Så hittar du rätt joggingskor
Löparguider

Så hittar du rätt joggingskor

Sex saker att ta hänsyn till vid ditt köp av löparskor.

2 oktober 2019

 

Sex tips för ditt köp av löparskor

När du gjort det du inte trodde du skulle klara. När du tog dig hela vägen och klarade det där lilla sista. Då klarar du allt. Allt och ännu lite till. Springer du för att komma åt snabbare tid, längre distanser eller den ljuvliga känslan efteråt? Oavsett din anledning att springa bör du gör det i ett par löparskor som anpassade efter din fot och ditt löparsteg.

Vilka joggingskor passar?

När det är dags att köpa nya löparskor är det ofta mycket att tänka på. Stöd, dämpning, modell, märke och storlek. Frågorna är många och för att få svar utgår vi ifrån ett gäng olika aspekter. Vi har listat sex parametrar att ta hänsyn till när du köper nya löparskor. 

  1. Fötter
  2. Kroppsvikt
  3. Löpsteg
  4. Underlag
  5. Frekvens
  6. Önskemål 

 

Inspireras till löpning med vår guide 10 anledningar att löpträna.

Hur din fot ser ut

Fötternas form är avgörande vid val av löparskor. Är hålfoten låg, hög eller neutral, är foten smal eller bred, är vristen hög eller låg och vilken form har tårna. Genom att titta på vilken typ av fot du har kan vi börja sålla bort skomodeller som inte passar, detta görs genom en löpanalys.

Din vikt skapar belastning

Även kroppsvikten påverkar valet av skor. Lägg därtill att belastningen på fot och knä ökar ungefär 5 kg vid varje fotisättning. Vikten påverkar bland annat knän och höfter. En tyngre löpare behöver ofta mer stötdämpning och stabilitet än en lätt löpare.

Ditt löpsteg och fotnedsättning

Nästa steg är att titta på löpsteget på ett löpband. Samtidigt som löpbandet rullar, rullar även en kamera som spelar in steget under ett tiotal sekunder. Löpsteget består av tre faser: isättning, stödfas och frånskjut. Först tittar vi på hälisättningen, sedan när hela foten med fullt tryck är i marken och slutligen hur frånskjutet ser ut. Om foten har en rak vinkel, pekar inåt eller utåt påverkar hur mycket stöd löparen behöver för att få en behaglig och skadefri löpning.

Vilket underlag du ska springa på

Det finns skor för alla underlag. Planerar du att springa mycket terräng rekommenderar vi till exempel en något stabilare sula med bra grepp än om du tänker springa i elljusspår eller på asfalt.

Hur ofta och hur länger du springer

Hur ofta och långt du tänker springa har så klart också betydelse för valet av skor. Ofta ställer vi frågor om dina löpvanor innan vi tittar på fot och löpsteg för att få en tydlig bild av dig som löpare.

Andra önskemål

Med analysen i ryggen väljer vi ut två, tre modeller som passar fotens form, din löpning och ditt löpsteg. Därefter är det givetvis dina önskemål som spelar in. Vilken sko känns bäst på foten? Är det någon prisskillnad? Sitter hälen fast ordentligt? En kort runda och en avspelning till på löpbandet brukar räta ut de sista frågetecknen.


 

"Testa på riktigt"-garanti

Hos Intersport får alla som provat ut ett par löparskor en nöjd-kund-garanti i 30 dagar när du provar ut löparskorna med en säljare i någon av våra butiker. Ta hem skorna och ge dig ut och spring. Om inte skorna känns helt rätt för dig är du välkommen att byta till ett nytt par. Även om du köpt dina löparskor online kan du ta del av vår "Testa på riktigt"-garanti. Ta med dig skorna till butik så hjälper vi dig.

Andra 'Löparguider' inlägg