Fyra galna ultramaratons
Löparguider

Fyra galna ultramaratons

Ultramaraton blir alltmer populära och är det ultimata testet på uthållighet. Här är några av de galnaste och tuffaste loppen världen över.

22 februari 2018

Att springa ett 42km långt maratonlopp är en enorm prestation och kräver en oerhörd disciplin. Ändå finns det dem som utmanar sig själva ännu mer än så och det i extrema temperaturer, enorma höjdskillnader och i oförglömlig terräng – ibland i flera dagar.

Ultramaraton är det ultimata uthållighetstestet – psykiskt och fysiskt. Oavsett vad du tycker om det – inspirerande eller spritt språngande galet – så får du här chansen att upptäcka några av de lopp som extremlöpare världen över anmäler sig till.

Marathon des Sables
Detta lopp är känt som ett av världens tuffaste ultramaraton. På sex dagar måste deltagarna ta sig igenom den 254km långa sträckan genom Saharas heta öken och sandstormar. Varje år deltar omkring 1000 personer i loppet.

Hardrock 100 Endurance Run
Detta ultramaraton arrangeras i södra Colorado och består av en sträcka på drygt 161 km på mycket hög höjd och i extrem terräng. Deltagarna har 48 timmar på sig att ta sig runt och några av de utmaningar de får tackla längs sträckan är bland annat höjdsjuka, minusgrader och snabbt växlande väder.

Spartathlon
Spartahlon går mellan de grekiska städerna Aten och Sparta, en sträcka på ”nätta” 246 kilometer. Här gäller det att vara snabb för även om du har 36 timmar på dig så gäller det att hinna till de många kontrollerna längst vägen inom en viss tid, annars är du diskad.

The Barkley Marathon
Att säga att detta lopp är ”galet” är en underdrift. Terrängloppet arrangeras i Frozen Head State Park i Tennessee, USA och har inspirerats av en historisk rymning från ett fängelse. Målet är att ta sig runt den 32km omarkerade (!) sträckan -  fem gånger på totalt 60 timmar. Terrängen är hård och höjdskillnaderna stora, så stora att det motsvarar att bestiga Mount Everest två gånger. Som om inte detta vore nog så finns det några minst sagt speciella regler knutna till loppet. Deltagarna måste t.ex. hitta böcker längst vägen och slita ut det sidnummer som motsvarar deras deltagarnummer för att bevisa att de har varit där. 

Hur många är det då som lyckas? Väldigt få. För av cirka 800 personer har bara 15 fullföljt den här minst sagt galna utmaningen. 

Andra 'Löparguider' inlägg