Jim Bergs tips inför Göteborgsgirot
Cykel

Jim Bergs tips inför Göteborgsgirot

Arrangörerna bakom Göteborgsgirot strävar efter att binda samman Göteborg och minska segregationen genom att visa upp ett antal olika platser i staden.I år förväntas evenemanget, med totalt ...

4 maj 2017

Arrangörerna bakom Göteborgsgirot strävar efter att binda samman Göteborg och minska segregationen genom att visa upp ett antal olika platser i staden.I år förväntas evenemanget, med totalt sex lopp, locka 7 000 cyklister. En av dem som kommer att vara på plats är Jim Berg, cykelinspiratör och team manager för Giro Cycling Team.

– Det är en fantastisk tävling som både lockar delar av den svenska cykeleliten och internationellt erkända cyklister till motionärer som vill testa på känslan att genomföra ett stadsnära lopp, säger han.

Är Göteborgsgirot ett bra komplement till Vätternrundan?
– Absolut. Evenemanget ligger en månad före i almanackan och går på halva distansen. Det är det perfekta genrepet.

Starten på Heden
”Många är nervösa och vill undvika strul i trängseln när startskottet går. Men framför allt är det en häftig upplevelse att starta mitt inne i stan – på ett stort promenadstråk med många fotbollsplaner och en hel eventby intill. Att ge sig iväg i klungor och karavaner genom centrala Göteborg är maffigt. Första kilometerna är ’snälla’, det är nästan helt platt till Göta älvbron.”

Björlanda-Tuve
”Varnar meteorologerna för kraftig vind från norr? Då lär många få det kämpigt mitt ute på fälten mellan Björlanda och Tuve, cirka 15 kilometer in i loppet. Motvinden från sidan eller rakt i ansiktet är inte att leka med, och då gäller det att anpassa hastigheten efter förhållandena. Fokusera snarare på att hålla en stabil puls än att bibehålla en viss hastighet. Om du enbart tänker fart gör du av med onödigt mycket energi i motvinden.”

Gårdsten - Lövgärdet - Rannebergen
”Efter cirka 60 kilometer i relativt platt terräng bär det uppför. Den 930 meter långa Angeredsbron bjuder inte på bara go’  naturkänsla och vacker utsikt utan också på en ordentlig slakmota som bygger mjölksyra i benen. Om du lyfter blicken för en stund lär du snart inse att det är en av de mer sceniska miljöerna i loppet.”

Tahult - Härkeshult - Jonsered
”Med knappt tre mil kvar av loppet börjar backarna torna upp sig. Från den segdragna Tahultsbacken och framåt lockar Girot med mer klättringar än utförslöpor. Här är man rätt mör i kroppen och vissa motionärer lider kanske av krampkänningar och vätskebrist. Somliga får lida för att man gått för hårt tidigare i loppet – partiet är väldigt ut- slagsgivande. Börjar du tvivla på att du verkligen orkar hela vägen in i mål kan det vara bra att veta att den sista vätskedepån i Sävedalen inte är så långt bort.”

Gruspartiet genom Skatås motionsområde
”Som en kontrast till stadscyklingen cyklar deltagarna ett antal kilometer på grus –i Skatås. Detta är ett annorlunda inslag i motionslopp som generellt sett bara genom- förs på asfalt. Tänk gärna på att hålla lite mer avstånd än vanligt, det är lätt att man får sladd och dessutom gör tröttheten att många vinglar till på cyklarna.”

Målgången på Heden
”De sista kilometerna cyklar du genom villaområden och i citykärnan, då gäller det att vara aktsam för rondeller och korsningar. Att rulla i mål är alltid härligt – men att få göra det i centrala Göteborg och samtidigt kunna njuta av folkmassan slår det mesta. Inramningen är precis så bra som den kan bli – och dessutom med en grym upploppsraka.”

”Att cykla Göteborgsgirot är att äga staden, loppet och livet, om så bara för en kort stund.” Med de orden marknadsförs det evenemang som sedan starten 2013 tagit cykel-Sverige med storm.”

Andra 'Cykel' inlägg