Olika yogaformer - vad är skillnaden?
Träningsguider

Olika yogaformer - vad är skillnaden?

Här guidar vi dig genom några av de vanligaste yogaformerna.

9 vanliga yogaformer

Vill du testa på yoga? Eller är du rutinerad inom en form av yoga och vill testa på något nytt? Vilken typ av yoga ska du då välja? Vad skiljer de olika typerna av yogaformer åt? Vi guidar dig genom några av de vanligaste yogaformerna och berättar om skillnader och likheter. Sedan är det bara till att rulla ut yogamattan, ta på dig yogakläder och börja testa. 

Poweryoga

Även om inte definitionen av power här syftar på den fysiska kraften, utan på den inre kraft du skapar, är poweryoga en stärkande yogaform. Här utvecklas din fysiska styrka, uthållighet och flexibilitet genom att du frigör energier i kroppen. Samtidigt arbetar du med ditt mentala fokus och skapar en ökad närvaro i nuet.

Kundaliniyoga

Detta är en fysiskt relativt lättillgänglig form av yoga som passar bra oavsett ålder och fysisk form. Den är en kombination av andetag, rörelse och ljud. Den kan enkelt utföras i vardagen eller om du vill utöva yoga på resa eller liknande. Det är förhållandevis enkla rörelser där målsättningen är att få blockeringar att släppa och hitta rätt intensitet i din andning. Detta är bra yoga för nybörjare som är ute efter en andlig utveckling i större utsträckning än fysisk träning. 

Ashtanga vinyasayoga

En fysiskt krävande form av yoga som också är en av de vanligaste typerna i Sverige. Den är i mer eller mindre ständig rörelse genom en fast serie asanas (positioner), som utövas i takt med din vinyasa (andning). Här finns såväl sittande som stående positioner där flera av kroppens muskler används i kombination med andningsövningar och en andningsteknik som heter ujjayi. Här sätts din styrka på prov och du stärker, förutom dina muskler och din fysiska styrka, även din koncentrationsförmåga, uthållighet, kroppskontroll och medvetenhet. 

Mindfulnessyoga

I mindfulnessyoga kombineras traditionella yogarörelser med inslag från mindfulness. Här är målet att släppa alla tankar kring framtid eller det som redan skett och enbart fokusera på nuet. Här lyfts din kroppsmedvetenhet och stort fokus ligger på din andning och meditation. Genom stärkande rörelser och andningsövningar kan du skapa ett bra verktyg för att minska på stress och komma i balans. 

Bikramyoga

Bikram, eller hot yoga som den också kallas, är en form av yoga som blivit uppmärksammad och populär i Sverige under de senaste åren. Du utför en serie om 26 olika asanas (positioner) i en lokal som är uppvärmd till 38-40 grader och har en luftfuktighet om cirka 40% vilket är högre än normalt. När kroppen värms upp får kroppen hjälp att få ut slaggprodukter och bli mer avslappnad, vilket gör att du kan komma längre ner i din stretch och i dina rörelser. 

Gravidyoga

Yoga för gravida har blivit allt mer populärt och flera yogastudios erbjuder klasser beroende på vilken trimester du befinner dig i. Yoga är en skonsam och behaglig träningsform som är ett bra komplement eller substitut för din övriga träning under graviditeten. Beroende på vilken yogaklass du väljer kan fokus ligga på allt från förberedelser inför förlossningen till lindring av besvär med foglossning. Det finns även yogaklasser anpassade för den första tiden efter förlossningen. Hitta sköna träningskläder för gravida och hitta lugnet.

Medicinsk yoga

Yoga som rehabilitering har blivit allt mer populär och då är det ofta den medicinska yogan man utgår ifrån. Medicinsk yoga har sitt ursprung i Kundaliniyogan och fokus ligger på att nå en balans mellan det fysiska och psykiska genom rörelser, vila, andning och meditation. Detta är en mjuk, återhämtande och läkande yogaform som i stor utsträckning kan anpassas efter förmåga. Den har framgångsrikt används inom vården och kan ge minskad värk, bättre sömn, stärkt självkänsla, immunförsvar och rörlighet. Den medicinska yogan används även som prehab, förebyggande träning. 

Yinyoga

Yinyoga är en av de lugnare formerna av yoga, återhämtningen är central och alla positioner utövas på golvet med avslappnade muskler. Det är en terapeutisk form av yoga där alla spänningar, såväl fysiska som psykiska, ska släppas. Du utövar varje position i tre till fem minuter för att verkligen stilla kroppen, minska dina stressnivåer och hitta ett lugn. Fokus ligger bl.a. på kroppens bindväv som sitter runt kroppens alla muskler vilket gör att andra delar kan påverkas när du stretchar ut den. Detta gör yinyogan till ett bra komplement till annan ansträngande träning.

Hathayoga 

Hathayoga är en benämning du kanske sett förut, detta är nämligen ett samlingsnamn och en grund för flera typer av yoga och alltså inte en egen yogaform. Vad yogaformerna inom Hatha har gemensamt är att de kräver mer eller mindre fysisk ansträngning. Hur fysisk sessionen blir beror på vilken av de underliggande formerna du väljer samt vilken yogainstruktör du har, om du inte utövar yoga hemma. Även om klasserna är fysiska och utvecklar din styrka och vighet är målet även att hitta balansen mellan din fysiska och mentala hälsa. 


 

Tre annorlunda yogaklasser

Inom yoga finns det många olika stilar och former. Alla har som mål att uppnå någon form av meditation men vissa är mer fysiska än andra eller skiljer sig åt på andra sätt. För den som vill testa något nytt, kanske lite annorlunda, har vi här tre kul yogatips.

Iyengaryoga

I de flesta former av yoga använder man inga redskap förutom en matta. I iyengaryogan har man stort fokus på att utföra de olika positionerna anatomiskt korrekt och man använder då olika redskap som band, rep eller block. Är du nybörjare, har problemområden (som exempelvis rygg- eller knäsmärtor) eller annan fysisk begränsning, kan redskap vara ett bra sätt att hjälpa kroppen utföra övningarna på ett så korrekt sätt som möjligt. Det hjälper dig att stanna i positionen längre vilket ökar koncentrationsförmågan.

Acroyoga 

Acroyoga är en lekfull sorts hybrid mellan yoga, thaimassage och partnerakrobatik. Acroyoga utövas i par eller med flera personer och man bygger positioner med hjälp av varandra. Acroyogan grundades 2003 och är alltså en relativt ny form av yoga. Den är mest känd för sina “flygande” positioner. Det innebär att en person ligger på rygg på golvet och den andra personen genomför övningar uppe på undre personens fötter och händer. Man "flyger" alltså på sin yogapartner och tränar då både balans, tillit och förmågan till närhet.

SUP yoga

SUP yoga är också en nyare form av yoga som snabbt vuxit i populäritet. SUP står för Stand Up Padelboard och är precis vad det låter - yoga på en surfbräda! Övningarna utförs dynamiskt i lugn rytm på brädan, i havet eller i en sjö. Vattnets rörelse under brädan gör att du tränar balansen extra mycket och kräver mycket fokus. Detta gör dig helt närvarande i stunden och den i avslutande vilande positionen vaggas du till ro av vågorna.

Yoga på Intersport

Det finns många fördelar med varför du ska komplettera din träning med yoga, mer eller mindre beroende på hur du tränar och vilken yogaform du väljer. Vill du testa på yoga själv innan du beger dig till en yogastudio har vi samlat 7 yogaövnignar här att utöva hemma, perfekt för dig som är nybörjare. Behöver du yogakläder eller redskap för din yoga är du varmt välkommen till oss på Intersport.

Andra 'Träningsguider' inlägg