Bli bättre på padel
Racketsportguider

Bli bättre på padel

Bästa träningen, utrustningen och grejerna att hålla koll på för att utvecklas inom sporten.

Utvecklas inom padel

Padel är utan tvekan den sport som växer mest just nu - folk har blivit som tokiga och allt fler ger sig hän sporten. Men när du spelat ett tag, och vill ta nästa kliv - vad ska du ätnka på då? Vi har här med hjälp av en adidas, en av våra padelexperter, svaret på de vanligaste frågorna för att bli bättre på padel. Vi ger dig tips på bästa träningen, utrustningen och grejerna att hålla koll på för att bli bättre på padel

Att tänka på vid bollträff, utvecklingen från att ”bara träffa bollen”? 

Det är bra att tänka på att träffa bollen framför kroppen (främre foten vid grundslag) med tyngden på foten som är närmast bollen vid tillslaget. När du övat på detta ett tag kommer du se stor skillnad på dina slag och kontrollen på din bollträff.

Hur skruvar man bollen bäst i padel? 

Normalt ska en sätta spin på bollen för att ändra tempot på bollen till lägre hastighet. Viktigt att få med rörelseenergin från kroppen så att underarmen och handleden kan ha en kort och snabb träff på bollen. Träffen kan ge underskruv, överskruv, sidskruv eller en kombination av sidoskruv med någon av de andra. Padelracket ska träffa bollen mer på sidan än under eller ovansidan på bollen.

Fotarbetet – vad gör en ofta för fel där? 

Det vanligaste misstaget är att en tar för stora kliv och står för brett mellan fötterna strax innan bollträff. Många börja röra på sig för sent så det måste röra sig väldigt fort när det väl är dags. Det gör att det blir svårt att hinna träffa bollen rent, jobba med små snabba fotrörelser istället. 

Vart ska jag sikta bollen för att göra det som svårast för motståndaren? 

Det är givetvis väldigt personligt. Men jag skulle säga att in mot hörnen på padelbanan är en av flera bra träffar för att göra det riktigt svårt på spelaren på andra sidan nätet.

Har du några tips för att läsa spel? 

Håll blicken på motståndarens rack för att se om det pekar upp eller åt någon sida vid bollträff. Om motståndaren har dålig balans förbered dig på att lägga nästa boll på samma spelare.

Vad bör en lägga mest tid på att nöta? 

  • Försvarsspel från vägg.
  • Lära sig slå låga slag i olika tempon och riktning.
  • Lobba högt, snabbt över motståndarna, både med studs nära bakvägg och när servlinjen.

Hur utvecklar man bäst samarbetet vid dubbelspel i padel?

Kommunikation. Snacka innan match och under bollarna för att utvärdera. Innan match vad er strategi är och under matchen hur ni kontinuerligt läser spelet och var ni skadar motståndarna bäst. Snacka igenom vad motståndarna gör bra och som får er att ni missa, försök att undvika dessa situationer.

Att tänka på vid köp av padelracket för nästa nivå?

Tänk igenom dina spelstyrkor och svagheter. Har jag en ”bamse-smash” men har svårt och hålla in bollen i det låga spelet eller i volleyn så är det bättre att köpa ett rack som ger mer kontroll för det är missarna som leder till förlust i matcherna. Smashen kan användas ändå men vid mer avvägda tillfällen. Tvärtom om du hat svårt att avgöra bollarna med tryck, men har bra känsla i övriga spelet. Testa ett mer droppformat rack och testa fram hur styvt rack som går att använda utan att tappa känslan i övriga spelet.

Lär mer: Så hittar du rätt padelracket

Hur ska man tänka i padel gällande grepp på sitt racket? 

Här går skolorna lite isär. Har du börjat att byta grepp för olika slag i ditt spel är ett smalt grepp lättar att manövrera, håller du racket neutralt mestadels och har en känsla att racket kan vrida sig i handen vid volley och grundslag kan ett tjockare grepp hjälpa dig. Testa dig fram för att hitta det du gillar bäst. 

Vilken ytterligare utrustning behöver man ha?

Förutom racket är padelskorna egentligen den viktigaste padelutrustningen, de hjälper dig mycket på banan. Där är det är viktig att de är anpassade för det underlaget som spelas på för att få så bra grepp som möjligt.

Läs mer: Att tänka på vid köp av padelskor

Vilken träning bör man komplettera sin padelträning med? 

  • Intervallpass i löpning.
  • Explosiv styrketräning.
  • Muskelbyggande träning för bålen, axlar och korsrygg. 

Lär mer:

Att tänka på när du väljer padelskor.

Kom längre med bra grejer

För dig som vill utvecklas inom padel finns det mängder av tips och råd! Kom in till oss om du vill få hjälp att välja utrustnig eller få motivation eller inspiration för att utvecklas som padelspelare. Vi har allt från goda råd till det du behöver i utrustnings-, kläd- och skoväg för att lyckas.  

Andra 'Racketsportguider' inlägg