Folkfesten närmar sig
Going for gold

Folkfesten närmar sig

Den 18 februari till den 1 mars är världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination på plats i Falun för att tävla under skid-VM. Totalt ska 21 världsmästare koras. Arrang...

2 januari 2015

Den 18 februari till den 1 mars är världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination på plats i Falun för att tävla under skid-VM. Totalt ska 21 världsmästare koras. Arrangemanget väntas locka 500 miljoner tv-tittare, 200 000 besökare, 700 aktiva från 55 nationer och 1 500 medierepresentanter.

– Det blir utan tvekan en riktig folkfest och vårt mål har varit att så många som möjligt ska få chansen att uppleva den, säger Kent Lövgren, marknadschef på Falun2015.

Kent Lövgren var åskådare till femmilsloppet under VM i Falun 1993 och han vet hur starka upplevelser man kan få med sig.

– Vi som hade förmånen att se Torgny Mogren ta guld som regerande femmilsmästare fick ett minne som vi bär med oss för alltid. Jag gillar femmilen och lopp som pågår länge. Det kan bli väldigt rafflande mot slutet. Nu har Johan Olsson möjlighet att upprepa Mogrens bragd. Det blir spännande!

Även Ulrika Back Eriksson, ansvarig för logi- och gästhantering på Falun2015, uppskattar också femmilen, men påpekar att det är ett lopp som inte passar alla besökare.

- För barnfamiljer är det kanske inte det bästa alternativet. Kommer man med familjen är det smartare att vara på plats under fösta helgen. Då är tempot i tävlingarna högre, säger hon.

Kent Lövgren håller med.

- Visst, och det är en styrka med evenemanget. Det består av många olika beståndsdelar och alla kan hitta något som passar just dem.

Det där med olika typer av aktiviteter och arrangemang är något de arbetat extra hårt med inför VM 2015, berättar Kent Lövgren. På VM-arenan kommer det bland annat finnas ett stort festivaltält på totalt 5 400 kvadratmeter.

- Det är faktiskt ett av de största som har byggts i sitt slag och i tältet kommer det bland annat hållas konserter. Jag ser framförallt fram emot Mando Diaos spelning den 23 februari.

Mando Diao har skrivit den officiella VM-låten och bandet dyker också upp under den pampiga invigningen den 18 februari.

Några höjdpunkter
19 feb -  Sprint, damer och herrar
21 feb -  Skiathlon, damer och herrar
22 feb - Sprint, lag, damer och herrar
24 feb - 10 km, damer
25 feb - 15 km, herrar
26 feb-  Stafett, damer
27 feb - Stafett, herrar
28 feb - 30 km, damer
1 mars - 50 km, herrar

Två åkare om VM

Marcus Hellner
Marcus har ett guld, tre silver och ett brons från tidigare VM samt tre guld och ett silver från OS.

Hur känns det med VM på hemmaplan?
– Det är givetvis väldigt roligt, och det kommer säkerligen kännas lite speciellt.

Innebär det högre press på er, nu när det hålls i Sverige?
– Jag vet inte, pressen är ju alltid hög under stora mästerskap. Det är bara bra för det innebär att det är många som tittar och hoppas på oss. Då känns det som att så mycket står på spel, och det är ju en kick. Det är det som skiljer ett mästerskap från andra tävlingar.

Vilket lopp ser du fram emot mest?
– 15 km skate är min favorit, men alla lopp kan ju ge fina medaljer.


Anna Haag
Anna har två silver och ett brons från tidigare VM, samt ett guld och två silver från OS.

Hur känns det med VM i Sverige?
– Väldigt spännande! Och det är väldigt få förunnat att åka ett VM på hemmaplan, i samma region som man kommer från. Jag ska verkligen göra allt som står i min makt för att få vara en av dem som står på startlinjen under VM i Falun, en arena där jag har åkt tävlingar sedan jag var barn.

Hur kommer det att påverka dig, att det är på hemmaplan?
– Det kan man nog aldrig förutse, men det gäller nog att försöka skärma av sig och fokusera på det man är där för. Men samtidigt måste man ju försöka njuta av det stora stödet som vi förhoppningsvis kommer ha på plats.

Vad ser du mest fram emot?
– Oj, svår fråga. Stafetterna kommer bli riktigt spännande och förhoppningsvis en stor folkfest.

Vilken medalj är du mest sugen på?
– Det vore väldigt häftigt om vi kunde försvara guldet i stafett från OS.

Andra 'Going for gold' inlägg