Välj rätt cykel

VÄLJ RÄTT CYKEL FÖR VARDAG I STAN

En bra vardagscykel är tålig och kravlös. Den tål att stå ute i alla väder och ställer inga krav på cyklistens klädsel. Den bör också ha plats för lättare bagage. Standardcyklar har oftast navväxel med tre, fyra, fem, sju eller åtta växlar. En fotbroms som verkar på bakhjulet och en handbroms som verkar på framhjulet. De flesta standardcyklar är komplett utrustade med pakethållare, stänkskärmar, kedjeskydd och godkänd belysning.

Välj din standardcykel här 

 

 

VÄLJ RÄTT CYKEL FÖR SKOG & TERRÄNG

En MTB, eller terrängcykel, har utanpåliggande växlar och kraftiga dobbade 26-tumsdäck (fälgbädden mäter 559 mm i diameter). Normalt har en MTB 21, 24 eller 27 växlar med ett stort gap mellan lägsta och högsta utväxling. Cykeln kommer bäst till sin rätt på skogsvägar där de grova och mönstrade däcken ger bra grepp och fjädringen ger en mjuk gång även om vägen är ojämn.

Välj din mountainbike här 

VÄLJ RÄTT CYKEL FÖR PENDLING & MOTION

Hybridcyklar har platta styren som gör att man sitter lätt framåtlutad vilket sänker luftmotståndet och ger en vilsam kroppsställning även under längre sträckor. De kraftiga däcken rullar lätt på asfalt, minskar risken för punkteringar och ger bra grepp även på ojämna underlag. Många utväxlingar gör det lätt att ta sig fram även i backig terräng. De flesta hybridcyklar kan utrustas med skärmar och pakethållare, många levereras med sådan utrustning som standard.

Välj din hybridcykel här 

VÄLJ RÄTT CYKEL FÖR BARN & JUNIOR

En barn- eller juniorcykel ska tåla tuffa tag och oförsiktig behandling. Den bör vara kraftig och robust, gärna av stål eller kraftigt aluminium. Cykeln ska helst ha fotbroms eller pålitliga fälgbromsar. Om cykeln har handbroms är det viktigt att barnet har kraft nog i fingrarna för att orka bromsa. Barn- och juniorcyklar finns oväxlade och med många utanpå­liggande växlar. Vilken man ska välja beror på hur cykeln ska användas och barnets motorik och erfarenhet av cykling. Cykeln bör inte vara större än att barnet sittande på sadeln når marken med båda fötterna. Det är bättre att välja en lagom cykel att växa med, än en för stor.

Välj din juniorcykel här