Löparskons anatomi beroende på löpningens underlag
Löparguider

Löparskons anatomi beroende på löpningens underlag

Vilket underlag du springer på är en del som avgör vrå vilket sätt dina löparskor bör vara uppbyggda.

Underlag för löpning och en löparskos uppbyggnad

Det är inte bara skon som påverkar dit löpsteg. Beroende på vilket underlag du springer på påverkas din fot på olika sätt. För att stärka olika delar av kroppen spelar underlaget en stor roll. Här är några tips för hur du tränar i miljön i din omgivning samt hur löparskon är uppbyggd.

Att springa på löpband

Visst kan det vara tråkigt och monotont att springa på löpbandet, men det är kanske ändå att föredra framför ett pass i ett februarikallt och halt Sverige. Löpbanden passar alla, nybörjare, motionärer och eliten. De nya banden har en bra dämpning och tekniska möjligheter att välja olika löpprogram och analysera din löpning efteråt. Dessutom kan du passa på att följa din favorit-TV-serie eller pumpa musik ur ett par ordentliga högtalare. Läs mer om skillnaden på att springa ute vs inne på löpband

Löpning på asfalt

Asfalt är kanske det vanligaste underlaget när man springer långlopp och maraton. Du ska helst inte träna på asfalt i mer än en och en halv timme åt gången, då det kan vara ansträngande för fötter, leder och ben som inte är vana. Ska du däremot springa ett maraton kan detta krävas för att succesivt vänja dig vid det hårdare underlaget. Då kan det vara bra att vänja kroppen genom längre pass. 

Löpning i terräng

Att springa i de djupa, svenska skogarna är mysigt och friskt. Det mjuka skogsunderlaget mildrar stötverkan för kroppen. De ojämna partierna stärker kroppen och förbättrar din smidighet. Se dock upp för snedtramp! 

Löpa på sand

Att springa längs stranden är mer regel än undantag i romantiska Hollywoodfilmer som utspelar sig i Los Angeles. Och visst är det mysigt att springa när solden är på väg upp i horisonten, men se upp för skador. Strandlöpning innebär stora påfrestningar för både hälsenor och vader. Ju hårdare sand, desto bättre för kroppen, så håll dig vid strandkanten där sanden är hårdare. Försök att inte springa längre än 30 minuter i början så att kroppen vänjer sig vid underlaget.

Spring barfota i gräs

Att ta av sig skorna och springa rundor på gräs stärker muskulaturen i dina fötter. Men som alltid under sommarmånaderna, se upp för getingar och andra insekter som sticks eller bits!

Springa på grusvägar

Att springa på grus är ett perfekt alternativ för nybörjare då grusvägar minimerar risken för skador tack vare sin jämnhet. Men se alltid upp för håligheter och större stenar med mera, de kan få förödande konsekvenser...
Källa: Runner’s world.

Så hjälper vi dig prova ut löparskor, se vår lista med sex parametrar att ta hänsyn till när du köper nya löparskor. 

Löparskons anatomi och dess utveckling

Löparskor har utvecklats enormt bara de senaste tio åren. Av vilka komponenter är en löparsko egentligen uppbyggd? Vi har svaret.

Löparskons ovandel

En ovandel ska vara lätt och smidig men samtidigt ge stöd. En väldigt flexibel lättviktssko kan ha en strumpliknande, smidig överdel medan en stabil sko med mycket dämpning behöver en kraftfullare ovandel. En trend är runningskor med färre sömmar, eftersom att det innenbär risk för skav.

Mellansula, Gel, Air eller Boost bl.a.

En mellansula är gjord av ett mellansulematerial – oftast EVA-plast – och stötdämpningsmaterial som kan heta saker som gel, air eller boost beroende på tillverkare. Asics har gel, Nike har air och adidas skor boost. Det är svårt att göra en mellansula som på samma gång är lätt och slitstark, men nu har i alla fall många tillverkare börjat med nya material som ger både ökad komfort och bättre ”kick” i steget.

Löparskons innesula

Ett tag såldes runningskor med tekniska, uppbyggda innersulor. Men det är svårt att göra en innersula som passar alla fötter. Eftersom innersulans främsta funktion är att ge komfort åt foten så är de flesta innersulor i dag helt enkelt tunna och löstagbara vilket gör att man kan lägga i sina egna varianter.

Löparskons yttersula

Yttersulan skyddar skon och materialet i mellansulan. För femton år sedan gjordes yttersulan ofta i ett stycke. I dag kan den bestå uppemot 15 delar, eftersom fler delar ger en flexiblare sko. Materialet har ofta högst slitstyrka i hälen, eftersom de flesta motionärer landar på hälen. 

Löparskor online och i butik

Det är alltså både vilket underlag du springer på, hur din fot och ditt löpsteg ser ut som avgör vilka skor du ska ha och hur de bör vara uppbyggda. Kom in i butik eller hitta löparskor för dig på intersport.se  

Andra 'Löparguider' inlägg