Så hjälper vi dig att prova ut löparskor
Löparguider

Så hjälper vi dig att prova ut löparskor

Fötternas form är avgörande vid val av löparskor. Är hålfoten låg, hög eller neutral, är foten smal eller bred, är vristen hög eller låg och vilken form har tårna. Genom att titta på vilken ...

Sex tips för ditt köp av löparskor

När det är dags att köpa nya löparskor är det ofta mycket att tänka på. Stöd, dämpning, modell och storlek. Vad svaren blir på dessa funderingar utgår ifrån olika aspekter. Vi har listat sex parametrar att ta hänsyn till när du köper nya löparskor. 

  1. Fot
  2. Vikt
  3. Löpsteg
  4. Underlag
  5. Frekvens
  6. Finjustering

Inspireras till löpning med vår guide 10 anledningar att löpträna.

Foten

Fötternas form är avgörande vid val av löparskor. Är hålfoten låg, hög eller neutral, är foten smal eller bred, är vristen hög eller låg och vilken form har tårna. Genom att titta på vilken typ av fot du har kan vi börja sålla bort skomodeller som inte passar, detta görs genom en löpanalys.

Vikten

Även kroppsvikten påverkar valet av skor. Lägg därtill att belastningen på fot och knä ökar ungefär 5 kg vid varje fotisättning. Vikten påverkar bland annat knän och höfter. En tyngre löpare behöver ofta mer stötdämpning och stabilitet än en lätt löpare.

Löpsteget

Nästa steg är att titta på löpsteget på ett löpband. Samtidigt som löpbandet rullar, rullar även en kamera som spelar in steget under ett tiotal sekunder. Löpsteget består av tre faser: isättning, stödfas och frånskjut. Först tittar vi på hälisättningen, sedan när hela foten med fullt tryck är i marken och slutligen hur frånskjutet ser ut. Om foten har en rak vinkel, pekar inåt eller utåt påverkar hur mycket stöd löparen behöver för att få en behaglig och skadefri löpning.

Underlaget

Det finns skor för alla underlag. Planerar du att springa mycket terräng rekommenderar vi till exempel en något stabilare sula med bra grepp än om du tänker springa i elljusspår eller på asfalt.

Frekvensen

Hur ofta och långt du tänker springa har så klart också betydelse för valet av skor. Ofta ställer vi frågor om dina löpvanor innan vi tittar på fot och löpsteg för att få en tydlig bild av dig som löpare.

Finjustering

Med analysen i ryggen väljer vi ut två, tre modeller som passar fotens form, din löpning och ditt löpsteg. Vilken sko känns bäst på foten? Är det någon prisskillnad? Sitter hälen fast ordentligt? En kort runda och en avspelning till på löpbandet brukar räta ut de sista frågetecknen.

Nöjd Kund Garanti

Hos Intersport får alla som provat ut ett par löparskor en nöjd-kund-garanti i 30 dagar. Ta hem skorna och ge dig ut och spring. Om inte skorna känns helt rätt för dig är du välkommen att byta till ett nytt par.

Andra 'Löparguider' inlägg