Vinst krävs mot Portugal
Fotboll

Vinst krävs mot Portugal

Det svenska U21-landslaget stod för årets fotbollsbragd när de genom att slå Frankrike i den avgörande matchen tog sig till sommarens EM-slutspel i Tjeckien. Efter den överraskande vinsten m...

24 juni 2015

Det svenska U21-landslaget stod för årets fotbollsbragd när de genom att slå Frankrike i den avgörande matchen tog sig till sommarens EM-slutspel i Tjeckien. Efter den överraskande vinsten mot Italien i öppningsmatchen såg allt mycket ljust ut, men nu är läget följande: det är vinst som räknas mot Portugal!

När Oscar Lewicki dundrade in 4–1 mot Frankrike i den avgörande playoff-matchen på Örjans vall i Halmstad var saken klar. Det spejande landslaget – ingen kan ha missat deras segergest – hade efter en fantastisk fotbollshöst stormat fram till sommarens EM-slutspel i Tjeckien.

Förbundskapten Håkan Ericson slog en kullerbytta av glädje efter slutsignalen och visst var det omtumlande. Inte minst med tanke på hur nära Sverige flera gånger varit att ta sig till slutspelet, men snubblat på upploppet mot något europeiskt topplag.

– När vi lottades mot Frankrike är det klart att tanken smög sig på att det inte skulle gå nu heller, men det här laget består av ett gäng som redan tidigare visat att allt är möjligt.
När kvalet började var det nog få svenskar som kände till någon annan än John Guidetti i det här gänget, men flera stjärnor tändes längs vägen. Starkast lyste kanske Isaac Kiese Thelin, vars explosiva genombrott i år fick Erik Hamrén att tänka på Tomas Brolin.

– Det är inte ofta man stöter på spelare som utvecklas så snabbt som han gjorde i fjol. Det pratats mycket om att vi har en konstgräsgeneration nu, med tekniska, passningssäkra och ofta små spelare. Men med Isaac har svensk fotboll fått en stor spelare som är viktig när man spelar i box, säger Håkan Ericson.

Med sin storlek, teknik och fötter har vissa pekat på likheter mellan Isaac Kiese Thelin och en viss Zlatan Ibrahimovic, men det är fler än han som har visat framfötterna under kvalet. Spelare som bland andra Kristoffer Olsson och Emil Krafth har också visat att de tillhör framtiden.

– Det här gänget har förstått att man måste sätta laget först. Gör man det och lyckas som vi gjort så skapar man också möjligheter för individuella spelare att göra intryck på omgivningen. Det ser vi tydligt här.

Förbundskapten Håkan Ericson om Portugal:
–  Det här laget gick igenom kvalet utan poängförlust. Det är ett väldigt starkt lag. Fast vi har faktiskt slagit dem i en träningsmatch.

Nu måste Sverige vinna mot Portugal för att vara garanterade en semifinalplats i mästerskapet. Men som Simon Tibbling sa efter den snöpliga uddamålsförlusten mot England sist:
–Vi har allting i egna händer, så det känns i alla fall bra.

Matchstart onsdag 24 juni klockan 20.45.

Andra 'Fotboll' inlägg