Kungen av femmilen har fortfarande viljan
Going for gold

Kungen av femmilen har fortfarande viljan

Det blev inte som Johan Olsson hade tänkt sig. Efter OS i Sotji planerade han att lägga av. Han kände sig trött på att kämpa med smärtor i kroppen och återkommande skadeproblem. Men ett halv...

3 februari 2015

Det blev inte som Johan Olsson hade tänkt sig. Efter OS i Sotji planerade han att lägga av. Han kände sig trött på att kämpa med smärtor i kroppen och återkommande skadeproblem. Men ett halvår efter OS var han på plats i Torsby för att träna med resten av landslaget. Ytterligare en stor satsning inleddes med sikte på VM-medaljer på hemmaplan.

Den 21 november 2014 var det tretton år sedan Johan Olsson körde sin första världscuptävling. Under åren har han haft stora framgångar, men också tunga perioder. Bara ett par månader innan OS i Sotji drabbades han av muskelproblem kring revbenen. Som tur var repade han sig och på köpet kammade han hem ett silver och ett lag-guld. Inför tävlingarna i Sotji antydde han dock att det skulle bli hans sista satsning som elitåkare. Så blev det inte. Nu är den regerande femmilsmästaren istället en av storfavoriterna inför VM i Falun. Hur gick det till? Varför ändrade han sig?

Johan Olsson lutar sig fram och tänker efter en liten stund. Han är mån om att berätta precis hur han resonerade.

- När en säsong är slut får vi alltid några veckors vila innan allt drar igång igen. Nu var det annorlunda eftersom att jag var tveksam till om jag skulle fortsätta efter uppehållet. Jag hade inte riktigt bestämt mig för det ena eller det andra.

Under tidigare år hade det varit naturligt för honom att återgå till jobbet efter semestern, men nu var han alltså ytterst osäker.

- Jag var tvungen att ta mig tid att känna efter inombords. Har jag motivationen och viljan som krävs för att strida i toppen? Har jag den drivkraft som krävs för att plåga mig dag ut och dag in under mer än ett halvår för några enstaka tävlingar?

Efter att ha känt och tänkt kom han fram till att svaret på båda frågorna var ja.

- Jag tycker fortfarande att det jättekul, så är det. Att pina mig uppför en backe och sedan ligga och spy i ett dike av ansträngningen, jag ser fortfarande fram emot det!

När Johan Olsson insåg att han inte var klar med skidåkningen blev nästa steg att diskutera en satsning med hustrun Anna, som därmed skulle få ta en större del av ansvaret för parets treåriga dotter Molly och hennes lillasyster som vid den tiden fortfarande låg i Annas mage.

- Det är en lika stor uppoffring för henne. Jag kan klara av en säsong till, klarar du det?, frågade jag henne.

Även där blev svaret ja och planeringen kunde börja. Johan insåg att han behövde förutsättningar att kunna träna så tidssnålt som möjligt för att ha en chans att kombinera sin satsning med familjelivet. De bestämde sig för att flytta från Östersund till Sundsvall, där dessutom både Johan och Anna har nära till föräldrar och syskon. I Sundsvall finns bra träningsmöjligheter och paret såg dessutom till att skaffa ett hus med utrymme för ett ordentligt hemmagym.

- Jag kör fyra gympass i veckan. Kan jag då träna hemma istället för att åka iväg tjänar jag en halvtimme och det är mycket värt.

Den 1 mars 2015 har Johan Olsson möjlighet att upprepa Torgny Mogrens bragd från VM i Falun 1993, när Mogren tog sin andra raka guldmedalj på femmilen.

- Visst har jag en större press på mig efter femmilen i Val di Fiemme, men jag ser det som en ynnest att folk tror på mig.

Vad som händer efter VM vill han inte planera än. Nu tar han säsong för säsong.

- Vi vet inte hur det fungerar efter flytten till Sundsvall. Kanske blir allt mycket lättare, trots tillökning i familjen. Eller så blir det svårare, och då är det inte aktuellt att fortsätta. Någon dag kommer jag också känna att jag är färdig, men när det inträffar vet jag inte.

I somras blev Johan och Anna föräldrar till ytterligare en dotter. Kommer de att coacha döttrarna till att bli nästa generations elitåkare? Johan skrattar glatt åt frågan och tänker efter en stund.

- De kan i alla fall ha förutsättningarna, rent genetiskt. Det blir en bra kombination av min uthållighet och min frus sprintsnabbhet som hon hade under sin tid som aktiv. Jag kan absolut rekommendera dem en karriär inom skidåkning på elitnivå, det är något jag har haft otrolig glädje av. Men coach får de välja själva.

Johan Olsson

  • Ålder: 34 år.
  • Bor: Sundsvall.
  • Familj: Hustrun Anna och deras två döttrar.
  • Klubb: Åsarna IK.
  • Resultat i urval: VM-guld på 50 km (2013), VM-silver på 15 km (2013) och i stafett (2011 och 2013), OS-guld i stafett (2010 och 2014) och OS-silver på 15 km (2014).
  • Vid sidan om skidåkningen: Jag har ju två barn, så den mesta tiden går till dem. Under de perioder jag är mycket på träningsläger ser jag mest fram emot att vara vid havet eller i fjällen med min familj.

Andra 'Going for gold' inlägg