Lahtis - världsmästare i skid-VM
Going for gold

Lahtis - världsmästare i skid-VM

Det kommer definitivt att bli feststämning i Finland nästa år när finska Lahtis för sjunde gången anordnar skid-VM. Ingen annan ort har lyckats med något liknande tidigare vilket gör orten i...

20 december 2016

Det kommer definitivt att bli feststämning i Finland nästa år. Inte nog med att Finland firar 100 år som självständiga så blir det en rejäl skidfest när finska Lahtis för sjunde gången anordnar skid-VM. Ingen annan ort har lyckats med något liknande tidigare vilket gör orten i sig till världsmästare.

Här kommer några av höjdpunkterna från tidigare Lahtis-VM.

1926
Det började blygsamt, med dagens mått mätt, med ett evenemang där deltagare från 15 länder samlades för att tävla i fyra olika grenar, bl.a. 30km och 50km.

1938
Publikrekord för skid-VM när över 100 000 åskådare lockades att följa tävlingarna vid en ny skidstadion och hoppbacke. På programmet fanns fem grenar och den svenska medaljskörden bestod av två silver och ett brons.

1958
Nu hade evenemanget utökats till åtta grenar, och en stor nyhet var att det fanns tävlingar för damer inom världsmästerskapet. 200 000 besökare kom till den lilla orten och Sixten Jernberg körde hem svenskt guld på femmilen och var även med i stafettlaget som hamnade överst på pallen.

1978
Inför detta VM hade man än en gång satsat på att förnya arenorna, med bland annat en ny hoppbacke i stål. Deltagarna från 26 länder tävlade i elva grenar och i Sverige kunde vi återigen glädjas åt guld på femmilen (Sven-Åke Lundbäck) och stafetten.

1989
Nu steg besökssiffran till 460 000 personer under världsmästareskapet som bland annat bjöd på en finsk medaljfest: värdlandet tog detta år en tredje del av alla VM-medaljer. Men även ur svenska perspektiv fanns några riktiga höjdpunkter, bl.a. den helsvenska prispallen på 15km (Svan/Mogren/Håland), dubbelt i topp på femmilen (Svan/Mogren)  och ett nytt guld på stafetten.

2001
För första gången tävlade man nu i dubbeljakt och sprint på ett VM som för övrigt var ett väldigt kallt VM, där kylan gjorde att damernas tremil fick ställas in. Dessvärre präglades också tävlingarna av en dopingskandal då sex finländska deltagare blev avstängda. Per Elofsson körde hem de två svenska guldmedaljerna (15km och dubbeljakt) och fick sällskap på 15km-pallen av silvermedaljören Mathias Fredrikson. 

FAKTA/VM LAHTIS 2017
Äger rum 22 feb -5 mars.
700 deltagare från 60 länder ställs mot varandra i totalt 21 tävlingar.
250 000 besökare beräknas vara på plats och 600 miljoner väntas följa mästerskapet på tv.  

Andra 'Going for gold' inlägg