Juniorens jättekliv
Going for gold

Juniorens jättekliv

Från junior till senior och rakt in i A-landslaget. Året har inneburit helt nya utvecklingsmöjligheter för Jonna Sundling, som fortfarande går på skidgymnasium i Lycksele.

16 januari 2015

Från junior till senior och rakt in i A-landslaget. Året har inneburit helt nya utvecklingsmöjligheter för Jonna Sundling, som fortfarande går på skidgymnasium i Lycksele.

Att lyckas i junior-VM var Jonna Sundlings stora mål under den gångna säsongen. Och under de där vinterdagarna i Val di Fiemme stod det snabbt klart att hon skulle nå det målet. 
Först vann hon sprintkvalet med två sekunders marginal och när det var dags för final lade hon i nästa växel och gick i mål med imponerande sex sekunders segermarginal.
Senare under mästerskapet låg svenskorna efter ryskorna inför sista sträckan i stafetten, men Jonna Sundling gjorde ett ryck i näst sista backen, tog sig ikapp och förbi. Ytterligare ett guld var i hamn, och nog hade hon lyckats i årets junior-VM.

– Det var otroligt kul! Jag hade först och främst sett fram emot sprinten. Jag visste att jag hade chansen där, men samtidigt kan ju vad som helst hända när det väl är dags för tävling, säger hon.

Nu sitter hon sida vid sida med flerfaldiga seniormästare, som plötsligt har blivit hennes kollegor. Det är hennes första år som senior, och hon blev direkt uttagen till A-landslaget.

– Det hade jag aldrig trott. Jag hoppades på en plats i utvecklingslaget Team 2015, så det var en stor händelse när jag fick det telefonsamtalet mitt i lunchen när jag var och shoppade, säger Jonna Sundling.

Hon säger att det är oerhört stor skillnad på junior- och seniornivå.

– Det går inte att jämföra, det är en helt annan sak. Men generellt är det faktiskt mycket lugnare här. I juniorlaget kunde det ofta vara ganska stressigt.

Hon har själv en lugn inställning till den kommande säsongen.

– Jag känner ingen press och har inga stora mål. Det här är mitt första år och jag vill lära mig så mycket som möjligt av de andra som är så erfarna. Det räcker bra för mig.

Ett av de konkreta målen är att bli en mer komplett åkare. I dagens läge är hennes styrkor skate och korta sträckor.

– Jag kommer satsa på att bli bättre på klassisk stil och längre sträckor. Jag vill ju kunna ställa upp i alla typer av lopp.

Hon har planerat in 750 träningstimmar under året, och erkänner villigt att det är ett tufft mål.

– Jag går ju samtidigt sista året i skolan, och det tar så klart en hel del av min tid. Vi får se hur många timmar det blir till slut, men det är ju det här jag vill hålla på med, så motivationen finns.

  • Jonna Sundling
    Ålder: 19 år.
    Bor: Lycksele.
    Klubb: IFK Umeå.
    Resultat i urval: Guld i sprint och stafett vid junior-VM, 
Val di Fiemme 2014.

Andra 'Going for gold' inlägg