Så väljer du rätt cykel
Cykel

Så väljer du rätt cykel

Hur hittar man rätt i det växande utbudet av olika varianter på cyklar? Vi har pratat med Marcus Niva, en hängiven cyklist och cykelexpert på Intersport i Strömstad, om vad som är viktigt at...

9 maj 2017

Hur hittar man rätt i det växande utbudet av olika varianter på cyklar? Vi har pratat med Magnus Niva, en hängiven cyklist och cykelexpert på Intersport i Strömstad, om vad som är viktigt att tänka på vid valet av ny cykel.  Här är vad han säger kring några av de vanliga cykeltyperna.

Pendling och motion
- Hybrid är ett brett samlingsnamn och innehåller allt från cyklar som lämpar sig väl för att
cykla fram och tillbaka till jobbet till rena rama träningsmaskiner. Det går att ’kräma på’ oavsett vilken modell du väljer, men några modeller är framför allt designade för ett specifikt ändamål. Ställ därför frågor till butikspersonalen om utbudet och ge dig ut och testa ett par modeller innan du gör ditt val.

Hybridcyklar passar utmärkt för dig som tycker om att cykla till stranden eller till skogen och plocka svamp på helgen. Eftersom de ofta är utrustade med fler växlar än standardcyklar finns det alltid en växel som passar ändamålet och underlaget. Många utväxlingar gör det lätt att ta sig fram även i backig terräng.

Skog och terräng
- Hur mycket tränar du? På riktigt? Var ärlig mot dig själv när du gör en analys inför ditt köp. Tränar du fyra gånger i veckan kan det löna sig att kliva upp en penganivå. Att investera i en lite dyrare cykel ger finare detaljer där allt är lite mer behandlat från leverantören; från växlar och bromsar till kullager som gör att cykeln rullar bättre och håller under en längre period.

Vid skogscykling är det två storlekar som dominerar – 27,5 och 29 tum. 27,5-tumscykeln är rapp och kompakt och uppskattas av den tekniska cyklisten som anser att ’det är roligare ju jäkligare terräng det är’. 29-tumsvarianten kommer bäst till sin rätt på skogsvägar där de grova och mönstrade däcken ger bra grepp och fjädringen ger en mjuk gång även om vägen är ojämn. Den här typen av cyklar kräver underhåll – så ge den ordentligt med kärlek. 

Vardag i staden
- En bra vardagscykel är tålig och kravlös. Den tål att stå ute i alla väder och ställer inga krav på cyklistens klädsel. Den bör också ha plats för lättare bagage.

Denna urtyp av cykel är driftsäker; växlarna är inkapslade i navet vilket skyddar mot väder och vind. Det minskade slitaget ökar cykelns livslängd. Dessa klassiska 28-tumscyklar har breda och stöttåliga däck samt en navväxel med tre till sju växlar. En fotbroms som verkar på bakhjulet och en handbroms som verkar på framhjulet. De flesta standardcyklar, som komplett utrustade med pakethållare, stänkskärmar, kedjeskydd och godkänd belysning, används i alla möjliga sammanhang – till och från kiosken, skolan, träningen eller jobbet? Valet är ditt.

Barn & junior
- Storleken är verkligen A och O. Cykeln ska inte vara större än att barnet sittandes på sadeln når marken med tårna. Det är förstås också grundläggande att man faktiskt når fram till styret utan problem.

Cykeln bör av trygghets- och säkerhetsaspekt helst ha fotbroms. Barn är starka i benen men brukar inte ha tillräckligt med styrka i fingrarna för att kunna bromsa med handkraft förrän vid åtta-nio års ålder. I fotbromsade cyklar är växlarna inkapslade i navet, vilket skyddar mot väder och vind. Det ökar dessutom cykelns livslängd.

Magnus Niva på Intersport i Strömstad.  Foto: Jan SimonssonVissa Intersportbutiker har så kallade servicestationer; verkstäder där man som cykelkund kan få hjälp med all från servande och montering. "En servad och justerad cykel ger dig mer glädje och håller längre" säger Magnus Niva. 

Foto: Jan Simonsson. 

Andra 'Cykel' inlägg