Hitta rätt utrustning för längdspåret
Vintersportguider

Hitta rätt utrustning för längdspåret

Checklista inför säsongspremiären i skidspåret.

1 november 2016

Längdutrustningen att hålla koll på

Dags att köpa ny längdutrustning? Det är lätt att känna sig vilsen i utrustningsdjungeln. Hur väljer man mellan alla olika modeller, vad skiljer dem åt och vilket är egentligen det bästa valet? Sen tillkommer alla tillbehör som pjäxor och stavar - vad är bäst där? Vad ska du ha på dig och vilken valla är bäst? Frågorna är många när längdsäsongen kickar igång igen och du vill ge dig ut i skidspåret.

Här är våra tips på vad du bör tänka på för att hitta rätt utrustning för dina behov.

Utrustning för skidspåret

Fundera på vilka ambitioner du har innan du investerar i ett längdpaket. Jagar du personbästa i Vasaloppet eller är du en del i barnfamiljen som åker till fjällen visa skollov? Utgå från ditt eget behov. 

  • Pjäxor - Lägg stort fokus på längdpjäxorna och våga testa de vassare modellerna. Det är viktigt med bra komfort som passar din fot och att pjäxan är tillräckligt stabil. Går du upp i prisklass blir pjäxan dessutom lättare och stabilare. Det finns pjäxor i olika modeller och olika material för att hitta en pjäxa som passar din fot och åkstil. Prova och se till att hitta en som är bekväm och passar din fot och åkstil.
  • Skidor - Satsa på ett par bättre och lite mer rejäl längdskidor. Skidor håller i många år, se det som en investering. Med en bättre skida får du ett bättre belag som drar åt sig vallan bättre och skidan blir även lättare. Viktigast är att få rätt spann som vi säljare i butiken hjälper dig med. Läs mer om hur du ska välja rätt längdskidor.
  • Stavar - För längdstavar rekommenderas att de är cirka 30 cm kortare än din längd. Stavarna ska alltså vara i ungefärlig höjd med din axel vilket ofta är längre än man tror. En bättre längdstav är lättare samtidigtsom den är hårdare när du skjuter ifrånvilket gör pendeln avsevärt bättre. En billigare stav är ofta för vekför den som åker mer regelbundet, den blir som en ”pilbåge” när du trycker staven i snön. Tänk också på att de remmar som finns på stavarna är framtagna av en anledning. De hjälper dig att få mer kraft i stavtagen utan att behöva greppa staven med hela handen. Dessutom hjälper remmarna dig att kontrollera stavens rörelsei såväl stavtag som när du drar upp staven igen. 
  • Valla - Glöm inte att köpa en grunduppsättning med valla, glidvalla och fästvalla. Be gärna om råd i din butik för hur du vallar på bästa sätt. Även om du tänkte slippa all tankeverksamhet kring valla och köra på vallningsfria skidor kan även dem mår bra av lite glidvalla.   

 

Längdskidor till barn

Om ni som föräldrar åker längdskidor eller om barnen sett längdskidor på tv vill de självklart testa själva också. De första gångerna räcker det ofta att stå på längdskidorna för att känna känslan och försöka hitta balansen. 

För att barnen ska få så bra flyt som möjligt i åkningen och därmed ofta tycka att det är roligare är att ge dem bra förutsättningar med bra utrustning. Ett bra tips när du köper längdskidor till barn är att välja ett par vallningsfria skidor, gärna kortare än barnet själv och i en bred och insvängd modell. Ofta finns bra erbjudanden på längdskidor-paket som är en riktigt bra start.

Längdurustning på Intersport

Oavsett vilken typ av skidåkare du är har vi längdutrustningen och längdtillbehören du behöver. Välkommen in till någon av våra butiker för att få råd och hjälp att hitta rätt grejer. Vet du vad du ska ha kan du dessutom köpa utrustningen online på intersport.se. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg