Iron man kräver träning varje dag
Löparguider

Iron man kräver träning varje dag

Visst saknar du ibland motivationen till att gå ut och göra den där löprundan efter jobbet?

13 september 2016

Iron man kräver träning varje dag

Visst saknar du ibland motivationen till att gå ut och göra den där löprundan efter jobbet? Tankar far i huvudet om hur jobbigt det kommer att bli och hur tungt du kommer att flåsa. Låt oss då berätta om Madonna Buder, en 86-årig kvinna som går under namnet “The Iron nun”  - så tror vi du får förnyad kraft!

Ironman-triathlet

På andra sidan Atlanten, i Spokane, Washington har en nunna gått upp och påbörjat sin dag. Hon heter Syster Madonna Buder och är 86 år gammal. Sedan hon var 40 år har hon varit medlem i Sisters for Christian Community, en icketraditionell församling där man som medlem själv styr över sin livsstil. Och just det, hon är också flerfaldig Ironman-triathlet!

Sprungit över 40 Iron Man

Sedan hon gjorde sitt första lopp vid 52 års ålder har hon idag över 40 Ironmans i bagaget går därför under namnet “the Iron Nun”. Mottot är “det enda misslyckandet är att inte försöka” och den där morgonfärden till kyrkan är ingen lätt, kort promenad. Nej, det är ett ordentligt löppass som gäller. Tränar gör hon alltså varje dag, och utöver löpningen cyklar hon gärna långa distanser för att simma i någon av sjöarna som finns runt omkring hennes hem.

Att hon passerat 80 år sedan ett bra tag tillbaka är inget hinder för denna kvinna, snarare tvärt om! Just hennes ålder har lett till att hon tvingat tävlingsarrangörer världen över att vidga sina vyer och ändra eller lägga till åldersgrupper för att hon ska kunna vara med och tävla.

The Grace to Race

I hennes biografi The Grace to Race som kom ut 2010 kan man läsa om att hon hoppas delta i den nästkommande Hawaii Ironman, då 80 år gammal, och där öppna upp ytterligare en åldersgrupp för kvinnor: 80-84 år. Något hon så klart lyckades med. Två år senare slog hon världsrekordet som snabbaste kvinnan i världen att gå i mål på en ironman för sin åldersgrupp. Ett rekord som hon fortfarande håller idag!

Känns den där löprundan efter jobbet jobbig och tung? Tänk som Syster Madonna: “I do it by putting one foot in front of the other”. Svårare än så är det inte!

Andra 'Löparguider' inlägg