Kocken med koll på cyklister
Cykel

Kocken med koll på cyklister

Hur man planerar och lagar mat som passar cyklister? Henrik Orre, aktuell med boken Vélochef, vet svaret.

25 juli 2016

Hur man planerar och lagar mat som passar cyklister? Henrik Orre, aktuell med boken Vélochef, vet svaret. Och Stories, förstås!

Henrik Orre hade vunnit kock-VM och jobbat som kökschef hos Mathias Dahlgren innan han bytte karriärbana och började laga mat åt cyklister – först åt det norska landslaget och de senaste två åren åt det professionella cykelstallet Team Sky. Han upplever att proffscyklister är ”mycket medvetna om vad de stoppar i sig”.

 – Det är helt avgörande för deras prestation att äta rätt mat och rätt mängd. De är proffs i hela sin livsstil och är därför mycket måna om vad de äter, säger han.

Vad för slags mat passar cyklister?

– Jag skulle säga att en normalnyttig kosthållning passar utmärkt för cyklister, med en lagom mix av proteiner och kolhydrater, säger Henrik Orre.

Just nu är han, tillsammans med fotografen Patrik Engström, aktuell med en bok som innehåller både mattips för träning och tävling.

– Vélochef passar lika mycket för den som bara önskar att motionera och äta nyttigt som för den som verkligen tävlar hårt och är mycket medveten om vad han eller hon äter.

Henrik Orre konstaterar att det finns ett enormt utbud av kokböcker, ”men inte så många riktigt bra med mat som hör ihop med träning och nyttig mat”.

– Jag ville skapa en bok som ger människor många nyttiga recept, och där jag genom mina kontakter i cykelvärlden kunde ge en unik inblick bakom grytorna i ett av värdens bästa cykelstall.

 

 

 


Andra 'Cykel' inlägg