En positiv Vibe
Fotboll

En positiv Vibe

På söndag är det dags för final i Svenska Cupen och IFK Göteborg möter då Örebro SK, hemma på Gamla Ullevi. Vi stämde träff med superheta anfallaren Lasse Vibe på Blåvitts allra heligaste pl...

16 maj 2015

På söndag är det dags för final i Svenska Cupen och IFK Göteborg möter då Örebro SK, hemma på Gamla Ullevi. Vi stämde träff med superheta anfallaren Lasse Vibe på Blåvitts allra heligaste plats – Kamratgården.

Lasse Vibe har en trekvart på sig att hinna äta lunch innan det är dags för dagens andra träningsomgång. Lasse har valt ut korv och bacon från den stående lunchbuffén på Kamratgården.

Mellan matcherna rullar ett bestämt veckoschema, med ledighet måndag och tisdag och träningar från onsdag till lördag. I allt detta ingår även samtal med en idrottspsykolog, för den mentala träningens skull.

– Jag tror den mentala biten beror på vilken typ av människa man är, säger Lasse. Det finns de som inte bryr sig på något vis, varken över hur saker hänger ihop eller vad det är för väder ute och bara kör på. Sedan finns det de lite mer tänkande människorna som jobbar mycket med det mentala. Och så finns det ju alla däremellan.

Lasse anser sig själv vara lite mer åt det tänkande hållet och har jobbat mycket med den mentala biten i träningen. Han menar att man kan välja med vilka förutsättningar och attityd man bemöter en utmaning. Lasse Vibe är en spelare som, logiskt nog, har mycket höga förväntningar på sig att prestera i varenda match. Han försöker att inte låta dessa förväntningar få honom ur balans.

- Folk har ju alltid sagt till mig att jag har bra självförtroende och väldigt lätt för mig, men sanningen är ju såklart att jag kan känna mig lika osäker inför nya saker som alla andra, säger Lasse. Det gäller att erkänna sina brister och sedan jobba utifrån det.

Rent konkret ligger den mentala träningen i att lura sig själv. Man lurar sig att man är bättre och att man klarar mer än vad man tror. Detta sätt går att applicera på de flesta situationer där man känner sig osäker. Men det finns såklart individuella saker som är svårt att överkomma även med mental träning.

– Jag skulle till exempel ha väldigt svårt att ge mig själv en spruta eller liknande, sådant tycker jag är väldigt obehagligt, säger Lasse Vibe. 

Lunchen är slut och Lasse ska nu, för fotografen, trixa lite med en boll på en av gräsplanerna. Han medger att han aldrig varit särskilt bra på just trixande. Den bristande trixkompetensen vägs möjligtvis upp av det faktum att han är en av Allsvenskans bästa fotbollsspelare just nu. Träningarna består av alla de olika delmoment som utgör fotboll, passningslängder, bollmottagning och målskott. Eftersom man inte får så många chanser till målskott per match måste allt det tekniska sitta på plats när möjligheten väl uppenbarar sig.

IFK Göteborg är nämligen revanschlystna. Efter förra årets nesliga andraplats, firad med en ”icke-fest” som Lasse beskriver det, finns inget annat i tankarna än att vinna.

– Vi har känt oss väldigt stabila i vårt spelande, vilket är positivt, säger Lasse. Känslan är ju att vi är ett vinnarlag, ingen tycker det är roligt att komma tvåa.

Lasse Vibe hoppas ändå, för spänningens skull, att det ska bli lite mer kamp om guldet jämfört med förra året.

Mitt i all denna träning skriver Lasse dessutom på en avhandling inom ekonomi, något han gärna hade blivit klar med till hösten. När fotbollskarriären väl är slut vill han nämligen jobba som civilekonom. Ett yrke väsensskilt från fotbollen på så vis att inte vem som helst kan uttala sig om tillvägagångssätt och resultat.

- När det kommer till fotboll sitter det ju folk hemma i soffan och tittar på matchen och tycker till om spelet och resultatet, säger Lasse. Det är ju naturligt att det blir så i och för sig, eftersom fotboll är en sådan publikvänlig sport.

Andra 'Fotboll' inlägg