Hur ska en bra promenadsko vara?
Träningsguider

Hur ska en bra promenadsko vara?

Så väljer du skor för promenaden

19 november 2020

 

Så väljer du skor för promenaden

En promenad har många fördelar, bland annat får du bra träning, starkare skelett, effektiv viktnedgång, bättre kondition, det är mer skonsamt för kroppen än t.ex. löpning och du får massa frisk luft. Men vad ska du ha på fötterna när du är ute och går? Givetvis ska du välja ett par skor som är anpassade just för walking, ett par walkingskor.

Vilka är fördelarna med att välja en walkingsko?

Fördelarna med Walkingskor är att du får rätt stabilitet och dämpning anpassat efter just ett promenadsteg. Om du går längre promenader i fel typ av sko blir du trött i fötterna och kan få känningar i anklarna om skon inte stabiliserar på ett korrekt sätt. Instabila skor ökar även risken att trampa snett.

Hur länge ska ett par walkingskor hålla?

Det beror helt på hur mycket du använder skon och på vilka underlag. Generellt sett är Walkingskor väldigt slitstarka och har en lång förbrukningstid på minst ett år.

Vilka är de bästa walkingskorna?

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att generellt svara på vilka walkingskor som är bäst. Det är helt upp till dina behov, dina fötter och på vilket underlag skorna ska vara just bäst för. Behöver dina fötter extra stöd någonstans och hur ofta promenerar du? Är skons utseende viktigt för dig? Går du promenader på asfalt och i stan eller på ojämna stigar i naturen?

Att tänka på när du köper promenadskor

Promenadskor ska kännas mjuka och bekväma och inte skava. Då foten ofta sväller något när man blir varm under promenader är det bra om det finns lite extra utrymme mellan tårna och skon framtill. Sedan bör du tänka på vilket underlag du främst brukar röra dig på. Bästa sättet att ta reda på vilka skor som passar just dig är att – prova dem i utomhusmiljö. Gå en promenad. Upprepa. Hur känns passformen? Får du en bra dämpning? Sitter de bekvämt runt hela foten?

Guide: 6 tips för att effektivisera promenaden


 

Kan man använda löparskor som promenadskor?

Givetvis kan du använda löparskor under promenaden, även om det inte är vad som rekomenderas. en walkingsko är väl genomtänkt och nog anpassad och framtagen för ditt rörelsemönster under en promenad.

Skillnaden mellan löparsko och walkingsko

Skillnaden mellan en promenadsko och en löparsko är främst dess stabilitet och vridstyvhet. En promenadsko ska kännas hårdare i materialet och inte kunna flexas/vridas med samma lätthet som en löparsko.  

Vad skiljer walkingskor för naturen kontra asfalt?

De Walkingskor som är anpassade för terräng och längre vandringar i naturen är ofta tåligare skor med räfflad undersida som ger bra grepp på alla typer av underlag. Om skorna ska användas till asfalt och promenader på plant underlag kan du välja en enklare och lättare promenadsko som inte är lika robust. Du bör också ha årstiden i åtanke innan du gör ditt köp. Om du ska använda skon på vintern och i kallare temperaturer lönar det sig att välja en vattenstötande promandsko med stark ovandel.

Vattentäta promenadskor

Om du går mycket på terräng och i skog och mark ska du titta efter vattentäta skor med bra grepp. Vattentäta promenadskor, Gore-Tex skor eller med liknande membra är jättebra för skogspromenader till exempel. Gore-Tex material är försett med mikroporer som är stora nog för att släppa igenom fukt och ånga, men för små för att släppa igenom vatten. Detta gör Gore-Tex materialet vattentätt samtidigt som det andas. 

När passa Reeboks Ever Road bäst?

Reeboks Ever Road modell ett perfekt alternativ för dig som gillar du längre promenader på asfalt eller i stadsmiljö – eller om du är ute efter en snygg och bekväm vardagssko. Det är en lätt och skön sko med en teknisk sula som gör att luften förflyttar sig från hälen till tån för att ge rätt stöd i steget.

Andra 'Träningsguider' inlägg