Välj rätt dobbar!

Utbudet av fotbollsskor är enormt och utvecklingen av olika modeller går undan. När det kommer till dobbar på fotbollsskorna är det samma sak där, olika dobbar för olika underlag och olika känsla på plan. För att göra det lite enklare att välja rätt förklarar vi här skillnaden mellan olika dobbar.


IC-sula och IN-sulor

IC eller IN står för Indoor och syftar på alla typer av inomhusunderlag. Sulorna är ofta gjorda i NON-Marking gummi som ger utmärkt grepp samtidigt som det inte gör märken på underlaget. Dessa ska endast användas inomhus.


FG-dobbar*

Beteckningen FG betyder Firm Ground och är den vanligaste uppsättningen av dobbar. FG-dobbar är ett mellanting mellan långa och korta dobbar och brukar rekommenderas för fotboll på naturgräs. Fotbollsskor med FG-dobbar ska endast spelas med på naturgräsplaner och kan förlora sin kvalitet om de används på till exempel konstgräs. *Adidas FG-modeller har en hybriddobb som kan användas både på naturgräs och konstgräs.


AG-dobbar

AG står för Artificial Grass som betyder konstgräs. AG-dobbarna är alltså framtagna föra att spela med på konstgräs där underlaget är hårt. Dobbarna är korta och fördelade på större yta under skon vilket jämnar ut trycket som skapas från den kompakta planen.


MG-sula och FG/AG-dobbar

Om FG-dobbar används på konstgräs eller om AG-dobbar används på naturgräs förlorar skorna reklamationsrätten. Då flera spelar på båda underlaget togs det fram en uppsättning dobbar i hybridmodell som kunde användas på båda underlagen. Nike kallar dessa MG-sula (Multi-ground) och adidas FG/AG-dobbar.


TF-dobbar

TF är beteckningen för Turf som indikerar på dobbar för grus. Grusskorna har väldigt korta och väldigt många dobbar utspridda över hela undersulan för att få grepp på den hårda och delvis ojämna grusplanen. TF-dobbar rekommenderas även för torrare konstgräsplaner där underlaget blivit hårt.