Världens största fotbollsturnering fortsätter att växa
Fotboll

Världens största fotbollsturnering fortsätter att växa

Gothia Cup har de senaste åren bara vuxit sig större och större, och enligt beräkningarna så kommer varje sommar omkring 60 000 personer till Göteborg med anledning av Gothia Cup. Det märks....

29 juni 2015

Gothia Cup har de senaste åren bara vuxit sig större och större, och enligt beräkningarna så kommer varje sommar omkring 60 000 personer till Göteborg med anledning av Gothia Cup. Det märks. Testa att knô dig in på en spårvagn i mitten av juli så förstår du vad vi menar. I år är det dessutom fler tävlande än någonsin. Vi tog ett snack med Niclas Andersson Freiholtz, marknadschef på Gothia Cup.

Förra året firade turneringen 40 år och slog rekord i antal medverkande lag, vad var då era förväntningar inför årets cup?
– Vi trodde faktiskt på en liten nergång i antal lag detta år, men istället blev det tvärtom. 1755 lag är anmälda och det är över hundra stycken fler än förra årets toppnotering. Lite förvånande faktiskt, säger Niclas Andersson Freiholtz, marknadschef på Gothia Cup.

Världens största fotbollsturnering fortsätter alltså att växa.  Trots det är de svenska lagen fortfarande i klar majoritet, häften av alla anmälda lag kommer från Sverige. Men i år är det första gången någonsin som inte Norge är det land som har näst flest anmälda lag. Denna gång är det faktiskt Tyskland som kniper andraplatsen i den statistiken.

Är det Danmark som kommer på fjärde plats?
– Nej det är faktiskt USA som har det fjärde största antalet lag på plats. Danmark kommer först på plats sju, både England och Frankrike har fler lag med i turneringen än dem.

Vad är de största nyheterna i år?
– Vi spelar återigen finalerna på Nya Ullevi. Under några år har finalerna spelats på Heden vilket fungerat bra. Då har vi haft runt 10 000 personer på läktarna, men på Ullevi finns faciliteter som omklädningsrum och vi kan rymma en större publik. Sedan är det väldigt kul att kunna erbjuda en riktig arena.

Vilka lag tycker du att vi ska hålla lite extra koll på?
– I elitklasserna så kommer Chelsea i flickor 17 och Newcastle i pojkar 17 att bli farliga. I flickor 16 spelar också ett lag från Moçambique som heter Ferroviario de Moputo. Ett fantastisk glatt gäng som aldrig varit utanför sin by, de ska bli kul att följa.

Gothia Cup spelas på flera planer runt om i Göteborg mellan den 12 och 18 juli och är gratis för allmänheten.

Länder med flest antal lag anmälda till Gothia Cup 2015

  1. Sverige
  2. Tyskland
  3. Norge
  4. USA
  5. England
  6. Frankrike
  7. Danmark
  8. Brasilien
  9. Libanon
  10. Singapore

Andra 'Fotboll' inlägg