Cykelpendla till jobb – en dunderkur för hälsan
Cykel

Cykelpendla till jobb – en dunderkur för hälsan

Nu börjar vetenskapen bli klar över det som vi länge anat – att cykla till och från jobbet är inte bara kul och smart, det är rena dunderkuren för din hälsa enligt en ny och övertygande stud...

2 maj 2017

Nu börjar vetenskapen bli klar över det som vi länge anat – att cykla till och från jobbet är inte bara kul och smart, det är rena dunderkuren för din hälsa enligt en ny och övertygande studie.

Länge har vetenskapen förstås kunnat påvisa att människor som rör för lite på sig för lite löper större risk att  utveckla hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes typ-2 och för tidig död. Ändå finns oroande tecken på att vi rör på oss allt mindre. Denna dödliga ekvation är alltså oroande – och många skyller på tidsbrist. Det är där cykling kommer in i bilden, enligt de personer som ligger bakom studien, som publicerats i British Medical Journal.

En kvarts miljon britter i 50-årsåldern har svarat på en mängd livsstilsrelaterade frågor i den stora UK biobankstudien. Bland annat intresserade sig forskarna för hur deltagarna tog sig till och från jobbet en vanlig dag.

Efter fem år kunde forskarna se att de som gick till jobbet hade minskat risken för hjärtsjukdomar rejält jämfört med bilister och kollektivresenärer. De som cyklade till jobbet minskade inte bara risken att drabbas av hjärtsjukdomar, även risken att få cancer sjönk.

Forskarna följde 250 000 människor under en fem års period och antecknade under tiden förekomsten av hjärtsjukdomar, cancer och död. Vad allt kokar ner till enligt forskarna är att cykling till jobbet var förknippat med en 41 procent lägre risk att dö jämfört med bilkörning eller kollektivpendling.

Cyklister hade en 52 procent lägre risk att dö av hjärtsjukdom och 40 procent lägre risk att dö av cancer. De hade också 46 procent lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och en 45 procent lägre risk att utveckla någon form av cancer.

(Källa: Dagens Hälsa, Vetenskapsradion)

Andra 'Cykel' inlägg