Så väljer du din träningsresa
Träningsguider

Så väljer du din träningsresa

Thaiboxning i Thailand, cykla i Portugal eller löpträna på Mallorca. Att träna under semestern har aldrig varit så populärt. Allt fler arrangörer hakar på trenden och utbudet har aldrig varit större.

16 augusti 2017

De senaste åren har intressent för en mer hälsosam semester vuxit lavinartat och utbudet har i samma takt blivit allt bredare. Nu finns det något för alla, vare sig man vill ha möjligheten att träna och äta nyttig mat, vara ute i naturen eller vill ha en ren träningsresa med flera pass om dagen, nästan vart som helst i världen. 

Löpning är den mest eftertraktade träningsformen på resor, tätt följt av styrketräning på gym och vandring, visar en SIFO-undersökning som resebyrån Ticket beställt. Även yoga, golf och cykel lockar många resenärer.

I takt med att intresset för träning på semestern har vuxit har allt fler resebyråer och researrangörer börjat erbjuda den här sortens resor. Flera charterbolag så som Ving, Apollo och TUI erbjuder resmål med fokus på träning. Bland utbudet finns bland annat yoga och wellness, kom i form-resor, triathlonträning, vandring och golf. 

Flera researrangörer har även nischat sig på fitness bootcamps. Träningsresor som ämnar att på riktigt förändra deltagarnas liv och ge dem en skjuts in i en hälsosam livsstil. Fitness bootcamps genomförs oftast vid en stor hotellanläggning med flera och stora träningsytor, ofta i exotiska miljöer som Indonesien och Thailand. Alla som bor på hotellet är där av samma anledning - för att träna och äta hälsosamt. Upplägget kan se ut på flera olika sätt, men på plats finns oftast ständigt gemensamma sportaktiviteter och träningspass så som crossfit, spinning, thaiboxning, träning på stranden och zumba. I resan ingår det dessutom flera mål mat om dagen och på förhand har man tagit fram en måltidsplan så att du ska nå dina mål.

Eftersom utbudet har vuxit så pass mycket finns det nu träningsresor med många olika inriktningar och i flera prisklasser för att passa så många som möjligt. Ett fitness bootcamp med boende, flera träningspass om dagen samt måltider kostar cirka 8000 kronor, exklusive flyg, och uppåt. Vill man istället satsa på en gold- eller cykelresa kostar det ungefär 20 000 kronor och uppåt, med boende och flyg inräknat, på de större charterbolagen.

Andra 'Träningsguider' inlägg