Hitta rätt längdutrustning
Vintersportguider

Hitta rätt längdutrustning

Att gå in i en välförsedd butik kan ibland göra en rätt vilsen. Hur väljer man mellan alla olika modeller? Vad skiljer dem åt? Vad kan jag ha nytta av? Kolla in vår checklista!

1 november 2016

Längdutrustningen att hålla koll på

Dags att köpa ny längdutrustning? Det är lätt att känna sig vilsen i utrustningsdjungeln. Hur väljer man mellan alla olika modeller, vad skiljer dem åt och vilket är egentligen det bästa valet? Sen tillkommer alla tillbehör som pjäxor och stavar - vad är bäst där? Vad ska du ha på dig och vilken valla är bäst? Frågorna är många när längdsäsongen kickar igång igen och du vill ge dig ut i skidspåret.

Utrustning för skidspåret

Frida Åkeblom på Intersport i Göteborg har stenkoll. Här är hennes tips på vad du bör tänka på för att hitta rätt utrustning för dina behov.

  • Fundera på vilka ambitioner du har innan du investerar i ett längdpaket. Jagar du personbästa i Vasaloppet eller är du en del i barnfamiljen som åker till fjällen visa skollov? Utgå från ditt eget behov.
  • Lägg stort fokus på längdpjäxorna. Våga testa de vassare modellerna. Det är viktigt med bra komfort som passar din fot och att pjäxan är tillräckligt stabil. Går du upp i prisklass blir pjäxan dessutom lättare och stabilare.
  • Satsa på ett par bättre och lite mer rejäl längdskidor. Skidor håller i många år, se det som en investering. Med en bättre skida får du ett bättre belag som drar åt sig vallan bättre och skidan blir även lättare. Viktigast är att få rätt spann som vi säljare i butiken hjälper dig med.
  • Välj längdstavar som är cirka 30 cm kortare än din kroppslängd. Stavarna ska vara i axelhöjd. En billigare stav är ofta för vek, den blir som en ”pilbåge” när du trycker staven i snön. Pendeln blir avsevärt bättre med en styvare stav.
  • Glöm inte att köpa en grunduppsättning med valla, glidvalla och fästvalla. Be gärna om råd i din butik för hur du vallar på bästa sätt. Om du vill slippa tankeverksamheten runt valla kan du köa på vallningsfria skidor.   

Längdurustning på Intersport

Oavsett vilken typ av skidåkare du är har vi längdutrustningen och längdtillbehören du behöver. Välkommen in till någon av våra butiker för att få råd och hjälp att hitta rätt grejer. Vet du vad du ska ha kan du dessutom köpa utrustningen online på intersport.se. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg