Inblick i vallaproffsens vardag
Going for gold

Inblick i vallaproffsens vardag

Man kan inte ta OS-guld i vallning, men utan välpreparerade skidor vinner man inga mästerskap. När säsongen drar igång är det svenska landslaget utrustat med elva vallare och en vallabuss me...

9 januari 2015

Man kan inte ta OS-guld i vallning, men utan välpreparerade skidor vinner man inga mästerskap. När säsongen drar igång är det svenska landslaget utrustat med elva vallare och en vallabuss med 800 par skidor. Vi tog ett snack med Urban Nilsson, vallachef och ansvarig för svenskt glid och fäste.

Medan de flesta vasaloppsmotionärer inte ens har tittat på sina skidor sedan målgången i Mora, har de svenska vallarna tillbringat timmar på snö i jakten på det perfekta glidet och fästet. Det är inte säkert att en motionär åker fortare på Kallas skidor, men landslagsåkarnas förutsättningar underlättar utan tvekan i kampen mot målsnöret.

- Det är klart att eliten har tillgång till bättre skidor och all tänkbar valla. Behöver Marcus Hellner nya kallföresskidor ringer vi Fischer som skickar 50 par riktigt bra skidor. Av dem väljer vi kanske ut de sex bästa, säger Urban Nilsson.

Vallarna kan lägga hur många timmar som helst för en vallning som gör Johan Olsson två sekunder snabbare per kilometer. Det låter kanske lite, men på fem mil i VM är det en evighet.

– Vi letar hela tiden efter nålen i höstacken, den optimala vallningen som förmodligen inte ens finns. En motionär vinner nog mer tid på att lägga de där timmarna på träning istället.

Den senaste tiden har vallningen blivit mer strukturerad och professionell. Enligt Urban Nilsson finns det inget hemligt recept på ett lyckat resultat. Det handlar bara om att testa sig fram.

– Inför ett lopp provar vi sex slipningar, sex glidvallor, sex pulver och sex toppningar. Sedan stämmer vi av och diskuterar hur vi ska gå vidare. Men det som sägs i vallabussen stannar i vallabussen, så är det.

På elitsidan tror Urban Nilsson att vi kommer få se fler specialdesignade skidor för långlopp.

– Man kör ju inte ett OS på samma skidor som man kör ett Vasalopp.

Urban Nilssons tre tips för bättre glid

  1. Bra skidor
    Du kan aldrig valla ett par dåliga skidor så att de blir bra.
  2. Bra glid kostar
    Pulver och toppning för glid är dyrt, men det ger resultat i spåret.
  3. Ta hjälp
    Om din kunskap kring vallning är bristfällig rekommenderar jag att du lämnar in dina skidor så att en kunnig person får valla dem åt dig.

Andra 'Going for gold' inlägg