Inspirerande filmer
Träningsguider

Inspirerande filmer

Intersport stories möter personer som inspirerar på helt olika sätt.

12 juli 2016

Inspireras av våra filmer på kända personer

Hitta inspiration i ny typ av träning, något du inte testat förut eller för att fortsätta utvecklas i det du redan gör. Intersport stories möter personer som gör just det, inspirerar.

Maxida Märak

Maxida är artist, hiphop-producent och skådespelare. Hon är också same och strider för samernas rättigheter. Sin drivkraft hittar hon i naturen och så ofta hon kan använder hon benen för att upptäcka nya marker. Lika viktigt som det är att få i sig mat, lika viktigt är det för Maxida Märak att få endorfinkickarna som träningen ger henne. Faktum är att hon har svårt att starta dagen utan ett pass i benen. 

- Jag har alltid fått höra att jag inte har någon löparkropp. Jag är inte lång eller byggd som en gasell men det struntar jag i. Björnen har inte heller en löparkropp och det är inte så lätt att springa ifrån den när den börjar jaga, säger Maxida. 

Löpning är lättilgängligt, bara löparskor som behövs

Det fina med löpning är att det är lättillgängligt och okomplicerat, tycker Maxida. Att det enda som krävs är ett par skor och sedan är det bara att ge sig ut, oavsett var man är.
- Jag reser mycket i mitt jobb och det är inte alltid som det finns ett gym tillgängligt men du har alltid mark under fötterna. Springer jag i stan så är mina rundor mer strukturerade men det bästa jag vet är att springa i stora naturområden. Det är fantastiskt att springa där jag inte riktigt vet var jag kommer att hamna.

Allra helst springer hon tidigt på morgonen, när det är tomt och tyst. Egentiden Maxida får på löprundan värderar hon högt och hon springer därför alltid ensam.

- Jag springer bara för min egen skull och jag behöver få göra det i lugn och ro för att hitta kraft och energi. I mitt yrke har jag alltid en massa människor omkring mig. Det är många sena spelningar och du ska alltid vara på topp men egentligen är jag en ensamvarg. Jag brukar säga att jag är en social ensamvarg, jag har ett stort behov av att hålla ett högt tempo men ett lika stort behov, om inte större, av att vara ensam. Löpningen och att vara ute i naturen har blivit väldigt viktigt för mig för att jag ska orka hålla det tempo som jag annars lever i.  

Niki Tsappos och Martha Nabwire

För några år sedan skrev dansduon Niki Tsappos och Martha Nabwire historia då de blev de första kvinnorna att bli världsmästare i hiphop. Deras vänskap och karriär låg till grund för en hyllad dokumentärfilm och sedan biopremiären i vintras har filmen "Martha & Niki" visats i bland annat Paris och Berlin. I dag fortsätter de båda med dansen men på varsitt håll. 

Dans, flow och grym inställning

Vi blev helt tagna av deras grymma inställning och flow och bad Niki Tsappos berätta om vad dans är och vad den betyder för henne. Svaret blev en kombination av ord och rörelser, inspiration och energi. Kolla själva och inspireras till mer dans i vardagen!

Nawwar Arouk

Förra hösten kom Nawwar Arouk till Sverige. Då hade han varit på flykt i två år från krigets Syrien. I hemlandet simmade han för landslaget, något han tvingades ge upp när kriget kom alldeles för nära. I Sverige har simningen blivit ett sätt för att ta tillbaka en av de pusselbitar som kriget stal från honom. Ett sätt för att bearbeta och hitta tillbaka till sig själv igen.

Simning var en stor del av livet

- Att simma var en så stor del av mitt liv och när det togs ifrån mig så lämnade det ett stort hål. Men när något tas ifrån en mot ens vilja, då måste man ta tillbaka det, säger Nawwar.

Filmen är Intersports porträtt av elitsimmaren Nawwar Arouk. Se den, du kommer inte att bli besviken. 

Gillar du musiken i filmen så kanske det kan vara kul att veta att den har specialskrivits för Intersport.

Andra 'Träningsguider' inlägg