Så väljer du rätt cykelhjälm
Cykel

Så väljer du rätt cykelhjälm

Ju bättre cykelhjälmen sitter på ditt huvud, desto bättre kommer den att skydda dig

14 mars 2019

Cykelhjälm - så hittar du rätt hjälm

Hur kul, praktiskt, fysiskt krävande eller utmanande det än är att cykla i finns det alltid en sak som är viktigare. Din säkerhet. Införskaffa dig i en cykelhjälm som ger skydd oavsett terräng. På Intersport har vi ett brett utbud av cykelhjälmar för barn och vuxen. Vi har flera modeller som passa olika användningsområden, sporter och stilar. Köp din cykelhjälm online eller kom in i våra butiker och se utbudet av hjälmar där.

Vart cyklar du mest?

Köp en hjälm som passar din cykling! Idag finns det hjälmar som är speciellt anpassade för olika användningsområden och vilken typ av cyklar som används. Kanske ska hjälmen användas på landsväg, i skogens terräng eller i stan.

Cykelhjälmens storlek

Hur man hittar rätt storlek på sin cykelhjälm är en vanligt förkommande fråga. Det enkla svaret är att du var ett måttband och mäter ditt (eller ditt barns) huvud där det är som tjockast.

Även till dina barn är det viktigt att köpa en hjälm i rätt storlek. Köp aldrig en hjälm som “de kan växa i”, då tappar hjälmen stora delar av sin funktion och förlor delar av skyddet vid en eventuell olycka.

Passform

Det allra viktigaste när du letar efter en bra cykelhjälm är att den sitter perfekt. En hjälm som sitter för hårt kan ofta leda till huvudvärk och en som sitter för löst kommer glida runt och blotta känsliga delar av huvudet. Se till att hjälmen täcker:

  • Pannan
  • Bakhuvudet
  • Hjässan

Ju bättre hjälmen sitter på dit huvud, desto bättre kommer den att skydda dig. Är du istället på jakt efter en cykel, här är våra tips på hur du ska tänka när du ska välja cykel.

Bekvämlighet

Om hjälmen sitter bekvämt ökar chansen att den används mer flitigt. Det kan vara skönt med god ventilation och att den inte är för tung. Vikten spelar även roll för kraften vid eventuell olycka. 

CE-märkning

Om hjälmen har en CE-märkning visar det att den följer alla direktiv och säkerhetskrav som är uppsatta i EU och EES.

  • CE EN 1078 - Hjälm för vuxna och barn över 7 år.
  • CE EN 1080 - Hjälm avsedda för barn. De ska öven ha ett grönt spänne.

OBS! Det gröna spännet löser ut om barnet blir hängande i hakbandet, vilket kan ske då barn ibland leker och klättrar med cykelhjälmen fortfarande på.

MIPS

Enkelt förklarat är MIPS en extra säkerhetsfunktion i en hjälm som imiterar hjärnans eget sätt att skydda sig. En vanlig hjälm skyddar ofta mot hårda, snabba slag som kommer rakt ovanifrån eller från sidan. Själva huvudet stannas upp av hjälmen men hjärnan rör sig fortfarande i kraschriktningen. MIPS som är ett rörligt system i hjälmen som hjälper huvudet att röra sig i rätt riktning för att bättre skona hjärnan.

Olycka

Efter att en hjälm varit med vid en olycka och en kraftig smäll, ger den inte längre samma skydd och bör då bytas ut. Därför är det inte att föredra att köpa en hjälm på loppis eller second hand om du inte vet dess historia.

Köp cykelhjälm online eller i butik

På Intersport kan du köpa din barnhjälm eller hjälm till dig själv både onlie och i butik. Ibland kan det vara svårt att köpa hjälm online då utbudet är stort och det är svårt att se vilken hjälm som passar bäst. Då kan du kika runt på sajten för att reservera ett par hjälmar du gillar och reservera dem. Därefter går du till din valda Intersport-butik, provar hjälmarna och väljer först där vilken du vill köpa. Detta med vår tjänst Boka & hämta!

Andra 'Cykel' inlägg