Lisa Nordén: "Jag är en av de starkaste
Going for gold

Lisa Nordén: "Jag är en av de starkaste

Hon hoppas på att starta med sin cykel i triathlon på Copacabana i Rio i sommar. Lisa Nordén känner att hon är tekniskt bättre än många av sina konkurrenter i cykelsadeln. Men varför kallas ...

28 juli 2016

Hon siktar på ny medalj under OS i Rio i sommar. Triathleten Lisa Nordén känner att hon är tekniskt bättre än många av sina konkurrenter i cykelsadeln. Men varför kallas hon ibland för ”Diesel-Doris”?

På en mintgrön Peugeot semestercyklade du med din mamma till Italien när du var i tonåren. Vad minns du från den resan?

– Det konstigaste var väl att ingen av oss kunde laga en punka. Vi lärde oss det under vägen, men i början var taktiken att mamma cyklade iväg med det hjulet som punkat till närmsta by med cykelaffär medan jag stannade kvar och vaktade grejorna.

Hur använder du dig av cykeln i dag, förutom som tränings- och tävlingsredskap?

– Mest är den väl lite av en resekompis. Vi åker över hela världen tillsammans, den packas upp och ner ur sin väska konstant. Annars försöker jag faktiskt undvika att använda den för mycket utöver själva träningen, risken för att den ska bli stulen om man till exempel cyklar till affären är alltför stor. Ibland hänger jag tvätt på den – det funkar alldeles utmärkt.

Hur pass stark är du gentemot dina triathlonkonkurrenter när cykeldelen tar vid?

– Jag är nog en av de starkare inom sporten och har aldrig känt att jag inte räcker till. Tekniskt är jag lite bättre än många och försöker använda det till min fördel.

Hur lägger du upp din cykelträning?

– Jag cyklar faktiskt inte så jättemycket. För att bibehålla nivån behöverjag mest underhålla lite och det görs timmar som har lite lagtempo eller tröskelintervaller i sig, ett lättare pass på cirka två timmar och ett långpass på tre-fyra timmar.

Är cykling en materialsport?

– Det kan det vara om man vill. Håller man på mycket och är intresserad är det klart att det är roligt med bra och nya grejor. Men man kommer också väldigt långt på okej grejer och en bra motor. I slutändan handlar det mycket om benen.

Nu är det snart dags för OS. Vad vet du om cykelvägarna i Rio?

– Triathlonbanan är åtta varv om fem kilometer vardera, med start på Copacabana. Den har två backar per varv och en väldigt brant och teknisk utförskörning. Första backen tar cirka en minut och ligger på mellan tolv och 18 procents lutning.

Till sist, det sägs att du kallas för ”Diesel-Doris”…?

– Haha, jag är ganska bra på att köra halvhårt länge – men är inte så sprättig. Det kan ta en stund för mig att bygga upp fart om man säger så.

För fyra år sedan tog Lisa Nordén silver i triathlon i OS. Nu har hon fullt fokus på att få vara med och tävla om en ny medalj i sommar. För henne spelar löpningen en avgörande roll för att nå toppen. Stories har pratat med Lisa - och vi fick även hennes bästa tips för löpträning.

Du har drabbats av många skador de senaste åren. Känner du dig otursförföljd?

– Både ja och nej. Efter mitt första riktigt bra år åkte jag på några skador 2009 och 2010. De innebar en kraftigt reducerad löpmängd, men det var under de faserna som jag tog de första riktigt stora kliven framåt i simningen. Den trenden har sedan hängt i.

På vilket sätt?

– Jag har fått en liten skada vilket tvingat mig till ett uppehåll i löpningen och istället kunnat förbättra och säkra upp ett annat område. Detta har varit min morot för att hålla hakan högt under de lite sega skadefyllda perioderna. Samtidigt har det emellanåt känts sjukt orättvist och otacksamt. Trots att det inte syns på tävlingarna har jag lagt ner lika många timmar på idrotten som när jag varit skadefri. Men längtan efter blommorna och champagnen, och framför allt känslan att vara med och tävla i topp igen, har alltid varit större än frustrationen.

Hur är formen just nu?

– Väldigt mycket på uppåtgående. Att få träna och framför allt springa kontinuerligt är nyckeln till formen, och just nu är det mest njutbart att få göra det jobbet.

Vad kör du för löpträning?

– Jag kör ett distanspass på cirka 15 kilometer, ett långpass på 20 kilometer, ett med längre backe och ett snabbare på gräsbanan här i Stellenbosch (Sydafrika). Resten är teknikpass, jogg eller direkt efter ett cykelpass. Totalt 70-80 kilometer i veckan. 

För fyra år sedan tog du OS-silver och fick ditt genombrott. Hur viktigt är det för dig att ta dig till Rio i sommar?

– Det är väldigt viktigt, och det jag baserar hela mitt liv kring just nu. Var jag är, vad ja äter, när jag går upp... OS är det största vi har i triathlon, att inte vara där skulle vara väldigt jobbigt.

Hur länge kommer du att vara aktiv på den här nivån?

– Om det går som jag vill nu så blir det ett tag till. Jag har slitit så hårt för att ta mig tillbaka så jag skulle vilja ut och använda det ett tag också. Sen finns det en lockelse för de lite längre distanserna så småningom. Så det kan absolut bli ett gäng år till. 

LÖPTRÄNA SOM LISA

1. Spring i backe! Man får bra löpsteg och hög puls utan att ens försöka…

2. Försök springa ”lättare”, inte snabbare. Detta gäller för det mesta från långpass till intervaller och tävlingar. När du ligger i farten du tänkt dig, försök springa bättre och gör det enklare för dig. Jag har en checklista jag kör igenom: andning, isättning, framåtlutning, armpendling, kadens... Kan man bli mer ekonomiskt och effektiv i löpningen kommer man ju ha mer kvar när man sen vill öka farten eller hänga på någon som bestämmer för att trycka på på lite mer.

3. Skilj på olika pass och farter. Våga spring långsamt när det ska vara lugnt, då har du mer kvar att springa fort med när det är meningen att du ska göra det. Skippa halvmesyren. Det gäller för övrigt all träning...

Lisa Nordén

Hur har du hållit dig i god form under det gångna året, trots skador?
– Som tur är erbjuder ju triathlon många träningsalternativ. Det enklaste är att skicka upp volymen på simträningen och öka på cyklingen. Jag hade vissa veckor som var mastodontveckor i poolen och andra när jag cyklade mer. För att få mitt fix av mjölksyra och tävlingsnerver körde jag lite cykelcrosstävlingar. Det är hårt, roligt och bra för min cykelteknik.

Vad har du för fokus på träningen nu?    
– Att bygga upp löpningen sakta men säkert, samtidigt som hela finessen groomas åt att komma i form för VM-serien.

Hur mycket tränar du en normal vecka?
– Mellan 20 och 25 timmar i veckan beroende på var fokus ligger. Mer kvalitet ger färre timmar, och om jag cyklar mycket bygger det snabbt upp totaltiden. Utöver den specifika sim-, cykel- och löpträningen tillkommer det några gym- och rehabpass också.

Hur mycket löpning ligger i det?
– Löpningen på vårt nuvarande ”standardprogram” byggs på tre huvudpass. Ett kombinationspass av backe och fart, ett som har en längre tröskelserie och ett långpass. Sen lägger vi på mellan ett och tre andra pass som kan vara allt från 20 minuter löp direkt på avslutat cykelpass till en timmes lätt jogg där jag avslutar med lite snabba stegringslopp.

Hur ser det ut med skador nu?
– Efter en grym period från slutet på december har jag just nu en lite trött hälsena. Ett litet fartgupp på vägen tyvärr, men inget som ska stoppa vårens tävlingar. I övrigt börjar kroppen kännas mycket starkare och löpningen har höjts några nivåer sen förra sommaren.

Vilka är de stora utmaningarna under den kommande säsongen?
– Att våga ha tålamod och inte stressa för mycket gällande löpträningen. Efter två år utan någon större löpmängd måste det få ta lite tid att bygga en bas igen. Och en bas och mycket löpning i banken lär jag behöva om jag ska kunna springa fort nästa sommar! Tävlingsmässigt ser jag framför allt fram­emot VM-serien i Stockholm i augusti.

Andra 'Going for gold' inlägg