Martin Östholm redo för VM
Going for gold

Martin Östholm redo för VM

För två år sedan tog han VM-guld med Sveriges innebandylandslag. Nu är det återigen dags att kämpa om en plasts på prispallen, den här gången på hemmaplan i Göteborg. Vi tog ett snack med Pi...

3 december 2014

För två år sedan tog han VM-guld med Sveriges innebandylandslag. Nu är det återigen dags att kämpa om en plasts på prispallen, den här gången på hemmaplan i Göteborg. Vi tog ett snack med Pixbo-backen Martin Östholm som siktar på högsta vinst och ingenting annat. 

Berätta lite om dig själv.
Jag flyttade ner från Sundsvall till storstaden Göteborg och de flesta som träffar mig tycker nog att jag är en lugn och snäll norrlänning. Min personlighet på planen är däremot helt annorlunda. Där har jag en otrolig vinnarskalle som sällan syns i mitt privatliv. På plan kan jag vara ganska hetlevrad. Spelmässigt är jag en offensiv spelare och det jag är mest känd för är nog mitt skott.

Berätta din Innebandyhistoria.
När jag var åtta år var vi ett gäng fotbollsspelare som fick förfrågan att börja lira innebandy på vintertid. Det var mest för att hålla igång, men jag fastande direkt och under många år kombinerade jag fotboll och innebandy. När jag fyllde 17 år valde jag bort fotbollen och började spela i Granlo BK, som är min moderklubb. Innan jag flyttade ner till Göteborg spelade jag ett år i division 1, Sundsvall City. Under den tiden blev jag ganska eftertraktad och efter några besök på lite olika klubbar valde jag att gå till Pixbo.

Hur var det att börja där?
Det var otroligt stort för mig att gå till en av världens mest anrika föreningar som fostrat extremt många landslagsstjärnor. För mig var det lite som att börja om från början. Jag var inte längre superstjärnan i laget och fick börja kriga för att få en självklar plats. Till en början var det lite tufft. Jag drogs med skador och hemlängtan men efter första säsongen tog utvecklingen fart. Idag har jag stadgat mig, både i landslaget och som lagkapten i Pixbo.

Nu är det dags för VM. Hur känns det?
Det känns såklart väldigt bra, det är det största man kan få uppleva i sin karriär som innebandyspelare. Att det dessutom är på hemmaplan, med läktare fulla av våra fans är extremt stort. Jag har drömt om det här sedan jag var liten.

Hur förbereder du dig?
För att toppa formen inför VM har vi legat i väldigt hård träning under några veckor, men nu under sista veckan har vi trappat ner för att samla kraft. Förutom att sköta mat, träning och sömn försöker jag hitta en bra känsla i koppen. Jag vill verkligen njuta så mycket som möjligt och ta tillvara på det här unika tillfället.

Har du något motto?
Det är lätt att nervositet och press tar över, men jag försöker alltid att vända negativa känslor till någonting positivt. Jag vet inte om det är något motto direkt, men det är viktigt att inte glömma bort att njuta på vägen.

Att spela inför stor publik tillhör inte vanligheterna för er. Hur känns det?
Jag fick höra att man sålt ungefär hundratusen biljetter och att det kommer vara fullsatt på alla de svenska matcherna. Det är såklart jätteroligt, speciellt när publiken är på vår sida. Att ha den uppbackningen känns fantastiskt. Det är ett otroligt stöd.

Vad har du för tankar kring motståndet?
Finland, Schweiz och Tjeckien är våra stora motståndare. Vi har mött dem ett par gånger nu, så vi har ganska bra koll på dem. De kommer nog försöka rubba oss med ett väldigt fysiskt spel, på gränsen till fulspel. Vi är förberedda på det och kommer verkligen stå upp. I övrigt är Lettland, Norge och Tyskland tre bubblare som kanske kan få till en semifinalplats, men vi har inte lagt så stor fokus på dem.


Spelar du på heltid?
I Sverige spelar nog ingen på heltid. Vi tränar två timmar om dagen, fem dagar i veckan och utöver träningstimmarna tillkommer ungefär en match i veckan, så många av oss jobbar deltid. Vi får ju en ersättning och den är väl helt okej, men man blir inte direkt rik.

Varför har just du lyckats?
Jag har tränat otroligt mycket sedan jag var väldigt liten. Inte bara med laget under träningarna, utan också själv, hemma på garageuppfarten. Där har jag övat oändligt många timmar på mitt skott, som jag idag är extra bra på.

Vad är det bästa med din sport?
Jag brinner verkligen för innebandy. Det är det roligaste som finns. Många blir fästa vid sporten för att det går fort och svänger mycket. Det är nog det jag älskar. Att det alltid händer någonting. Det är en väldigt publikvänlig sport.

Och det sämsta?
Att vi inte blir miljonärer.

Vad ska du göra nu under dagarna innan VM?
Jag ska bara ta det lugnt, ta hand om mig själv, sova mycket och fylla på depåerna ordentligt. Det viktigaste är att jag förbereder mig mentalt på att njuta av dagarna som kommer. Det är dagar som jag har kämpat för under två år.

Hur tröstar du dig om ni förlorar?
Om vi förlorar kommer jag inte göra någonting alls. Just nu vill jag inte ens tänka på det, jag är så inställd på att vinna. Det är det enda som finns.

Hur firar du om ni vinner då?
Då ska jag fira och festa hela natten med alla i laget och alla nära och kära som är på plats. Att få lyfta pokalen inför alla våra fans den 14 december, det hade varit en otrolig lättnad.

Andra 'Going for gold' inlägg