Med sikte på Paris
Fotboll

Med sikte på Paris

Det blev aningen för få mål, för lite Zlatan och för mycket oavgjort för att man ska vara helt nöjd med landslagets insatser 2014. Samtidigt har man inte förlorat en match i EM-kvalet.

26 mars 2015

Det blev aningen för få mål, för lite Zlatan och för mycket oavgjort för att man ska vara helt nöjd med landslagets insatser 2014. Samtidigt har man inte förlorat en match i EM-kvalet.

– Det är en tuff grupp, men vi ska ta oss till slutspelet, säger förbundskapten Erik Hamrén.

2014 var ett skott i stolpen från att ha varit riktigt bra. För hade bara Zlatans frispark i den 73:e minuten i EM-kvalmatchen mot Montenegro suttit så hade vi sluppit oavgjort mot Montenegro, som egentligen är den enda plumpen i protokollet när man tittar tillbaka på EM-kvalet så här långt. Nu blev det stolpe ut, men ändå en helt okej säsong för Zlatan och kompani.

- Ser man på helheten så blev säsongen inte så bra resultatmässigt, men tittar vi på EM-kvalet är vi fortfarande obesegrade och jag ser på fortsättningen med tillförsikt. Vi har ödet i våra händer och alla möjligheter att nå vårt mål som är att ta oss till slutspel, säger Erik Hamrén.

Sverige spelar i en tuff grupp och fram till årsskiftet var det kanske Österrike imponerade mest. De toppar tabellen före Sverige och har ryckt till sig ett försprång på fyra poäng. Så här långt är det väl bara Moldavien som känns avhängt och de flesta tror nog att det kommer att stå mellan Sverige, Ryssland och Österrike. I det ljuset blir september en ödesmånad, eftersom Sverige då möter både Österrike och Ryssland.

– I det här läget är varje match viktig och presterar vi inte direkt kan allt vara för sent när vi kommer till september.

Det blir ett spännande år och ska Sverige ta sig till EM så måste det offensiva spelet bli bättre. En förklaring till att det har hackat stavas Zlatan. Det är egentligen makalöst hur sällan vår superstjärna är skadad med tanke på hans utsatta position, men i fjol hade han problem och missade tre landslagsuppdrag på grund av hälproblem.

- I en liten nation som Sverige är det viktigt att vi får ha våra spelare skadefria. Det gäller självklart Zlatan, men också spelare som exempelvis Martin Olsson och Albin Ekdal, säger Erik Hamrén.

Ett stort glädjeämne för förbundskaptenen under fjolåret var försvarsspelet, som blivit allt bättre, och han hoppas att det ska bli ännu vassare när EM-kvalet drar igång igen.

– Vi släppte in fyra mål under hösten. Två på straff och ett hörnmål. Det är bra, även om vi förstås måste bli bättre så att vi inte dra på oss onödiga straffar framöver.

Kraven är tuffa på landslaget och resultatet av fjolårets träningsmatcher har gjort att landslaget i allmänhet och Erik Hamrén i synnerhet har fått utstå en del kritik.

– Fotboll är en sport som engagerar, människor bryr sig och har åsikter. Det är så det ska vara. Det är klart att det inte alltid är roligt, men jag tror många andra sporter önskade att deras landslag väckte lika starka känslor som fotbollens.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är så mycket i mitt arbete som är roligt och stimulerande, men det vi gör är väldigt resultatorienterat, så det är klart att tävlingsmatcherna är de bästa stunderna på jobbet. Det är ju då allt ställs på sin spets. Men jag tycker också om alla möten jag får med fotbollsintresserade människor i vårt land.

Och vi är många som är intresserade av Erik Hamrén och hans lag, och förväntningarna har nog heller inte varit större. Nu hoppas vi på hela hälar och stolpe in.

Andra 'Fotboll' inlägg