Längdlandslaget mot nya mål
Going for gold

Längdlandslaget mot nya mål

Inför OS i Sotji var förväntningarna låga på de svenska längdåkarna. Inför det stundande VM på hemmaplan är situationen en helt annan. Den ryska succén gav dessutom mersmak och nu har det sv...

17 december 2014

Inför OS i Sotji var förväntningarna låga på de svenska längdåkarna. Inför det stundande VM på hemmaplan är situationen en helt annan. Den ryska succén gav dessutom mersmak och nu har det svenska längdlandslaget en rejäl medaljhunger! Rikard Grip berättar hur laget laddar om och laddar upp inför ett nytt mästerskap.

Torsby, augusti 2014. En efter en droppar de svenska skidstjärnorna in i konferensrummet på hotellanläggningen intill skidtunneln. Det är pressträff i slutet av deras träningsläger och åkarna får för omväxlings skull sitta stilla en stund. I det milda kaos som uppstår står en man med vänliga ögon och dirigerar intervjupersoner och journalister åt olika håll. Det är Rikard Grip, förbundskaptenen som tillsammans med åkarna fick uppleva ett fantastiskt OS i Sotji. Inför de olympiska tävlingarna i vintras hade förväntningarna på svenska medaljbragder sjunkit då flera aktiva verkade vara i dålig form eller påverkade av skador. Glädjen blev därför extra stor när det blågula landslaget kammade hem hela elva medaljer.

Hur kommer man igen efter en sådan prestation? Rikard Grip skakar på huvudet och ler.

– Med det här gänget är det inga problem. De är otroligt hungriga och motiverade att gå vidare mot nästa mål. Och visst är det lite speciellt att tävlingarna äger rum på hemmaplan.

Han öser lovord över de 18 åkare som ingår i laget.

– Det är en härlig mix av unga och gamla, dessutom med väldigt skilda personligheter. Alla är nyfikna, drivna och sugna på att utvecklas, säger han.

Han lutar sig till tillbaka och tittar på Kalla, Hellner, Olsson och de andra som sitter i rummet. Han konstaterar att en viktig nyckel för att lyckas med den hårda träningen är att ha roligt tillsammans.

- Det här är inte ett jobb som man går till på morgonen och lämnar vid middagstid. Under långa perioder är vi hänvisade till varandra. Själv gifte jag mig för tre veckor sedan, och sedan dess har jag nog delat rum med mina kollegor oftare än med min fru. Det, i kombination med att träningen är rejält krävande, gör att de hela tiden måste ha en balans mellan ”på” och ”av”, förklarar han.

- Om satsningen blir för manisk svalnar intresset och utan intresse kommer man förstås inte framåt. Det måste kännas kul att åka iväg med kollegorna, trots att vi måste ge avkall på familjeliv och andra sociala kontakter. Vi måste träna tufft utan att gå över gränsen. Det är en hård kamp om topplaceringarna och om vi blir för försiktiga så vinner vi inte.

Sedan Rikard Grip tog över som förbundskapten våren 2013 har han velat göra de aktiva mer delaktiga i besluten kring träning och uppladdning.

- Det är ganska självklart tycker jag. De har en stor erfarenhet och kompetens som det finns all anledning att utnyttja. Det har bland annat resulterat i att vi har skruvat upp intensiteten i träningen ett snäpp och det verkar fungera för alla.

Han konstaterar dock att det sällan handlar om att diskutera detaljer, utan snarare det övergripande upplägget.

- 18 individualister kan inte vara överens om detaljer, säger han och skrattar.

Att världsmästerskapen går på hemmaplan innebär en viss ökad press, enligt Rikard Grip.

- Framförallt för att det är mycket som händer runt omkring tävlingarna. Det är ett stort mediauppbåd och aktiviteter med sponsorer, samarbetspartners och arrangörer. I grunden är det givetvis positivt för oss att intresset för längdlandslaget är så stort, men vi måste också se till att trycket inte blir för hårt på åkarna som ska prestera i spåret.

Däremot tycker att han inte att prestationskraven när det gäller resultaten blir tuffare.

- De som representerar längdlandslaget i VM är individer som är vana vid att hantera egna och andras krav. Det handlar om människor som älskar skarpa lägen och som är mentalt preparerade för att vara på topp när det väl gäller. För att lyckas fokuserar vi mest på att få till tekniken och känslan i åkningen. Vi pratar inte så mycket om medaljer utan mer om att utföra optimala lopp. Förhoppningsvis leder det till att vi är snabbare än de andra.

Han sticker dock inte under stol med att det finns ett par lopp där han väldigt gärna skulle vilja se svenska triumfer.

- Stafettloppen är alltid speciella. De är på något sätt det största under ett mästerskap, eftersom att det så tydligt handlar om ett lagarbete och en gemensam insats.

Andra 'Going for gold' inlägg