Skidor för hela familjen Burmansson
Vintersportguider

Skidor för hela familjen Burmansson

Syskonen Burmansson föddes in i en genuint skidintresserad familj vilket har gett storslagna resultat.

Skidor för hela slanten för familjen Burmansson

Syskonen Burmansson föddes in i en genuint skidintresserad familj och började åka som tvååringar. Både Axel och Jennie-Lee åker så mycket skidor de kommer åt – och Jennie-Lee var för övrigt Sveriges yngsta olympier vid senaste OS. 

Skidåkning i Kläppen flera gånger i veckan

Patrik Burmansson i Sälen är pappa i en familj som lever för skidåkning.


– Jag och mamma Karin får skjutsa till Kläppen flera gånger i veckan. Vi åker även med på många av tävlingarna, både i Sverige och i utlandet, berättar Patrik. 

Skidor på sportlovet

För egen del väcktes hans alpina intresse på låg­stadiet då hans mamma och pappa tog med honom upp till Sälen från Mjölby, där han då bodde. 

– Efter det åkte vi upp varje sportlov, fast då mest till Vemdalen. Vi byggde hopp och tränade på ”helikoptern” – när man snurrade ett varv i luften – tills pistmaskinsförarna ganska omgående letade upp hoppen och jämnade ut dem med marken. 

Sälen ger rätt förutsättningar

Idag är Patrik Burmansson träningsansvarig i Sälens IF. 

– På helgerna hänger vi ofta tillsammans i parken i Kläppen och hoppar och snurrar på våra olika nivåer. Här i Sälen har Jennie­-Lee och Axel mycket bra förutsättningar eftersom klubben stöttar sina aktiva mycket bra på olika sätt. De har även Arenan i Tandådalen som är ett väldigt bra hopp att träna i och som är uppbyggt tidigt på säsongen. 

Patrik lyfter också fram närheten till Kläppen och anläggningens park som ”en av de bästa i världen”. 

– Kläppen har också en del satsningar på gång som kommer bli bra för freeski och snowboard. Många av de svenska tävlingarna förläggs också till Kläppen som även är Nationalarena. Jennie­Lee och Axel hänger i Kläppen så ofta de kan. 

Skidåkningen är en hållpunkt i familjen 

Att skidåkningen gått i arv till barnen är alltså onekligen ingen överdrift och åkningen är idag en viktig hållpunkt i familjens vardag. 

– Det är mycket glädje i skidåkningen, man är ute och rör på sig. Man träffar folk. Man ser hur sina och andras barn utvecklas, hur de har roligt och hur de målmedvetet tränar på ny trick. Detta samtidigt som man själv har roligt med sin egen skidåkning, säger Patrik. 

Jennie-Lee Burmansson i OS

Tidigare i år blev freestylestjärnan Jennie-Lee yngst någonsin att få representera Sverige i ett vinter-OS.

Hur stolt var du som pappa då? 

– Klart att jag var stolt, men vi i familjen kände att det tog lite väl stora proportioner. För oss var hon ju bara vår lilla dotter som gjorde det hon älskade mest – åkte skidor. 

Ett OS som inte blev som man tänkt sig

OS i sig blev något av en emotionell berg­och­dal­bana. Klockan fem en onsdagsmorgon plingade det till i Patriks telefon. Han läste den överste raden: ”Tyvärr landade Jennie­Lee kort idag...”. 

– Efter det var det nervös väntan. Hon missade de sista träningarna och fick istället ligga helt själv i ett svart rum då det misstänktes hjärnskakning. Hon kunde till slut starta när läkaren hade gjort alla tester, men kände sig inte riktigt hundra så att hon kom till final får räknas som ett riktigt bra resultat trots att hon själv hade målet på bättre placering, berättar Patrik. 

Idrott för barnen

Under hösten hoppar Jennie­Lee runt på kryckor efter en korsbandsoperation samtidigt som brorsan Axel längtar efter att få komma ut på snö. 

Vad ska man tänka på när man ska stötta sina barns idrottsengagemang? 

– Att vara delaktig och närvarande, säger Patrik först. Lyssna på barnen när de vill berätta om sin sport. Uppmuntra dem till utveckling och låt dem hålla på med olika sporter innan de själva bestämmer sig för vad de vill satsa på, fortsätter han. 

Familjen Burmansson 

Familjemedlemmar: Patrik, 48, Karin, 41, Jennie- Lee, 16, Axel, 14.
Föräldrarnas yrken: Patrik är polis (utredare) och Karin är butikssäljare. 
Jennie-Lees främsta meriter: Chrystal Globe (totalvinnare världscupen i slopestyle 2017/2018), X games-guld i Oslo samt X games-brons i Aspen 2018.

Axels främsta meriter: Tia i senior-SM i slopestyle. Etta i ungdoms-SM i slopestyle och pipe. Tvåa i ungdoms-SM i Kläppen i Big Air. 

Andra 'Vintersportguider' inlägg