Att tänka på när du köper nya hockeyskridskor
Hockeyguider

Att tänka på när du köper nya hockeyskridskor

Det är mycket att tänka på när du ska köpa ett av rinkens viktigaste tillbehör, hockeyskridskorna.

Att tänka på när du ska köpa hockeyskridskor till vuxen och barn

Att välja rätt par ishockeyskridskor är avgörande för att du ska få en bra upplevelse på isen. Rätt passform och typ kan avsevärt förbättra din prestation. 

Vill du ha mer hjälp att välja ut hockeyskridskor är du  varmt välkommen in till någon av våra butiker, vi har modeller som passar allt från nybörjare till elitspelare, olika spelstilar och olika prisklass. Kom in till oss så hjälper vi dig hitta rätt. 

Storlek på skridskor

Att välja rätt storlek på dina skridskor är avgörande för en bra upplevelse på isen. En tumregel brukar vara att skridskornas innermått skall vara ca 5-7 mm större än din fot. Skridskorna ska kännas åtsittande men inte smärtsamt åtsittande, med tillräckligt med utrymme i tåboxen för att vicka på tårna.

När du provar skridskor, tänk på att hälen skall vara så långt bak som möjligt. Det kan vara bra att dunka hälen i golvet när du satt på dig skridskorna för att verkligen säkerställa att hälen är längst bak. Knyt skridskorna och stå upp eftersom fötterna blir bredare när du står upp. Böj gärna knäna så smalbenen går framåt för att känna att skridskorna sitter bra.

Skridskor är gjorda av olika material beroende på nivå. De billgare modellerna använder vanligtvis mer syntetiska material, medans avancerade modeller kan ha komposit- eller kolfiberkonstruktion för förbättrad prestanda och viktminskning. Tänk på att mer avancerade skridskor ofta är styvare vilket för gör dem svårare att åka i.

Skridskor för barn

Välj en skridsko utifrån den nivå ditt barn spelar på. Tänk på att styvare skridskor gör det svårare med skridskoåkingen så en mjukare skridsko är att föredra.

När det kommer till storlek är så det viktigt att inte köpa för stora skridskor för då blir det instabilt och svårt att åka. Växer barnet mycket så går det att köpa ½-1 storlek större än vad barnet har idag.

Kom ihåg att det är en personlig process att hitta rätt par ishockeyskridskor. Ta dig tid, gör din research och prioritera komfort och stöd. Med rätt skridskor kommer du garanterat ha roligare på isen.

Slipningen

Här ligger grunden i det som ger ett bra fäste och möjlighet till snabba svängar på isen. För detta krävs givetvis att skenan är slipad på rätt sätt för just dig som spelare. Med en riktigt skarp skena är snabba vändningar och svängar ett faktum, men till viss del på bekostnad av glidet på isen. Det gör att de flesta som glider bra från början, dvs. är något lättare som spelare oftast väljer att ha en skarpare skena, och de som är lite tyngre som spelare väljer att ha en mindre skarp skena. 

Skenans skåldjup

Det som gör en skena skarp är skåldjupet på den. Det vanligaste skåldjupet är mellan 20-22 mm. För en riktigt skarp skena behövs en djupare skål och ju djupare skålen är desto skarpare blir skenan.

Profilslipning

Att slipa skridskorna gör att åkningen blir roligare och att du inte behöver vara rädd att slita på stålet. Normalt behövs en profilslipning en till två gånger per säsong, men detta beror på vilken slipmaskin man använder sig av. När vi talar om profilslipning pratar vi om två viktiga delar, åkyta och radie.

  • Radieslipning: Med radieslipning menas att det under skridskon inte finns någon plan yta under skenan. Det ger resultatet att det oavsett om du lutar dig framåt eller bakåt när du åker, har lika mycket yta av skenan i isen. 
  • Kombiradieslipning: Det finns även kombiradieslipning som innebär att man har en radie på den främre delen av skenan och en annan på den bakre, dvs. olika mycket böjning fram och bak.
  • Zuperior: Ytterligare en typ av radieslipning är Zuperior som innebär tre olika storlekar på radien, en fram, en i mitten och en annan bak anpassat efter hur lång skenan är. Radieslipning är den vanligaste typen av slipning.
  • Åkyta: Innan man började med radieslipning var åkyta vanligast att använda. Då är skenans mittdel på 4-6 cm helt plan. I vissa fall kan man även förskjuta den plana yta framåt eller bakåt på skenan. När skridskorna kommer från fabrik har de alltid en slipad profil. Denna radie är olika beroende på vilken leverantör som tillverkat skridskon. 

Glöm inte skridskoskydden

För att förlänga livstiden på din slipning är det bra att alltid använda skridskoskydd till och från isen samt i omklädningsrummet. När skridskorna förvaras i bag bör de alltid ha mjuka skydd på. Om skydden är smutsiga se till att rengöra dem ordentligt samt att aldrig sätta på vanliga skydd efter att skenan torkats. Skydden kan vara fuktiga sedan tidigare och då är det bättre att använda mjuka skydd som suger upp fukten bättre.

I flera av våra butiker kan du göra skridskoservice på dina skridskor.

Köp skridskor på Intersport

På Intersport kan du köpa skridskor från  BauerCCM med flera. Här finns flertalet skridskomodeller för att du ska hitta rätt skridskor till dig eller ditt barn. Köp dina skridskor online eller välkommen in i några av våra butiker runt om i Sverige för mer hjälp från våra experter på plats.  

Skillnaden mellan dyra och billiga skridskor

Väldigt många frågar om vad som skiljer dyra och billigare skridskor åt. Precis som i de flesta fall när det kommer till utrustning av olika slag är en dyrare skridsko oftast av bättre kvalitet. En mer påkostad skridsko blir generellt även lättare, ger bättre passform och har skenor med stål av högre kvalitet vilket ger bättre skärpa. Med det sagt innebär det inte att du ska gå till en butik och välja den dyraste skridskon som finns på hyllan för att få en högkvalitativ skridsko. Det är fortfarande väldigt många individuella parametrar som spelar in. Prata med en säljare i din Intersportbutik för att få tips och råd utifrån din fot och spelstil. 

Prova skridskorna hemma, känns det bra är du redo för rinken. Du kan däremot inte ”åka in” ett par skridskor som du kan ”gå in” ett par skor. Om de inte känns helt 100, är det bättre att returnera och köpa ett par nya. Intersport har 365 dagars öppet köp! 



Andra 'Hockeyguider' inlägg