Anna Haag bygger hus och drömmar om VM i Falun
Going for gold

Anna Haag bygger hus och drömmar om VM i Falun

Tidigare i år kom Anna Haag hem från Sotji med ett stafettguld som hon tog tillsammans med Charlotte Kalla, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter. 750 träningstimmar per år lönar sig, men den fy...

18 augusti 2014

Tidigare i år kom Anna Haag hem från Sotji med ett stafettguld som hon tog tillsammans med Charlotte Kalla, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter. 750 träningstimmar per år lönar sig, men den fysiska träningen är inte den viktigaste. Nu är Anna mitt uppe i en ny säsong som avslutas med VM på hemmaplan i mars 2015. Vi träffade henne i Stockholm över ett samtal om mental träning, husköp och dolda talanger.

Hur började det?
- Jag har ju alltid åkt skidor. Alla mina vinterminnen från barndomen är på längdskidor men det var först i högstadiet jag kom på att jag ville satsa. Det började med att jag fick ett litet mål; jag ville ha en väst som det stod Dalarna på. Jag tänkte ”den tröjan ska jag ha” och sedan dess har målen byggts på varandra. Små mål i vardagen är fortande det jag drivs allra mest av.

Vilka är dina mål just nu?
- VM i Falun så klart. Att vara i så bra form att jag blir utvald att delta. Man måste vara en av de tio bästa i laget för att få vara med och tävla. Det bestäms inte för än några veckor innan VM drar igång. All annan vaken tid viger jag åt att tänka på inredning. Vi är nämligen mitt uppe i att bygga hus.

Ni tog elva medaljer under OS i Sotji. Hur planerar ni att slå det i Falun?
- Man ska nog inte tänka att man ska slå sitt tidigare resultat. Det som är kul är om medaljerna sprids så att fler tävlande i laget får stå på prispallen.

Du lägger ner 750 timmar om året på att träna upp din kropp fysiskt. Hur mycket arbetar du med ditt psyke?
- Ännu mer! Det psykiska är otroligt viktigt. Varje fysiskt träningspass är en övning i det psykiska och de flesta av oss har en psykolog eller en mental coach. Under OS i Sotji var jag egentligen inte i min bästa fysiska form, det var verkligen min psykiska styrka som hjälpte mig där. Vi tränar ju ungefär lika mycket allihopa så det är ganska svårt att säga vem som är i bäst fysisk form. Det psykiska är oftast avgörande.

Vad känner du när du tänker på VM i Falun 2015?
- Glädje, energi och skräckblandad förtjusning.

Om det inte hade blivit skidor, vad hade du gjort då?
- Då hade jag pluggat. Jag är väldigt ivrig på kunskap och på att hela tiden lära mig nya saker. Jag har en liten hemlig dröm om att börja springa mer, kanske tävla i 800 meter bara för att det verkar vara det absolut jävligaste. Jag älskar verkligen att springa.

Du och Emil Jönsson är ett av sport-Sveriges favoritpar. Hur är det att ha sin partner i både arbete och på fritiden?
- Verkligen jättebra, vi är väldigt vana vid det nu. Men det kan vara ganska skönt när vi är iväg på läger och tävlingar för då bor jag med tjejerna och Emil med killarna. Men när jag reser iväg själv och får en ledig stund så tänker jag alltid att jag skulle vilja dela den med honom. Då saknar jag honom jättemycket.

Förebilder
- Jag tycker att man träffar på otroligt många duktiga företagsledare och förebilder så jag har svårt att välja ut en, men de flesta jag inspireras av är kvinnor. Inom sporten är det Magda Forsberg för hennes energi och Sanna Kallur för hennes jävlar anamma. Jag fascineras också otroligt mycket av bloggvärden och alla duktiga tjejer som gör business av ett intresse eller en hobby, det är så imponerande.

Är det inte precis det du gör?
- Jo, kanske det, men jag ser det inte alls på det sättet. Det är mycket häftigare att ha öga för detaljer, kunna ta fina bilder på vackra saker, lägga upp det på webben och i sociala medier och försörja sig på det.

Har du någon favoritplats på webben?
- Det blir mycket surfande när jag är ute och reser. Jag kollar mest in olika inredningsbloggar, mer inredning än mode för vi har så sällan privata kläder på oss. Ibland händer det att jag kommer hem med kläder för flera tusen som jag aldrig får användning av. Vi är ju ute och reser och tränar så mycket. Jag tar alltid med mig något privat plagg men det kommer sällan till användning. 

Ni reser ganska mycket med laget. Vad gör du om du en ledig eftermiddag i en annan stad?
- Jag stannar nästan aldrig på hotellrummet. Jag vill ut och se mig om, gärna under en springtur eller över en middag. Jag älskar verkligen att hitta små oaser, det kan man bli så lycklig av. Det kan vara en fin gränd, en park, ett vackert hus, ett träd eller ett fint fönster. Då tänker jag alltid ” den här stunden vill jag föreviga”.

Om du fick ett halvår ledigt, vad hade du gjort?
- Jag hade rest runt lite till ställen som vi skidåkare inte besöker i vår vardag. Först hade jag åkt ner till Sydeuropa, vandrat runt på olika vingårdar och cyklat i bergen. Sedan hade jag velat uppleva Afrika. Och New York. Utan träningsschema såklart. Ååå, underbart!

Vad skulle du vilja ge för råd till personer som vill satsa på sina drömmar?
- Oavsett om det handlar om skidåkning eller någonting helt annat så är det bra att göra upp en plan med olika delmål. Man ska inte heller vara rädd för att ta hjälp av en mentor, en person som inspirerar en och som man ser upp till. Så tänker jag alltid om mina sidoprojekt.

Vad har du för sidoprojekt?
- Att fotografera är fantastiskt kul, det gör mig så lycklig. Egentligen är jag bättre på att skriva och jag har ju min blogg som jag lägger ner ganska mycket tid på. Ett tag tog det lite för mycket energi så nu skriver jag mer sällan. Det är viktigt för mig att inte sätta press på mina nöjen och på det som bara ska vara roligt.

Nu ska ni iväg och ha teambuilding med laget, eller?
- Ja men först har vi lite tid över till annat. De andra ska gå och ut prova ut skor från Craft men jag ska gå och köpa en ny soffa.

Några snabba:

 • Bränsle
  Känslan av att hela tiden vilja bli bättre. Och choklad. Definitivt choklad.
 • Nedvarvning
  Tid för eftertanke och att bara få vara för mig själv med en härlig bok eller ett magasin.
 • Uppladdning
  Kickar i alla dess former. Det kan handla om träning, god mat eller tid för visualisering av mina drömmar.
 • Motto
  ”It takes courage to pursue dreams”.
 • Kläder
  Jeans, blus och fina skor. Helst av allt hade jag gått omkring i pumps jämnt men det fungerar inte riktigt i min livsstil.
 • Drömmer om
  Att vårt nya hus i Östersund ska bli färdigt. Och VM i Falun så klart.
 • I lurarna
  När jag tränar vill jag ha det tyst. Annars soul och jazz.
 • Tre grejer du aldrig lämnar hemmet utan?
  Skrivbok, vattenflaska och, tyvärr, mobilen som jag nästan alltid har på flygplansläge. Då slipper jag bli stressad men har fortfarande tillgång till kamera.
 • Dold talang
  Jag är ganska talanglös faktiskt men jag kan spela fiol på gehör och så kan jag spela piano. Vi ska bygga ett musikrum i det nya huset. Emil spelar gitarr, piano och trummor.
 • Nervositet
  Jag blir alltid nervös, men i idrotten är det hanterbart. Värre var det på prisceremonin under OS i Vancouver när jag tog emot mitt silver på 15 km Skiathlon.
 • Född
  1986
 • Träningstimmar/år
  750

Andra 'Going for gold' inlägg