Så väljer du rätt cykelhjälm
Cykel

Så väljer du rätt cykelhjälm

Ju bättre cykelhjälmen sitter på ditt huvud, desto bättre kommer den att skydda dig

14 mars 2018

Passform

Det allra viktigaste när du letar efter en bra cykelhjälm är att den sitter perfekt. En hjälm som sitter för hårt kan ofta leda till huvudvärk och en som sitter för löst kommer glida runt och blotta känsliga delar av huvudet. Se till att hjälmen täcker:

Ju bättre hjälmen sitter på dit huvud, desto bättre kommer den att skydda dig.

  • Pannan
  • Bakhuvudet
  • Hjässan

OBS! Samma regler gäller hjälmar till barn. Köp aldrig en hjälm som “de kan växa i”, då tappar hjälmen stora delar av sin funktion.

Bekvämlighet

Om hjälmen sitter bekvämt ökar chansen att den används mer flitigt. Det kan vara skönt med god ventilation och att den inte är för tung. Vikten spelar även roll för kraften vid eventuell olycka.

Användningsområde

Köp en hjälm som passar din cykling! Idag finns det hjälmar som är speciellt anpassade för olika användningsområden, såsom landsväg eller MTB.

CE-märkning

Om hjälmen har en CE-märkning visar det att den följer alla direktiv och säkerhetskrav som är uppsatta i EU och EES.

  • CE EN 1078 - Hjälm för vuxna och barn över 7 år.
  • CE EN 1080 - Hjälm avsedda för barn. De ska öven ha ett grönt spänne.

OBS! Det gröna spännet löser ut om barnet blir hängande i hakbandet, vilket kan ske då barn ibland leker och klättrar med cykelhjälmen fortfarande på.

Olycka

Efter att en hjälm varit med vid en olycka och en kraftig smäll, ger den inte längre samma skydd och bör då bytas ut. Köp därför inte en hjälm på loppis eller second hand om du inte vet dess historia.

MIPS

Enkelt förklarat är MIPS en extra säkerhetsfunktion i en hjälm som imiterar hjärnans eget sätt att skydda sig. En vanlig hjälm skyddar ofta mot hårda, snabba slag som kommer rakt ovanifrån eller från sidan. Själva huvudet stannas upp av hjälmen men hjärnan rör sig fortfarande i kraschriktningen. MIPS som är ett rörligt system i hjälmen som hjälper huvudet att röra sig i rätt riktning för att bättre skona hjärnan.

 

Andra 'Cykel' inlägg