Det går bra för Pa Konate
Fotboll

Det går bra för Pa Konate

Den senaste tiden har varit händelserik för Malmö FF-försvararen Pa Konate. 20-årigen spelade hela matchen när laget besegrade Salzburg i playoff till Champions League. Kort därpå var det da...

25 november 2014

Den senaste tiden har varit händelserik för Malmö FF-försvararen Pa Konate. 20-årigen spelade hela matchen när laget besegrade Salzburg i playoff till Champions League. Kort därpå var det dags för allsvenskt guld och efter det tog han Sverige till EM med U21-landslaget. Vi ringde upp stjärnskottet för att ta del av framgångssagan.

Hej Pa! Vem är du?
Jag är en lugn och ödmjuk kille som inte gör så mycket väsen av mig till vardags, men när jag spelar är jag nästan tvärt om. På plan kan jag vara ganska aggressiv och tuff.

Berätta historien om dig och din fotboll.
Jag har varit fotbollsintresserad så länge jag kan minnas tack vare brorsan som spelade. När jag var fem gick jag med i Malmö FF och där har jag varit sedan dess, förutom en avstickare i våras när jag lånades ut till Östers IF för att få lite mer tid på planen.

Hur har det varit att fostras i Malmö FF?
Det är ju en av Sveriges bästa klubbar så det har varit fantastiskt. Jag hade inte kunnat önska mig en bättre arbetsmiljö att utvecklas i.

Fotbollen kräver ju ganska mycket tid och fokus, hur har det påverkat dina ungdomsår?
Jag har ju offrat ganska mycket. Eller nej, egentligen har jag inte offrat någonting alls, jag har ju fått hålla på med det jag älskar. Visst, jag har stannat hemma när mina vänner gått ut på helgerna, men på det sättet har sporten snarare hållit mig borta från alkohol och skit. Det enda jag känner att jag faktiskt missat är min student. Då hade vi EM-kval med U21-landslaget. Det var lite tråkig tajming.

Tre viktiga vinster på kort tid är en helt okej start på karriären, hur känns det?
Efter att jag kom tillbaka till Malmö FF i somras gick allt så himla fort. Jag hade aldrig kunnat drömma om det här när jag spelade i Östers IF i våras. Det har varit en fantastisk resa och det känns såklart helt sjukt bra.

Är du nöjd med din insats?
Kanske en aning nöjd, men nöjdhet tar mig inte speciellt långt. Jag vill alltid göra bättre ifrån mig. Nöjd kan jag vara när jag ser tillbaka på min karriär om typ tio år, men bara om jag verkligen gjorde det bästa av min fotboll.

Hur ska du göra för att fortsätta skriva din framgångssaga?
Jag ska ta det lugnt, vara hemma med familjen, träna ordentligt och fokusera på en prestation i taget. Det är bara att köra på, visa vem jag är och vad jag kan. Svårare än så är det inte.

Vem är du och vad kan du då?
Haha! Hmm… jag är en person med ett otroligt stort fotbollskunnande som kan spela på en väldigt hög nivå och som bidrar med mycket på planen, både offensivt och defensivt. Jag är driven, snabb och jag vet vad som krävs för att nå mina mål.

Har du fått bevisa det nu?
Ja, det tycker jag. Jag fick förtroendet att spela, skötte det bra, fick mer förtroende och fortsatte leverera, så efter allt som har hänt de senaste månaderna har jag nog fått bevisa det.

Vilken match var roligast?
Det måste varit den mot Juventus i Champions League. Det var ju lite speciellt att spela mot så stora stjärnor. 

Var du starstrucked?
Hmm… vad betyder det?

Ja, alltså… var du kändisnervös?
Jaha, haha! Ja, det är ju spelare som jag tidigare bara hade sett på tv. När jag fick reda på att vi skulle spela mot dem så var jag absolut nervös, men när jag väl kom ut på planen så tänkte jag inte på det över huvud taget. Då var det bara att köra på som vanligt och det gick ju bra.

Champions League eller allsvenskan, vilket spel passar dig bäst?
Champions League är ju den högsta nivån och där man kan utvecklas mest som spelare. Det är ju där man vill lira liksom.

Vad gör du om ett par år om det fortsätter såhär?
Drömmen har alltid varit AC Milan men just nu är MFF den enda klubben för mig. Lite längre fram i livet vill jag ut i världen men det är svårt att säga när jag tar det steget. Fotbollskarriären är som en berg- och dalbana. Man vet aldrig vad som händer.

Men man vet att det händer?
Ja, det är inget snack om den saken. Det är någonting jag alltid har velat göra. Om jag inte får spela ute i Europa så kommer jag aldrig bli riktigt nöjd.

Bästa med din sport?
Att vinna. Det finns inget annat.

Och sämsta?
Att förlora. Så enkelt är det. Efter en förlust känns det som att hela världen rasar samman. Det är en otroligt jobbig känsla. Det absolut värsta jag vet.

För någon som inte spelar kan det vara lite svårt att förstå. Varför är det så tungt?
Det är svårt att förklara, men att kämpa så hårt och så länge för någonting som man vill lyckas med till 100 % och sedan bara förlora det, det är otroligt jobbigt. Bara skit helt enkelt.

Vad hade du gjort om du inte hade spelat fotboll?
Det är en fråga jag har ställt till mig själv sjukt många gånger. Innan jag bestämde mig för att satsa så viste jag inte alls vad jag ville göra, så jag är otroligt tacksam över att jag har lyckats med fotbollen. Men jag vet inte, jag hade nog gått all in på fotbollen på något annat sätt. Kanske som tränare eller med någonting inom ungdomsfotboll. Att hjälpa unga talanger att lyckas och utvecklas, det hade varit någonting.

Vad skiljer dig från spelare som inte lyckas bli proffs?
Jag tror att det är en kombination av talang, målmedvetenhet och fokus. Vill man bli lyckas inom fotbollen så måste man strunta i allt annat. Många jag känner har fastnat för andra grejer på vägen, typ festat och inte ägnat fotbollen tillräckligt mycket tid. Man måste verkligen älska det man gör och jobba hårt för det varje dag.

Nu står du på toppen av massa lyckade matcher och med karriären framför dig. Är du rädd för att misslyckas?
Nej, jag är bara glad över att jag har fått en så bra start. Fotboll är lite som livet i stort, man kan aldrig förutse vad som händer. Det är bara att kämpa på och att göra sitt bästa. 

Några snabba

  • Mat - Carbonara med kyckling
  • Dryck – Aloe vera
  • Resmål – Paris
  • Musik – Hiphop och R&B
  • Film - Komedier
  • Årstid - Sommaren
  • Uppladdning - Musik
  • Nedvarvning – Familj och vänner
  • En ledig dag – Fika eller shoppa med vänner
  • Förebild – David Alaba i Bayern München

Andra 'Fotboll' inlägg