Medalj är målet i Sundhages sista EM
Fotboll

Medalj är målet i Sundhages sista EM

Efter OS-silvret i Rio förra året är förväntningarna höga på det svenska damlandslaget inför sommarens fotbolls-EM. Vi tog ett snack med förbundskaptenen Pia Sundhage.

29 juni 2017

Efter OS-silvret i Rio förra året är förväntningarna höga på det svenska damlandslaget inför sommarens fotbolls-EM. Så hur laddar det svenska landslaget upp inför mästerskapet, hur ser truppen ut och hur kommer det egentligen att gå? Vi tog ett snack med förbundskapten Pia Sundhage.

Knappt en vecka innan premiärmatchen mot Tyskland den 17 juli åker det svenska laget till Holland för göra de sista förberedelserna inför sommarens fotbolls-EM. Ett EM som också blir det sista mästerskapet för förbundskapten Pia Sundhage. När Stories ringer upp henne har hon i dagarna blivit utsedd till Årets svensk i världen 2017 – ett pris hon får efter att förra året bland annat lett damlandslaget till ett OS-silver i Rio.

- Ja, det är galet! Först och främst är jag jättestolt, särskilt när man tittar på listan vilka som fått priset tidigare år. Sen kan jag också konstatera att damfotbollen står rätt högt i kurs och det känns jätteroligt och viktigt. Jag njuter i fulla drag! säger hon till Stories.

Längtan efter sommarens EM är stor i det svenska laget och nu görs de sista noggranna förberedelserna. Pusslet har lagts för hur truppen ska se ut och det blir en blandning av erfarenhet och nyfikenhet berättar förbundskaptenen.

- Vi har en del som är ”gamla i gården” som kommer att bidra med massa erfarenhet från OS, VM, EM och andra stora viktiga internationella matcher. Sen kommer vi att blanda upp med dem som ännu inte har så mycket erfarenhet och den mixen hoppas vi ska bli perfekt. Man behöver både nyfikenhet och trygghet, säger Pia Sundhage.

Har det varit självklart från början vilka spelare som skulle ta en plats?  

- Nej det skulle jag inte säga, det har varit svårt. Julia Spetsmark överraskade tycker jag. Hon kom in på ett återbud och gör bra ifrån sig. Det är stort och vi är glada att hon tog chansen.

Finns det några särskilda spelare som du hoppas ska kliva fram lite extra under EM?

- För att det ska bli bra fotboll krävs det att samtliga är sitt bästa jag. Spelarna har en högsta nivå och det gäller att alla tajmar in det samtidigt och att de gör bra ifrån sig redan från start i första matchen mot Tyskland. Men det står och faller inte med en spelare.

I dagarna laddar truppen upp på det gemensamma EM-lägret i Göteborg. Därefter väntar match mot Mexiko 8 juli innan avfärd mot Holland. Självklart är även konkurrenterna under hård bevakning och stort fokus läggs särskilt på Tyskland, Ryssland och Italien.

- I dag känner vi oss väl förberedda men vi kommer att behöva se bilderna och dra igenom allt igen. Vi är noggranna och vill inte lämna någonting åt slumpen.

Mästerskapet blir det sista för Pia Sundhage som därefter avgår som svensk förbundskapten. Sommarens EM blir därför speciellt på många sätt och självklart vill hon lämna med flaggan i topp.

- Vi trycker lite på den knappen att det här är det sista och det kommer att bli något alldeles speciellt. Vi tar med oss självförtroendet från OS och målsättningen är självklart att komma hem med en medalj.  Sen vill vi alla göra något som var väldigt längesedan Sverige gjorde och det är att slå Tyskland.

Om det blir någon medalj återstår att se men Pia Sundhage lovar att truppen ska göra sitt allra bästa och kämpa in i det sista. Men de har ett önskemål – stöd från den tolfte spelaren.

- Erfarenheten från EM 2013 säger oss att den tolfte spelaren är väldigt viktig. När man vet att de finns dem som klätt sig i våra färger och som vill att vi ska vinna, det är väldigt speciellt. Man lirar bättre fotboll, säger Pia Sundhage.  

Förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån. Sveriges förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån. 

Andra 'Fotboll' inlägg