Nyttiga smoothies till frukost, mellanmål eller dessert
Livsstilsguider

Nyttiga smoothies till frukost, mellanmål eller dessert

Den mixade drycken blev populär runt sekelskiftet och till skillnad från andra så kallade superfoods har smoothien hängt sig kvar.

9 februari 2018

Smoothie

Ett ultimat mellanmål, en smidig frukost eller en god efterrätt. Vi pratar så klart om smoothien! Vi på Stories välkomnar alltid ny och härlig inspiration till smoothien. Därför har vi kikat lite på bloggparet David Frenkiel och Luise Vindahls senaste bok: Green Kitchen Smoothies.

Nyttigt att dricka smoothie

Smoothien är flugan som stannade kvar. Den mixade drycken blev populär runt sekelskiftet och till skillnad från andra så kallade superfoods har smoothien hängt sig kvar. Smoothien beskrivs ofta som det perfekta mellanmålet, eller den nyttigare versionen av en god milkshake. Du får i dig många bra vitaminer och näringsämnen och innehållet är lätt att variera efter både smak och behov. Behöver man bara ett snabbt mellanmål innan träningen går en smoothie snabbt att slänga ihop, men det går ju även att lyxa till det om man vill ha det där lilla extra.

Hitta recept på smoothies och hemmagjorda hälsodrycker.

Recept på Smoothie

Vill du ha inspiration och handfasta recept och råd till din smoothie är Green Kitchen Smoothies perfekt. David och Luise som skrivit boken är inte paret som ligger på latsidan. Tillsammans driver de vegetariska matbloggen Green Kitchen Stories. De har lanserat två populära matlagnings appar (Green Kitchen och Healthy Dessert) och har tidigare släppt två kokböcker. Nu är de aktuella igen med bok nummer tre: Green Kitchen Smoothies. Den färgsprakande kokboken bjuder på alla sorters varianter av smoothies, allt från dessertsmoothies till frukostidéer. För att göra boken komplett finns även recept på toppings som hemmagjord granola och müsli.

Tips! Ta med smoothien till jobbet eller efter träningen i en Smart Shake.

Recept på smoothie bowl

Det perfekta sättet att kickstarta dagen och få energi till en fullspäckad dag är med en smoothie bowl! Oavsett om du har en bootcamp, en lång dag på jobbet eller ett skönt löppass inplanerat så behöver kroppen en energiboost av bra och hälsosamma ingredienser. 

Här kommer därför tips på olika sorters smarriga smoothie bowls som du kan ladda upp med!

Jordgubb-banan-blåbär
En fryst banan
0,5 dl blåbär
1 dl hallon
6-7 jordgubbar
1 dl valfri mjölk
Valfri topping

Mixa alla ingredienser så att smoothien får en tjock konsistens. Häll upp i en djup skål och toppa med frukt, bär, müsli, havregryn, frön eller kärnor efter smak.

Mango-banan
En banan
1,5 dl fryst mango
1 dl valfri mjölk
Valfri topping

Mixa alla ingredienser så att smoothien får en tjock konsistens. Häll upp i en djup skål och toppa med frukt, bär, müsli, havregryn, frön eller kärnor efter smak.

Hallon-banan
En banan
2 dl frysta hallon
1-2 dl valfri mjölk
Valfri topping

Mixa alla ingredienser så att smoothien får en tjock konsistens. Häll upp i en djup skål och toppa med frukt, bär, müsli, havregryn, frön eller kärnor efter smak.

Nästa superbär efter acai

Var du en av dom som hakade på när acaibäret gjorde entré i våra liv? Well, då kan vi tipsa om nästa superbär att hålla utkik efter. Snart kommer nämligen en riktigt spännande nyhet inom kategorin superfoods ut på den svenska marknaden.

Minikiwi, kiwibär eller kiwai

Eller krusbärsaktinidia som det heter egentligen – kärt barn har många namn. Detta är hur som helst en ny liten vän inom kategorin superfoods som fångat vår uppmärksamhet. Och vi spår en riktig succé! Bäret är, som dess smeknamn antyder, en nära släkting till mer välkända kusinen kiwin, men förstås i avsevärt mindre format.

Bäret ser på insidan ut precis som en kiwi, medan utsidan påminner om en oliv eller vindruva. Bäret saknar också kiwins ludna skal. Smaken ska också den vara lik en kiwi, fast mer koncentrerad. Mumma för alla kiwilovers alltså!

C-vitaminer, antioxidanter och fibrer

Hälsofördelarna med bäret påminner också om kiwins. De är sprängfulla av C-vitaminer och antioxidanter. Även en hög halt av fibrer bäret mer attraktivt ur hälsosynpunkt. Som en hårlös och koncentrerad version av kiwin utgör kiwibäret alltså ett trevligt och näringsrikt mellanmål. Perfekt att ha i fruktsalladen eller smoothien. Vill man få tag på det lilla bäret får man dock vara lite uppmärksam då den endast är i säsong från slutet av augusti till mitten av november. 

Rödbetor är bra för träningen

Sportdrycker och näringstillskott i all ära. Rödbetor har en dokumenterat prestationshöjande effekt, helt utan tillsatser.

Löpare har bevisat det, dykare har bevisat det och slutligen har forskningen bevisat det. Rödbetor höjer resultaten i uthållighetsidrott. Genom att äta eller dricka rödbetor/rödbetsjuice 90-180 minuter före ett konditionspass så kan du höja dina resultat.

Minskar syrebehovet

Rödbetor innehåller höga nivåer av ämnet nitrat. När nitratet kommer i kontakt med saliven så omvandlas det till nitrit, som i sin tur omvandlas till kväveoxid. Krångligt? Det viktiga är att kväveoxid utvidgar blodkärlen och minskar cellernas syreförbrukning. En kombination som gör att idrottaren orkar mer på samma mängd syre.

Lagom är bäst

Flera studier har undersökt vilken mängd rödbetor som ger ett optimalt resultat. Det visade sig att äta eller dricka en daglig portion av två – tre stora rödbetor var bäst. Hälsokost- och träningsbutiker har ett brett sortiment av juice, tillskott och koncentrat för idrottsutövare, men sanningen är att det går minst lika bra att pressa egen juice eller äta ungsbakade betor till lunch. Köp ekologiska rödbetor och undvik onödiga bekämpningsmedel.

Variera kosten 

Studier har också visat att personer som äter en varierad kost med mycket grönt inte behövde äta lika mycket rödbetor. Detta var extra tydligt bland veganer och vegetarianer. Exempel på frukt och grönt som innehåller en hög dos av nitrat är: ruccola, spenat, rabarber, broccoli och jordgubbar. Ät, njut och prestera.

 

Andra 'Livsstilsguider' inlägg