Philip Haglund och Hammarby har publiken med sig
Fotboll

Philip Haglund och Hammarby har publiken med sig

Inför i årets säsong tog Hammarby åter klivet upp i Allsvenskan. Förväntningarna var höga. När slutet av säsongen närmar sig ligger Hammarby i mitten av tabellen och kommer sannolikt inte at...

Inför årets säsong tog Hammarby åter klivet upp i Allsvenskan. Förväntningarna var höga. När slutet av säsongen närmar sig ligger Hammarby i mitten av tabellen och kommer sannolikt inte att ha med guldstriden att göra. Men i en annan tabell är de ohotad etta – publikligan. Inget annat lag har så många hängivna supportrar som just Bajen.

I år har fansen fått heja fram nyförvärvet från IFK Göteborg, som ägnade nästan hela förra året åt rehab och sjukgymnastik. Philip Haglund är tillbaka i Stockholm med full kraft.

IFK Göteborg förra året, nu har du nästan gjort en hel säsong i Bajen – hur ser du på året?

 – Ja, det är väldigt kul att komma tillbaka till Stockholm och att få spela i Hammarby som är en mycket fin fotbollsförening. Hammarby är en klubb med stort hjärta, där man tydligt vill att alla ska känna gemenskap och respekt. Det finns en tydlig koppling till Södermalm i Stockholm och Hammarby har en otrolig fans - som verkligen står upp för klubben både när det går bra och dåligt. 

Guldstriden är bortom räckhåll, men många poäng kvar att spela om. Hur lägger ni upp träningen de sista omgångarna?

– Just nu befinner vi oss i en matchperiod med bara 3-4 dagar mellan matcherna. Det gör att vi mestadels låter kropparna vila mellan match. Det är därför mer behandlingar, rörlighetsövningar, typ stretch och kortare fotbollspass med fokus på taktik och vårt spel. 

 Den mentala biten. Vad har ni för mål? Jobbar ni på något särskilt sätt?

– Vi jobbar mycket med de mentala bitarna. Kollektivt har vi sedan försäsongen arbetat med visualisering, målbilder och avslappningsövningar. Enkelt uttryckt handlar det om att finna sig själv, sina drivkrafter och en insikt i vart man vill med fotbollskarriären på längre sikt. Individuellt har vi samtal med en mental tränare som man kan prata med när man känner sig tankspridd, obekväm i en situation eller bara pratglad. 

Vad upplever du som de största skillnaderna mellan IFK Göteborg och Hammarby?

– IFK Göteborg är en klubb med stora resurser som hela staden samlas kring. Man förväntas vara ett topplag och vinnarkulturen sitter i väggarna. Hammarby är en mer familjär klubb. Vi har varken de nyaste träningsmaskinerna i gymmet eller någon läcker buss, och det tränas hårdare än många klubbar när det kommer till fysen, för att ta sig tillbaka mot att vara den allsvenska toppklubb man en gång har varit.

Och publiken...

– Låt mig säga så här, den som inte varit på Nya Söderstadion (Tele2 arena) borde gå dit, för inramningen är en otrolig upplevelse - det är 100 procent kärlek. 

Slutligen, vilka tror du kommer ta hem guldet i år?

– IFK Norrköping har verkligen sitt år i år, och om de inte tar SM-guld nu så lär det dröja innan chansen kommer igen, och sannolikt missar de nog den chansen i år. Jag tror att AIK och IFK Göteborg gör upp om det, och helt ärligt, det kommer handla om små marginaler och antagligen bara någon poäng i den sista omgången. Vem som tar det, ja, det vette fan, men någonting säger ändå att det verkar vara de goa gubbarnas år i år. 

Fakta/Philip Haglund
Philip Haglund fyller 28 år i mars 2015 och har hunnit med en hel del i sin fotbollskarriär. Moderklubben är IF Brommapojkarna, där det blev 71 seniormatcher och 14 mål. 2010-2011 väntade en sejour i holländska Heerenveen, med 25 matcher och en balja. Innan han kom till Hammarby var hemadressen IFK Göteborg, där han spelade 69 allsvenska matcher och gjorde åtta mål. Haglund anses vara en tuff och bollsäker spelare med spetsegenskaper i bolltouchen, spelförståelsen, attityden och huvudspelet.

Andra 'Fotboll' inlägg