Fem tips från Calle Halfvarsson
Going for gold

Fem tips från Calle Halfvarsson

En knapp halvmil från den kommande VM-arenan Lugnet i Falun genomförs många av sommarens intervallpass för Calle Halfvarsson. Majoriteten av passen genomförs på rullskidor. Här ger landslags...

13 augusti 2014

En knapp halvmil från den kommande VM-arenan Lugnet i Falun genomförs många av sommarens intervallpass för Calle Halfvarsson. Majoriteten av passen genomförs på rullskidor. Här ger landslagsstjärnan sina fem bästa tips till ovana rullskidåkare.

 1. Gå en kurs
  Det finns många runt om i landet som ger tekniklektioner på rullskidor. Gå en kurs innan du ger dig ut för att få in tekniken, om tekniken inte sitter så blir det inte så roligt att åka. Dessutom har du stor nytta av rullskidtekniken även på snö.
 2. Skaffa kontroll
  Välj en platt slinga att åka på. Den stora utmaningen på rullskidor är att åka utför, då gäller det att ha både kontroll och 
respekt annars kan du slå 
dig riktigt illa.
 3. Samma stavlängd
  Använd samma stavlängd som du har på dina vinterstavar. Det är nämligen bra att ha lite kortare stavar när du åker rullskidor och så blir det automatiskt i och med att du kommer upp någon centimeter jämfört med när du åker längdskidor.
 4. Armar och mage i rytm
  När du stakar ska du försöka få med magen i samma rytm som armarna. Detta för att du får mer kraft framåt om armar och mage används samtidigt.
 5. Avslappnade axlar
  I diagonalåkningen ska du försöka komma upp med hög höft i skidans riktning för att få till ett stabilare tryck i frånskjutet. Var avslappnad i axlarna så får du en lugn och fin armpendling.

Text: Mårten Lång

Andra 'Going for gold' inlägg