Malmö <3 Fotboll
Fotboll

Malmö <3 Fotboll

Både Malmö FF och FC Rosengård tog SM-guld, spelade i Champions League och är de ledande klubbarna inom såväl herr- som damfotboll i Sverige. Deras framgångar sprider sig nu som ringar på va...

11 maj 2015

Både Malmö FF och FC Rosengård tog SM-guld, spelade i Champions League och är de ledande klubbarna inom såväl herr- som damfotboll i Sverige. Deras framgångar sprider sig nu som ringar på vattnet i Fotbollsstaden Malmö.

Det är tidig förmiddag i Malmöstadsdelen Kirseberg, när en man kommer in på kvarterskrogens uteservering. Han vecklar ut sin Malmö FF-flagga som han burit under armen och hissar den på restaurangens flaggstång. Precis som vanligt när det är matchdag. 
Överallt i staden, i affärerna, på restaurangerna och de andra platserna där folk stöter på varandra, pratas det fotboll. Stämningen känns kontinental och har en prägel av ödmjuk kaxighet. Ibland verkar det som om varenda Malmöbo är med och spelar när det är match.
 Åge Hareide hade spelat i och tränat både landslag och flera stora lag innan han inför förra säsongen kom till Malmö FF som huvudtränare.


– När jag kom till Malmö visste jag det var en stor fotbollsstad, med Malmö FF som en klassisk klubb. Men jag hade inte föreställt mig den uppslutning och det engagemang som jag nu fått uppleva i stan.

– Det handlar givetvis om tradition och ett intresse som är uppbyggt under årtionden. Fast jag tror också att folk har behov av att ha något att samlas kring i dagens samhälle. Den samlingen ger självförtroende och en stolthet för alla som bor i stan.


Åge skrattar och tillägger:

– Svenskarna ska ju vara ett lugnt och sansat folk men det verkar som om skåningarna är annorlunda, de är mer sydländska.
Och kärleken till fotbollen och sitt lag smittar av sig. Erling Nilsson, sportchef för FC Rosengård Dam, ser en positiv utveckling även för damfotbollen i Malmö.

– Vi får draghjälp av Malmö FF:s framgångar. Intresset på stan har eskalerat de senaste åren. Det är en otrolig ökning och vi ser att det inte enbart gäller oss i Rosengårds FC utan andra klubbar dras också med.

– Och medialt får vi nu en helt annan, mer omfattande exponering än för bara fyra-fem år sen.


Samtidigt har damfotbollen i Malmö steg för steg fått en högre status och acceptans. Det händer numera att Malmö FF:s supportrar på sitt forum Himmelriket drar igång kampanjer för att man ska ansluta och även gå på de viktigare matcher som tjejerna i FC Rosengård spelar på Malmö IP. Det gemensamma guldfirandet då Malmö FF och Rosengårds FC hyllas för sina nya SM-titlar inför 10 000-tals människor på Stortorget i Malmö har blivit tradition. Och efter varje SM-guld bjuds tjejerna in till Swedbank stadion för att hyllas av MFF-fansen vid en match.


– Det är tjejerna värda, de ska ha uppmärksamhet och deras fotboll ska tas på allvar. I dag är våra A-lagstjejer heltidsproffs och tränar sju dagar i veckan, vi har skapat en stark organisation i klubben och vi har arbetat upp en ungdomssida med ett flicklag i varje åldersklass och jobbar hårt med talangutveckling, säger Erling.


Malmö har alltid varit en fotbollsstad men de senaste 15 åren har det successivt eskalerat. Inte minst under de senaste fem åren då FC Rosengård har vunnit fyra SM-guld och Malmö FF tre – samtidigt som båda lagen har haft framgångar i sina Europa-spel. 
Engagemanget och stoltheten i staden växer och även under vintern – utanför säsongen – ser man fansen gå omkring med sitt lags halsdukar, mössor, tröjor, klubbmärke och andra supporter­attribut. 
Det är så det ser ut i Fotbollsstaden Malmö, en stad som andas fotboll från att den vaknar på morgonen till att sorlet tystnar väldigt sent på natten.

Andra 'Fotboll' inlägg