Anders Szalkai - din nya löparcoach!
Löparguider

Anders Szalkai - din nya löparcoach!

Anders Szalkai är en av Sveriges största löpprofiler med sina 67 maratonlopp. Nu blir löpcoach och tränare på Intersport.

Träningsprogram för löpning av Anders Szalkai

Anders Szalkai är en av Sveriges största profiler inom löpning med sina 67 maratonlopp. Nu blir han din och alla andra Intersport-kunders tränare.

Allt handlar om ett specialutvecklat träningsprogram som Anders ligger bakom. Eller rättare sagt flera program. Köper du skor för mer än 999 kronor i en Intersport-butik får du ett kort med specialkod - och en möjlighet att via datorn välja det träningsupplägg som passar just din nivå. Anders har utformat flera olika varianter och det går att uppgradera tuffhetsgraden i takt med att din teknik och kondition förbättras.

Det går även bra att köpa programmet separat om man redan har fräscha skor och bara är ute efter att bli en bättre och uthålligare löpare…

Löpning sedan barn

Anders Szalkai har alltid sprungit. Som barn var det barfotalöpning på grusvägen runt kvarteret som gällde och som 12-åring genomförde han sitt första millopp. Nu förbereder han sig för sitt 68:e maratonlopp.

Anders löparhistoria börjar egentligen som ung friidrottare. Han utövade alla grenar men fastnade för löpningen, mycket tack vare en tränare som sa till honom att han aldrig skulle lyckas på grund av en ”avig” löpstil. Tränaren var dock mycket engagerad och trots sin kritiska inställning tog han sig an Anders. Tillsammans slipade de bort avigheterna.

Marathon var något speciellt

Under sin ungdomstid tävlade Anders på medeldistans och när han kom upp i juniorålder blev sträckorna allt längre. Sitt första maratonlopp sprang han 1989, när han som 19-åring var på skolresa i Paris. Överallt hände affischer och reklam för Paris Marathon och Anders beslutade sig för att delta.

Det gick över all förväntan. Av 10 000 löpare kom han på plats 32 och där och då insåg han sin talang för längre sträckor. Det skulle dock dröja till år 1992 innan han gav sig på sitt andra maraton, Frankfurt Marathon, men efter det var maratonlöpandet igång med en imponerande regelbundenhet. Anders har sprungit EM, VM och OS, vunnit en rad SM-medaljer och dessutom segrat i Stockholm Marathon.

Löpning är en hel vetenskap

Sin gedigna kunskap om löpning och träning delar han nu med sig som Intersport-ambassadör. Alla drömmer inte om att springa en mara – men Anders har mycket att lära ut även till motionsjoggare. Det är du som väljer vilket program du vill börja med. Och om eller när du vill växla upp till en ny nivå!

Fakta om Anders Szalkai 

  • Längd: 182cm

  • Träningsvikt: 66kg

  • Tävlingsvikt: 64kg

  • Uppmätt testvärde på löpband: 79

  • Vilopuls: ca 32 när formen är på topp

Löpexpert på Intersport

Kolla in vår film om maratonmästaren Anders Szalkai. Anders är inte bara en av Sveriges mest framgångsrika löpare, han är också en mycket kunnig och omtyckt löptränare. Men vem är han egentligen Anders Szalkai, och vad har format honom till den han är? Intersport ville porträttera sin löparexpert, som inte bara är Sveriges duktigaste tränare utan också en väldigt spännande person.

Andra 'Löparguider' inlägg