. 

Positiva effekter för barn som cyklar

Cykla till skolan, i skogen, i trädgården, på semestern, till stranden, till träningen eller till kompisarna. Alla tillfällen som ges att välja cykeln är toppen för kidsen! 

  1. När ni cyklar tillsammans får barnen får på ett naturligt sätt lära sig trafikregler och säkerhet i sin helhet. Men också bra erfarenhet för att utveckla trafikmognad innan de ger sig ut på egen hand. 
  2. De äldre barnen som cyklar själva får på ett pedagogiskt och utvecklande sätt själva ta ansvar för säkerhet och aktsamhet i trafiken. Se till att de får kunskap, att ni övar tillsammans och få dem att förstå allvaret innan de ger sig av.
  3. Att redan som barn få in hälsosamma rutiner, som att cykla, ger ofta större chans att fortsätta så och få en långsiktig balanserad och hållbar livsstil. 
  4. Unga mellan 6 och 16 år rekommenderas att röra på sig minst 60 minuter om dagen, att cykla till och från skolan alternativt ge sig ut en sväng på eftermiddagen kan hjälpa till att nå det dagliga målet.  
  5. Att cykla övar upp barnens balans, koordination och motorik.
  6. Att cykla tillsammans, oavsett om det är till skolan, på semestern eller en eftermiddagstur i skogen, är ett bra sätt att samarbeta och få en närmare familjesammanhållning.
  7. Det är en bra ingång till att på ett naturligt sätt kunna prata om miljöfördelar och hur vi tillsammans måste bidra till en mer hållbar värld. Att cykla är ett av de bättre alternativen för miljön!
  8. Är barnen trötta på morgonen är en cykeltur till skolan ett bra sätt att piggna till och fylla på med energi innan första lektionen startar. 
  9. Daglig rörelse ger både mentala och fysiska hälsofördelar.
  10. Barn som rör på sig kan hantera stress bättre och forskning visar att de kan koncentrera sig bättre och under en längre tid. 
  11. Sömnen blir bättre vid daglig fysisk aktivitet. Att vara utvilad gör förutsättningarna för en bra dag betydligt större. 
  12. Genom att cykla till skolan blir det mindre biltrafik runt skolgården där många barn cirkulerar. 
  13. Det adaptiva immunförsvaret kan byggas upp genom livet bland annat genom träning,  cykling med mera.
  14. Att cykla är en av många aktiviteter som ger barnen lite distans från telefoner, surfplattor och TV.
  15. Träning och aktivitet har hos barn har, precis som hos vuxna, flera depressions- och ångestdämpande egenskaper. 

Utrusta barnen för cykelturen

På Intersport finns allt som behövs för mer cykling i barnens liv. Allt från regnkläder och barncykelhjälmar till olika barncyklar som trehjulingar,  stadscyklarmountainbike för barn och balanscyklar

Barncyklar på Intersport

På Intersport finns ett stort utbud med det som behövs för barnens cykling. Allt från cykelhjälmar till barn till olika typer av barncyklar.

 

Andra 'Cykelguider' inlägg