Kompisgänget startade handbollsklubb
Going for gold

Kompisgänget startade handbollsklubb

Ett handbollslag startat av ett gäng unga fotbollssupporters, med passion som enda resurs och ett starkt socialt engagemang som viktig ingrediens. Nystartade Örgryte Handbollsällskap är en r...

16 februari 2017

Ett handbollslag startat av ett gäng unga fotbollssupporters, med passion som enda egentliga resurs samt ett starkt socialt engagemang som viktig ingrediens. Nystartade Örgryte Handbollsällskap är en riktig rar historia, men ska inte misstas för bara en gullig saga – det handlar på sikt också om en seriös elitsatsning.

Vi dyker in på ett träningspass i Lisebergshallen, ljudet av klibbiga handbollar som lämnar handflator studsar mot tomma läktare. Fyra matcher återstår av säsongen i division 6, den första säsongen någonsin för Örgryte Handbollssällskap. Samtliga matcher har vunnits hittills, men tränaren Mikael Lindqvist skräder inte orden vid samlingen innan träningspasset tar vid:

– Som vi spelade sist kan vi inte uppträda kommande matchen, då möter vi riktigt bra motstånd, det kommer inte att funka, ok?

Tränare Mikael håller allvarsamma ord för laget

Allvarlig stämning, det syns att orden tas in under koncentration. Men det började lekfullt. Idén till handbollslaget startade i ett kompisgäng med handbollsbakgrund, och med det gemensamma intresset för fotbollslaget Örgryte IS (Öis). Felix Jonsson, en av spelarna och tillika grundarna:

–Vi kom på att det hade varit grymt att kunna spela handboll i Öis rödblåa färger och jag började prata och twittra om det, och fick bra respons. Från idé till bildad förening tog det ett halvår ungefär och sedan drog vi igång träningarna på hösten. Då hade det gått ett år efter att vi första gången kläckt idén.

Engagemanget för fotbollslaget Öis är viktigt, men Örgryte Handbollsällskap har idag ingen koppling till fotbollsklubben. Men på sikt finns en förhoppning:

– Det är en dröm att få göra Öis-familjen större, men just nu är målet att nå sportslig framgång. Sedan ska man väl inte sticka under stol med att man gör det för sin egen glädjes skull också. Det är vansinnigt roligt att efter en tids uppehåll, som många av oss haft, vara en del av ett lag igen. Det är en speciell känsla som jag inte riktigt får nog av.

Felix Jonsson, en av grundarna till Örgryte Handbollssällskap

Om du skulle ge ett råd till andra kamratgäng  som går i liknande tankar – vad ska man tänka på?

– Att driva sin egen förening är ju oerhört roligt för det första. Och möjligheterna är ju stora, det är inte speciellt dyrt och förhållandevis enkelt att registrera sig om man är ute i god tid. Min erfarenhet av förbund är också att de är väldigt hjälpsamma och svarar på alla frågor, hur dumma de än är. Farorna är väl att dra på sig för stora kostnader, så ett tips är att sätta sin allra snålaste vän som kassör så att någon håller tillbaka dig trots att det dyraste matchstället i katalogen är förbannat snyggt.

– Sedan är ju det viktigaste för att få det att rulla att se till att ansvarsfördelningen i styrelsen fungerar skulle jag nog säga. Så att inte en person sitter med allt. En situation vi undvikit och det tror jag är vårt framgångsrecept.

Ni spelar i tröjor med den fängslade svensk-eriteranska journalisten Dawit Isaak på bröstet, varför?

– Handbollen är vår passion, liksom vår relation till Öis, men vi vill använda energin till något mer än bara ha kul. Vårt engagemang är också inspirerat av att Dawits bror, Easyas Isaak, som också är Öisare och han har aldrig gett upp kampen för att få hem sin bror till Sverige. Vi stöder honom i det.

Det märks att stämningen är fin i laget och att glädjen för sporten är central, men visst finns det ett långsiktigt mål utöver att bli en del av anrika föreningen Örgryte IS. Tränaren Mikael Lindqvist intygar att är allvar bakom satsningen:

– Flera av de här spelarna har meriter från de högsta divisionerna, och hittills har motståndet varit alldeles för lätt. Vi har ett väldigt bra lag, det är helt klart, och jag tror vi kan gå långt i seriesystemet.

Andra 'Going for gold' inlägg