Köpguide: fotbollsskor
Fotbollsguider

Köpguide: fotbollsskor

Nya fotbollsskor. Känslan att äntra planen i nya fotbollsskor, börja springa och känna sig ostoppbar är smått otrolig.

5 oktober 2018

 

Köp fotbollsskor online eller i butik

När du köpt nya fotbollsskor. Känslan att öppna kartongen, sticka i foten och knyta åt. Den känslan är oslagbar. Känslan att äntra planen, börja springa och känna sig ostoppbar är om möjligt ännu bättre.

Men vad ska man då tänka på innan man köper nya fotbollsskor?

Fotbollsskor till barn

Ett bra tips om du ska köpa fotbollsskor till barn är att det kan vara bättre för dem att spela i konstgrässkor oavsett om de spelar fotboll på konstgräs eller på naturgräs. På en konstgrässko är dobbarna mindre vilket är mer skonsamt för barnens fötter och knän.

Skillnaden på dyra och billiga fotbollsskor?

Att det finns en mängd olika modeller, färger och märken på fotbollsskor har inte undgått någon. Det finns fotbollsskor från kändisar, i nya färgkombinationer och mönster, inför nya mästerskap och i samarbete med olika klubblag. Det finns också fotbollsskor i en mängd olika prisklasser. Vad skilljer då en dyr fotbollsskor mot en billig fotbollsskor?

Material, kvalitet och passform

Ursprunget i vad som skiljer den dyrare skon mot den billigare är materialet. En billigare fotbollssko är ofta i plast vilket ofta ger en sämre passform för den som spelar fotboll frekvent. Om du eller ditt barn spelar fotboll ett par gånger i veckan kommer en sko i plats inte hålla särskilt länge och i längden blir det ofta en dyrare sko då en snabbare behövs bytas ut. 

Med en dyrare sko kan du förvänta dig att både materialet och dobbarna håller längre och är ett bättre val för den som tränar och spelar ofta. Värt att tänka på är dock att det inte bara utgår ifrån priset om en sko håller eller inte. Prata med personalen i någon av våra butiker eller gör research på vår sajt så att du hittar den fotbollssko som passar dig eller ditt barn bäst.

Storlek på fotbollsskor

Vikta tår, blå naglar och smärtsamma skavsår ska givetvis inte vara en del av att köpa nya fotbollsskor. Men! Ett misstag som är väldigt vanligt och som väldigt många  gör, både när de köper fotbollsskor till sina barn och till sig själva, är att köpa för stora fotbollsskor. Givetvis får fotbollsskorna inte göra ont eller hämma ditt spel men de ska sitta väldigt tight för att hålla passformen.

Fotbollsstrumpor och svullna fötter

Två saker som är värda att tänka på när fotbollsskorna provas ut är att fötterna svullnar vid spel samt att fotbollsstrumpor är tjockare än vanliga strumpor. En fotbollssko som sitter tight på en kall fot med en vanlig strumpa blir mest troligt en plåga när fötterna blir varma vid spel och fotbollsstrumporna ska på. Prova gärna fotbollsskorna med ett par fotbollsstrumpor och tänk på att det ska finnas lite extra plats för när fötterna svullnar.  

Vilket underlag spelar du fotboll på?

Den viktigaste delen att ta hänsyn till vid köp av nya fotbollsskor är var de ska användas. Att använda en sko som är  framtagen för gräs håller inte på konstgräs som sliter betydligt mer på skon. Och en fotbollssko anpassad för för konstgräs är ingen bra idé att spela fotboll på grus med. Ofta är de olika modellerna märkta med vilket underlag de är framtagna för, men det kan vara bra att veta vad som skiljer dem åt.

Vi går igenom fotbollsskor för:

  • Naturgräs
  • Konstgräs
  • Grus
  • Inomhus

Grässkor

Dobbar på grässkor är längre än på övriga fotbollsskor för att du ska få bästa prestanda på just naturgräs. Det är stor skillnad på naturgräs och konstgräs på många sätt, en av anledningar är att konstgräset är betydligt mer slitsamt mot dina fotbollsskor än vad naturgräst är. Får att vara mån om dina grässkor bör du därför inte spela med dem på konstgräs. För den som letar efter ett par fotbollsskor för naturgräs online, eller i butik, är det betäckningen FG du ska leta efter.

Fotbollsskor för konstgräs

Konstgräsplaner är styvare/hårdare och det är därför det sliter skorna snabbare än om du spelar på naturgräs. Konstgrässkor har därför extra förstärkning för att hålla längre. De har också fler dobbar som är rundare och kortare för att ge bäst grepp på underlaget. Om du ska köpa konstgrässkor onlie, eller i en butik, ska du hitta betäckningen AG för att vara säker på att skorna är anpassade för naturgräs. 

Grusskor

Grusskorna har många små dobbar för du får en närmare kontakt mellan foten och underlaget. Då gruset är hårdare packat blir underlaget hårdare än på konstgräs och naturgräs och grusskorna har därför ofta extra stötdämpning. Allt anpassat för ett hårdare grusunderlag. Grusskor fungerar ofta på konst-gräsplaner.

Inomhusskor för fotboll

Fotbollsskor för spel inomhus har andra krav än fotbollsskorna med dobbar. Här är det viktigare att hitta en sko med bra dämpning och en sula som tål det hårda underlaget som det är i en inomhushall. Med bra dämpade fotbollskor minskar risken både för att trampa snett, för att få ont i fötterna samt få ont i knän med mera. För den som tränar inomhusfotboll mer sällan funkar det ofta bara med ett par vanliga träningsskor. 

5 tips för att vårda dina fotbolsskor

Oavsett om dina skor är tillverkade av naturmaterial eller inte så tjänar du på att sköta om dem för att få ut maximal prestation och livslängd! Här kommer våra fem bästa tips för att vårda dina fotbollsskor för att förlänge hållbarheten och få skorna att slitas mindre.

  • Hur tråkigt det än låter så är det väldigt värdefullt att rengöra fotbollsskorna efter varje match eller träning. Det behöver inte vara väldigt noggrant men så det inte är allt för mycket smuts eller annat på dem. 
  • Låt skorna torka helt mellan de används. Du bör undvika att ha fotbollsskorna i  torkskåp, på eller under element då det torkar ut materialet i skon. Låt skorna självtorka, gärna stoppade med tidningspapper som hjälper till att ta bort fukten.
  • För den som tränar mycket, 4–5 gånger i veckan tjänar du på att ha två par skor att byta mellan. Detta med främsta anledning att de ska hinna torka mellan gångerna de används. Både från svett och från väta utifrån. När skorna hinner torka håller de betydligt längre.
  • Ett bra tips som ofta används vid andra skor där passformen är viktig är skoblocken. Att använda skoblock även till fotbollsskorna är väldigt bra för at få  passformen att hålla längre.
  • För den som på avancerad nivå vill värna om hållbarheten är det en god idé att behandla fotbollsskor i skinn med med skofett efter varje pass. Då håller sig skorna mjuka och smidiga längre. Om du inte mäktar med att smörja dem efter varje pass kan det vara en god investering för skorna att göra då och då. 

Fotbollsskor onlie och i butik

Varmt välkommen in till någon av våra butiker när du vill köpa fotbollsskor. Du får hjälp och råd från våra experter i butik för att hitta rätt fotbollsskor. Du kan även köpa fotbollsskor online på intersport.se. Vi har fotbollsskor från marknadens stora märken som Nike, adidas och Puma. 

Andra 'Fotbollsguider' inlägg