Vårens trendigaste cykel: elcykeln
Cykel

Vårens trendigaste cykel: elcykeln

Smart transportmedel som ger motion

15 mars 2018

Mer än var tionde cykel som säljs idag har en elmotor. Boomen har kommit för att stanna.
– Elcykeln gör att avstånden känns mindre och är ett miljövänligt transportsätt för många personer som inte ser bilen som ett hållbart alternativ, säger Johanna Smedberg, marknadsansvarig på Cycleurope.

Miljömedvetenhet och ett ökat fokus på den egna hälsan. Där har ni två faktorer och drivkrafter som manat på trenden om att allt fler väljer att investera i en elcykel. Det konstaterar Johanna Smedberg.
– Trängsel och vägtullar i storstäderna är andra faktorer. I länder som Holland och Tyskland har elcykeln haft en betydligt starkare utveckling än i Sverige under många år. Nu har trenden nått även oss och vi svenskar har upptäckt att cykla elcykel är et smart sätt att ta sig fram på - inte minst till och från jobbet.

Utsågs till årets julklapp

När HUI Research i vintras utsåg Årets julklapp föll valet på just elcykeln, något som inte direkt förvånar Johanna Smedberg.
– Det mesta talar för att vi får se betydligt fler elcyklar framöver och den nya elcykelpremien som ger 25 procent tillbaka vid köp kommer göra att fler kan skaffa sig en. Elcykeln minskar trängseln, gör att avstånden känns mindre och blir ett miljövänligt transportsätt för våra ungdomar som inte ser bilen som ett hållbar alternativ.  

De som menar att elcykeln är en lösning som tar bort den dagliga rörelsen bör tänka om. Det anser både Johanna och hennes kollega Martin Sillberg, eftermarknadschef på Cycleurope.
– Att cykla elcykel innebär att du behöver trampa och att hjärtat jobbar. Studier som gjorts visar på upp till 70 procents förbränning jämfört med en vanlig cykel. Det betyder att man faktiskt tränar rätt mycket och får den viktiga vardagsmotion som kroppen behöver, säger Martin Sillberg.

Han berättar också att de som har en elcykel använder den betydligt mer än om man har en vanlig cykel.
– Det betyder att de som har en elcykel rör sig mycket mer än de som inte har en elcykel. Många av de största skeptikerna använder bilen som transportmedel - och det ger inte någon träning överhuvudtaget.

Elcykelpremien

PS! Visste du att från och med 1 februari i år kan du som köper en elcykel få upp till 10 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket? Elcykelpremien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år, kan användas en gång per person och gäller för den som köper en ny elcykel. Så passa på!

Bra att veta om elcykeln

Effektlägen: De flesta elcyklar har fem effektlägen. Crescent- och Monarkcyklar har en stege där cykeln i läge 1 exempelvis ger 35 procent kraft upp till nio km/h och i läge 5 ger 100 procent effekt upp till 25 km/h.

Batteristatus och laddning: Det finns oftast en LED-indikator som visar hur mycket kraft det är kvar. Att ladda batteriet ofta gör att batteriets livslängd kan förlängas flera gånger om. Ladda om möjligt batteriet i rumstemperatur.

Förvaring: Förvara gärna cykeln så torrt som möjligt. Har du cyklat i regn är det smart att torka av cykeln med en trasa.

Last: En normal elcykeln har en maximal användarvikt på cirka 100-125 kilo. Tänk på det om du ska använda cykelkärra med barn i och/eller barnsits.

Skötsel och service: Lämna helst in cykeln hos en certifierad elcykelspecialist för originalservice en gång om året (det kan dessutom ge dig en garanti - som vi köp av Crescent och Monark). Mellan servicetillfällena kan du tvätta cykeln varannan eller var tredje vecka. Använd en trasa att torka av cykeln med efter tvätt och spraya på rostskyddande olja på skruvar och rörliga delar. Se till att pumpa däcken regelbundet. Lågt däcktryck och en rostig kedja kan förkorta distansen du kommer.

Andra 'Cykel' inlägg