Charlotte Kallas magiska dygn
Going for gold

Charlotte Kallas magiska dygn

Den 24 februari 2015 blev en magisk dag för Charlotte Kalla. Många trodde att loppet skulle bli en rysare, men så blev det inte. Charlotte krossade motståndet inför hemmapubliken när hon tog...

26 februari 2015

Charlotte Kalla - bäst i världen på längdskidor

Den 24 februari 2015 blev en magisk dag för Charlotte Kalla. Många trodde att loppet skulle bli en rysare, men så blev det inte. Charlotte krossade motståndet inför hemmapubliken när hon tog sitt första individuella VM-guld. Såhär såg hennes otroliga dygn ut…

Charlottes gulddag började med att hon låg på rummet och tittade på SM-loppet över 10 km fri stil i Örebro då allt gick som på räls. Därefter blev det frukost och sedan TV-tittning, igen.

– Då kollade jag igenom världscuploppet från Östersund. Jag ville boosta positiv energi, berättar Charlotte när klockan blivit tio på kvällen och det magiska dygnet avrundats med guldtårta och hyllning från hela laget.

Trodde norskorna skulle va tuffare

Då hade den fantastiska tävlingsmänniskan från Tärendö gjort sitt livs lopp och fått en hel nation i extas.

- Jag undrar hur lång tid det tar att smälta det här, det blev ju som jag drömt om men ändå inte. Jag trodde att norskorna skulle bli mina värsta konkurrenter, funderar Charlotte som strålar av lycka.

Efter OS-succén i Sotji satte Charlotte upp målet att pricka toppformen den 24 februari 2015. Hon lyckades till 100 procent.

Fysisk och mental styrka

Alla är imponerade av hennes förmåga att hantera trycket och finna en så extrem fysisk- och psykisk skärpa exakt på klockslaget då hon skulle köra sin favoritdistans 10 km fri stil.

- Jag har haft lugn och ro sedan jag var här i Falun på Skandinaviska cupen i januari och bara fokuserat, gjort det jobb som behövdes och inte haft vare sig media eller sponsoruppdrag. Jag har fått vara frisk och, ja, allt, har fungerat perfekt. Jag har känt mig trygg, lugn och glad in mot VM. I spåret har jag jobbat med framför allt ett nyckelord – Bit ihop!

Vikten av gemenskap

I sitt tacktal till landslaget framhöll Charlotte organisationens styrkor, att det finns en kedja med spjutspetskompetenser som stöttat, vårdat och väglett henne på, i och utanför spåret.

- Många är delaktiga i min seger. Jag har de bästa förutsättningarna för att lyckas.
Charlottes ord stärker gruppen ytterligare. Det ger energi, självförtroende och glädje.
Guldmedaljen väger tungt. Hyllningarna likaså. Men superlativen är inget som förändrar Charlotte.

Stadsminister Stefan Löfvén ringer

- Tack! Men vad kul, ja det kändes bra, säger Charlotte när hon pratar i telefon och jag gissar att det är en kompis i andra änden.

- Det var statsministern Stefan Löfvén, berättar hon ett par minuter senare.

Kronprinsessan Victoria ringer

Det ringer igen:

- Hej, är det du? Tack!

Det var kronprinsessan Victoria…

Kramar om föräldrarna

Charlotte står med båda fötterna på jorden. Efter att ha mött ett hundratal journalister och fotografer och hört nationalsången spelas på Torget i Falun kommer ögonblicket hon längtat efter mest. Mamma Lena och pappa Per-Erik väntar bakom hörnet och kramkalas utbryter. Det är vackert och rörande.

Inte bara skidåkning

Flickan från Tärendö är rikets hetaste tjej, men samtalet handlar om mycket annat än skidåkning. Kanske är det hemligheten bakom framgångarna för Charlotte, att inte hamna högt upp i det blå.

– Jag ser inte mig själv som en stjärna, det är inget jag strävar efter att bli. Jag är Charlotte Kalla, en vanlig tjej som tränar mycket, gillar att vistas i naturen och åka skidor. Resultaten får jag av hårt arbete och ett järnhårt fokus på att bli bäst, det är det som driver mig. Jag vill fortsätta utveckla mig som skidåkare och människa.

Skribent: Torbjörn Nordvall

Inför en säsong på längdskidor

Vad rör sig i huvudet hos våra största längdskidstjärnor inför säsongsstart? I vår serie Skidsnack här på Stories får du unika inblickar i de ofta blytunga och stenhårda förberedelserna med längdlandslaget. I det här avsnittet möter du bland annat Anna Haag och Charlotte Kalla.

Efter fyra världscuphelger är det efter nyår äntligen dags för säsongens stora höjdpunkt i längdvärlden, Tour de Ski. Men längdlandslaget förberedelser börjar långt innan säsongen startar, och det är mycket hårt arbete och fullt fokus som gäller. I nio små filmer som vi publicerar under julhelgerna här på Stories under rubriken Skidsnack får du komma närmare några av huvudfigurerna i skidlandslaget och höra lite om deras tankar om träning och livet som elitskidåkare. 

(Klippet är från programserien Sveriges skidhjältar från 2015.)

Andra 'Going for gold' inlägg