Sam Larsson – redo för Holland
Fotboll

Sam Larsson – redo för Holland

Sam Larsson startade sin fotbollskarriär som femåring i Hisingsklubben Zenith. Efter A-lagskontrakt med IFK Göteborg är han nu på väg till holländska klubben Heerenveen. Vi träffade honom st...

19 augusti 2014

Sam Larsson startade sin fotbollskarriär som femåring i Hisingsklubben Zenith. Efter A-lagskontrakt med IFK Göteborg är han nu på väg till holländska klubben Heerenveen. Vi träffade honom strax innan avgång och snackade rappare, förberedelser inför flytten och om varför han inte blev glasmästare.

Vem är Sam Larsson?
Oj… en glad kille som... fan vilken svår fråga. Vem är jag? Det låter som en dejtingannons det här. Nej, men jag är en glad kille som lever ett enkelt liv, som har många vänner och som är ganska omtyckt. De som inte gillar mig hatar mig.

Hatar dig?
Ja, eller jag är ju ganska omtyckt men det hade ju varit oskönt att säga att alla älskar mig.

Hur började det?
I någon gymnastikhall i Torslanda när IK Zenit anordnade en testdag. Min bror (Daniel Larsson, anfallare i Granada CF, red. anm.) spelade redan så jag visste inte så mycket annat. Det var det man gjorde tänkte jag och körde på. Min kull i Zenit var väldigt bra, vi var seriösa trots att vi tillhörde en liten klubb och många av oss hade stora drömmar.

Men det var bara en av er som förverkligade de drömmarna. Hur kommer det sig att just du tog dig vidare?
Jag har inte tränat överdrivet hårt, men jag har lagt ner väldigt många timmar på fotbollen. Utöver det så har jag en ganska stor talang och dessutom har min bror alltid funnits där som förebild. Att se honom leva ett behagligt liv fick mig att också vilja bli fotbollsproffs och inte glasmästare.

Glasmästare?
Ja, jag praktiserade som glasmästare en gång och det var den värsta veckan i mitt liv. Jag skulle vara där från 07.00 till 14.00, det är ju ingenting! Men det var inte alls min grej så jag bestämde mig för att köra på fotbollen istället.

Berätta om flytten från IK Zenit till IFK.
Det var en stor omställning. I Zenit tränade jag fyra gånger i veckan, helt plötsligt skulle jag träna sju gånger i veckan och spela match på det. Jag hade svårt att fokusera och åkte på skador. När jag väl förstod vad som krävdes gick det bättre, men sedan hände samma sak när jag flyttade från U19 till A-laget.

Tror du att effekten blir samma nu när du kommer till Holland?
I A-laget har vi tränat ganska mycket så jag tror inte att det blir samma omställning. Men visst, det är ett annat tempo och en bättre liga där nere så det kommer vara mycket att ta in början.

Hur förbereder du dig inför det?
Jag vet inte, jag försöker att inte tänka på det så mycket. Det är bara att köra.  Jag ska lära mig språket och det blir nog inte så svårt. Alla svenskar som varit där har lärt sig snabbt. Om sex månader ska jag kunna ta en tv-intervju på holländska så det blir målet. Sedan ska jag se några inspelade matcher.

För några dagar sedan var du nere och kollade läget. Berätta!
Ja, jag var nere och gjorde några läkartester och jag fick en väldigt bra känsla. Stämningen var jättefamiljär och alla var väldigt välkomnande. Det känns helt ok att lämna IFK. Jag har spelat tillräckligt länge för dem, i alla fall för den här gången, och jag har alltid velat gå utomlands så det här är ett perfekt steg att ta.

Vad ser du fram emot nu?
Att spela på arenan där nere som är helt grym. Jag förstått att det är fullsatt med 25 000 åskådare på nästan alla matcher. Det ska bli sjukt kul att träffa alla lagkamrater och att lära känna nya människor. Självklart ser jag fram emot det fotbollsmässiga, att spela på en högre nivå, både mot och med bättre spelare. De har betalat ganska mycket för att få ner mig så nu gäller det att prestera.

Vad gör du för att leva upp till förväntningarna?
Jag vet faktiskt inte. Ingenting. Jag tänker inte så mycket på det. Jag ska gå till jobbet och har kul. Det enda jag kan göra är att äta bra, sköta min sömn och träna hårt.

Vad betyder fotbollen för dig?
Jag ska inte säga allt, men den betyder såklart väldigt mycket. Jag vet inte hur det är på ett vanligt jobb, om man går runt och tänker på brev när man jobbar på posten, men jag tänker på fotboll nästan jämnt. Visst, jag offrar jag en hel del men jag får många fina stunder tillbaka. Ibland önskar att jag kunde ta en skön after work. Eller jag vet inte… jag har aldrig varit på after work. Är det kul eller?

Ibland, men du missar ingenting. Vad missar jag som inte spelar fotboll? 
Det bästa är definitivt att avgöra en match i sista minuterna, då är det svårt att se problem i livet. Efter det känns allt perfekt. En annan grej som är helt fantastisk är när jag träffar barn som börjar gråta av glädje när de ser mig.

Vad betyder fansen?
Otroligt mycket, framförallt barnen. Jag förstår hur mycket vi betyder i våra fans vardag när jag ser hur bra de mår när vi vinner och hur dåligt de mår när vi förlorar. Det är en drivkraft.

Hur tung är en förlust för dig personligen?
Aahhh… det finns inget värre än att åka hem och känna att vi inte har gjort tillräckligt bra ifrån oss. Då vill jag bara gå under jorden och jag är inte ens en extrem vinnarskalle som många andra spelare är.

När vi ändå är inne på tråkigheter. Vilket är ditt minst lyckliga fotbollsminne?
När jag skadade ljumsken för två år sedan. Då gick jag runt i gymmet och ruttnade, tränade dubbelt så mycket som alla andra och tjänade hälften så mycket. Det kändes som att jag kämpade för ingenting.

Och ditt lyckligaste?
När jag var 14 år och vi kom trea i Gothia Cup med lilla Zenit. Alla som hade någonting med klubben att göra var helt överlyckliga. Jag gjorde många mål och var ganska bidragande till tredjeplatsen så det var extra kul. Nu när jag tänker efter så kommer jag i och för sig inte ihåg hur jag kände, men jag kan tänka mig att jag var lycklig.

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare?
Min teknik som är ganska annorlunda. Den kanske ser lite bättre ut än vad den egentligen är men jag är i alla fall rolig att titta på.

Och svagheter?
Hmm… det är ju löjligt att jag inte kommer på någonting att säga nu... men ok, jag kan inte nicka, jag är inte så bra med vänsterfoten och jag gör inte så många mål.

Om du fick stänga av en spelare i ett annat lag i allsvenskan, vem hade det varit?
Oj vad svårt, alla känns så himla snälla när jag pratar med dem.

Vill du inte stänga av någon?
Jo, fan vad fjantigt, någon måste jag ju komma på. Ok, jag hade stängt av Erik Johannson i Malmö FF så att han får lite semester. Jag tror han gillar att vara ledig, haha.

Spelar du fotboll ”på skoj” någon gång?
Nej, så kul är det inte.

Oj?
Jo, det är ju kul men det är inte bara spelet på plan som är grejen. Det är gemenskapen, att hänga med alla lagkamrater och allt runtomkring. Till exempel när vi drack kaffe och spelade tv-spel efter frukost på kamratgården, det var en fin stund på dagen.

Har du någon framtidsdröm inom något annat område?
Om jag hade fått välja vad som helst så hade jag ju blivit världsartist. Det hade varit fett att vara Drake eller något, men det blir ju lite svårt…

”Sam Larsson vill vara Drake”, kan jag sätta det som rubrik?
Haha, nej jag rappar inte ens men det hade ju varit coolt att var någonting sådant. Det är nog uppmärksamheten jag dras till, men den får jag ju genom fotbollen också.

Hur ser du på din framtida karriär?
Jag vill få möjlighet att visa upp mig för ännu större klubbar där jag kan tjäna ännu mer pengar och spela ännu större matcher. Sedan vill jag ju skaffa en fin familj, ett stort hus och kanske något ställe utomlands. Jag vill gärna bo på fina platser under min karriär.

Vilken är drömklubben?
Real Madrid men det är inte realistiskt. Eller kanske, om jag säger upp kontakten med allt och alla och inte gör någonting annat än att träna, men jag vill fortfarande ha tid för vänner och familj. Jag vill inte offra allt det där.    

Vad gör du en ledig dag?
Sover ut och hänger med kompisar. Vi umgås och försöker göra roliga saker typ. Oj, vad svårt det är att komma på vad vi egentligen gör… nu låter det som att jag inte har något liv… men ibland brukar de laga mat åt mig när jag ligger på soffan.

Haha, lyxigt!
Äh, jag får ta disken och jag är grym på att diska så det är en bra deal.

Och sedan står du kvar med disken när polarna drar ut på stan. Kan du känna att du offrar för mycket för fotbollen?
Ja, när ett helt gäng ska gå ut och fira och jag måste sitta hemma och dricka vatten, då känner jag; fan vilket tråkigt liv jag lever. Men jag hänger med på det mesta så jag har en hyfsad normal vardag ändå.

Nu åker du ensam ner till Holland utan polare som lagar mat. Hur känns det?
Det är en del av jobbet, en rolig del dessutom. Man får träffa massa nya människor och man umgås ju extremt mycket med laget så det känns inte så jobbigt att lämna alla här hemma. Om jag saknar dem får jag väl bara komma upp och hälsa på.

Vad gör du om fem år?
Jag spelar fotboll, jag är ganska bra och jag är med i svenska landslaget.

Är landslaget en stor dröm?
Nej, egentligen inte. Det hade varit fantastiskt att få representera Sverige men jag kommer inte bita av min arm för det. Ok, visst lockar det att spela så stora mästerskap, om man gör bra ifrån sig blir man ju älskad av miljontals människor.

Vi avslutar med några antingen/eller-frågor:

Tatuera in Nederländernas nationalsång över hela bröstet eller bära Glenn Strömbergs fotbollskor från -82 varje dag för resten av ditt liv?
- Rolig fråga, har du kommit på den själv eller? Jag hade lätt tatuerat in nationalsången. Jag hade ju inte varit lika bra på fotboll om jag var tvungen att spela i hans gamla kängor till fotbollskor hela tiden.

Ok, den här då. Rappa Drakes låt ”Started from the bottom” inför publiken innan varje match eller kommentera varje match som en riktig kommentator samtidigt som du spelar?
- Jag hade definitivt rappat, fan det hade varit någonting. Det hade varit alldeles för svårt att koncentrera sig på fotbollen om jag var tvungen att springa och snacka hela tiden.

Och här kommer några snabba:

 • Förebild? Jag har fått den frågan så många gånger och jag säger olika hela tiden.
 • Resmål? Thailand.
 • Maträtt? Grillat.
 • Ritual? Jag tar på mig högerstrumpan först innan matcher, men det är inte så seriöst.
 • Motto? YOLO! Haha, nej jag skojar bara. Jag har inget motto.
 • Last? Morgontröttheten.
 • Uppladdning? Jag går bara ut och kör.
 • Nedvarvning? Jag och min kompis brukar åka och köpa en team box med Chicken McNuggets och käka upp den.
 • Musik? Hiphop och R&B.
 • Hemlig talang? Jag är ganska bra på att imitera folk.

Fakta:

 • Position: Yttermittfältare
 • Född: 10 april 1993
 • Längd:180 cm
 • Vikt: 77 kg
 • Födelsestad: Göteborg, uppväxt i Torslanda
 • Moderklubb: IK Zenith

Andra 'Fotboll' inlägg