Håll igång cyklandet i vinter!
Cykel

Håll igång cyklandet i vinter!

Det kan vara frestande att ställa in cykeln i garaget när mörkret faller och temperaturen sjunker ner mot nollan. Blöta och hala vägbanor kan vara läskiga och faktiskt farliga att cykla på u...

4 december 2015

Det kan vara frestande att ställa in cykeln i garaget när mörkret faller och temperaturen sjunker ner mot nollan. Blöta och hala vägbanor kan vara läskiga och faktiskt farliga att cykla på utan rätt utrustning. Men det är enklare än du tror att hålla igång cyklingen även vintertid!

Vintercyklandet har visserligen ökat i landet, men då handlar det främst om jobbpendlare. Många motionscyklister väljer däremot att ställa in cykeln och göra annat under träningsvintern. En som tycker att man verkligen inte ska frysa cyklandet under vintern är Jim Berg. Han håller i utbildningar för cykel- och spinninginstruktörer över hela Sverige, både genom Les Mills och Activio samt i egen regi. Dessutom tävlar han för och driver Göteborg Cycling Team.

– Det största felet många motionscyklister gör är att lägga ner cyklingen helt under vintern. Resultatet av det är att du istället får börja om din träning helt och hållet på våren, säger Jim.

Så hur ska man då göra? Här är Jims bästa tips.

1. Spinning

 – Det går jättebra att hålla igång cyklingen genom att träna spinning istället. Men se till att spinningpasset är cykelinriktat. Gärna med intervaller som är anpassade efter riktig cykling och wattmätare som håller koll på motståndet. Ett ”aerobicpass” på cykel gör dig inte till en bättre cyklist.

2. Vinterrusta cykeln eller skaffa en cykel avsedd för vintercykling

– En del kör cyclocross på vintern, andra nöjer sig med en vanlig cityhybrid. Det viktigaste är att däcken är bredare och försedda med dubbar. Skärmar är viktiga för att minska vätan som stänker, och sist med inte minst – lysen!

3. Rätt kläder

– Om du vill fortsätta att cykla ute är det viktigt att ha rätt kläder. Här spelar det ingen roll om du är proffs eller nybörjare, alla har samma problem med att hitta rätt balansgång så testa dig fram, målet är att hålla dig varm men helst inte svettas av värme. Det viktigaste är i alla fall att du håller dig torr och varm om fötter och händer, så prioritera bra grejer här.

Men vad är egentligen skillnaden mellan spinning och cykling, mer än att spinningcykeln står still?

–  Det är i grunden samma typ av träningsform, men skiljer sig åt på liknande sätt som klassisk skidåkning skiljer sig från skateåkning. Framför allt så tränar spinning och cykling samma kapaciteter och anpassningar, det är bara en fråga om vilket som prioriteras. Ofta satsar spinningen på att träna det vi vetenskapligt kallar för central anpassning, alltså vår kondition och vårt hjärta.

och hur ligger det till med utomhuscykling då?

– Cykling ute handlar för de flesta motionärer snarare om lokal anpassning, det vill säga våra muskler och vår förmåga att generera kraft på cykel. För att bli en bättre cyklist måste du cykla ute, men med rätt träning kan du hålla igång tekniken och flåset genom hela vintern och fortsätta förbättra dig år för år.

Andra 'Cykel' inlägg