Världens fest
Fotboll

Världens fest

Sverige har några av världens största fotbollsturneringar för barn och ungdomar. Turneringar som Gothia Cup och Piteå ­Summer Games lockar lag från världens alla håll.

23 juni 2015

Sverige har några av världens största fotbollsturneringar för barn och ungdomar. Turneringar som Gothia Cup och Piteå ­Summer Games lockar lag från världens alla håll.
– Turneringen är en stor folkfest, säger Anna Bogren Dalberg på Piteå Summer Games.

Piteå Summer Games är för många fotbollsintresserade barn och ungdomar sommarens höjdpunkt. Det är en chans att få åka med kompisarna i laget på en stor turnering, få spela matcher mot lag från hela världen och träffa nya vänner. Turneringen som startades för drygt 25 år sedan har utvecklats till att bli en av världens största för barn och ungdomar och dessutom till en riktig folkfest.

Från att första året ha lockat 169 lag brukar det nu komma omkring 800 lag och spela på de drygt 60 fotbollsplaner som används i turneringen, totalt ciurk 35 000 människor under turneringens tre dagar.
De flesta lag är förstås svenska, men hit kommer även lag från hela världen. Bland de internationella lagen dominerar förstås Norge och Finland, men också länder som Thailand och USA finns representerade.

– Vi brukar ha lag från runt 15 länder. Det är inte ovanligt att de internationella lagen åker på en turné och spelar både här och i Gothia Cup, säger Anna Bogren Dalberg, turneringskoordinator på Piteå Summer Games.

Piteå Summer Games må vara en av de största turneringarna i världen, men Gothia Cup är den allra största. Varje år deltar 1 600 lag från omkring 80 länder. Och innan turneringen är över har de gjort cirka 22 000 mål och slitit ut eller tappat bort 950 bollar.
Gothia Cup är Sveriges största årligen återkommande evenemang och när turneringen rullar i gång i Göteborg så är besökarna lika många som om hela Karlskrona bestämde sig för att åka till Göteborg samtidigt.

– Det största ögonblicket under Gothia Cup är invigningen. Då är alla samlade och det blir så påtagligt hur stort det är. Men för mig är det starkaste med turneringen alla de små ögonblick som uppstår, tillfällen när barn från olika länder möts. De är så många och så fantastiska att se, säger Lena Rönnefors, turneringsledare för Gothia Cup.
Det finns få svenskar som inte känner till fotbollsturneringen Gothia Cup, men varför blev den så stor?

– Jag tror egentligen att mycket handlar om tajming. Turneringen startade på mitten av 70-talet. Det var en tid då det blev lättare att resa och fler fick råd att göra det. På så vis fick vi snabbt hit många lag från andra länder.

Och inte minst lyckades man locka lag från Sydamerika som spelade en tekniskt bländande fotboll som lockade folk och andra lag – och succén var ett faktum.

– På den tiden fanns det inte alls så många sydamerikanska spelare i europeiska lag som det gör i dag.
Trots att turneringen blivit 40 år och medelålders så är den fortfarande ung i sinnet och fortsätter att utvecklas.

– Vi får aldrig slå oss till ro. Den dagen vi gör det är vi inte den ledande turneringen längre. Vi måste ständigt bli bättre på allt. Det handlar om allt från maten vi serverar till underhållningen.

Andra 'Fotboll' inlägg