Skötselråd textil

Tvättråd/skötselråd

Vid korrekt skötsel av dina kläder ökar du livslängen på dem. Generellt tvättar vi våra plagg för ofta. Även moderna skonsamma tvättmaskiner sliter på våra plagg och det kan i många fall räcka med att hänga ut och vädra plaggen.

Fläckar 

Vid mindre fläckar tvättas oftast hela plagget i onödan. Det går lika bra att behandla fläcken med fettlösande medel eller ljummet vatten och gnida (inte gnugga) mot plagget med en matchande handduk som inte fäller av sig. Detta ökar livslängen på plagget.

Tvättmedel

Tänk på att inte använda samma tvättmedel till all tvätt. Det är viktigt att ha ett tvättmedel för ljus tvätt som håller textilierna ljusa och fräscha samt ett för mörka textilier som inte bleker bort färgen.

Tvättmedelsdosering

Dosera rätt! Följ instruktionerna för respektive tvättmedel med doseringsmängd, använda gärna ett mått vid dosering, det gör inget om man minskar doseringen ytterligare. Tvätten blir inte renare bara för att mängden tvättmedel ökar. Genom att använda en minskad mängd tvättmedel ökar både livslängen på dina plagg och din tvättmaskin samt att du värnar om vår miljö. Risken vid för stor tvättmedelskonsumtion är att tvättmedlet inte avlägsnas ordentligt från plagget utan kan orsaka irritation på huden och allergi.

Tvättemperatur och tvättråd

Det blir vanligare att lägre temperaturer anges för att öka energibesparingen. Tänk på detta och följ tillverkarens rekommendationer när det gäller temperaturen på plagget.