Rikard Grip – mannen bakom längdlandslaget
Going for gold

Rikard Grip – mannen bakom längdlandslaget

Ett treårigt samarbete mellan Intersport och Skidförbundet är påskrivet och en ny säsong med VM i Falun som mål har just dragit igång. Vi träffade skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip ...

14 augusti 2014

Ett treårigt samarbete mellan Intersport och Skidförbundet är påskrivet och en ny säsong med VM i Falun som mål har just dragit igång. Vi träffade skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip och pratade laganda, VM-uppladdning och Charlotte Kallas insats i Sotji.

Hur laddade är ni inför den nya säsongen?
- Vi är grymt laddade allihopa. OS i Sotji var stort, men ett VM på hemma plan är mycket större. Det är otroligt och verkligen ett konkret mål att kämpa mot. Under ett OS är det inte alls lika mycket publik som på ett VM och publiken gör ju otroligt mycket för hela stämningen. Ett VM är mer som en folkfest.

Hur ska ni göra för att slå era resultat från OS i Sotji?
- Haha, ja, om jag hade haft ett svar på den frågan så hade jag gett dig det på en gång, det kan jag lova. I slutändan handlar det nog bara om hårt arbete och om att fortsätta kämpa och för min del handlar det mycket om att finnas där och stödja åkarna.

Hur jobbar du med att stärka lagkänslan?
- Jag använder mig mycket av våra ledord; delaktighet, tillhörighet, respekt och glädje. Det är otroligt viktigt att vi respekterar varandras olikheter och att allt bygger på glädje, annars blir det inget bra.

Vilka är de största utmaningarna inför den nya säsongen?
- Att ladda om efter Sotji. Det var en otrolig urladdning för alla som medverkade. Mitt jobb är att få in energin och drivet i gruppen igen.

Hur gör du för att lyckas med det?
- Det viktigaste var att ge åkarna lugn och ro efter Sotji.  Alla hade lite semester från slutet av förra säsongen fram till mitten på maj då vi startade om med första lägret. Vad åkarna gör under deras lediga period är väldigt individuellt. Vissa tränar på bra, andra tar det lite lugnare. Det viktigaste är att de får samla energi och kraft för att kunna göra ett bra jobb igen.

Hur känns sammansättningen i laget?
- Vi har fått till en riktigt bra blandning av yngre förmågor och åkare som varit med lite längre så den känns verkligen jättebra. Vissa åkare är inte uttagna för att delta i VM i Falun. Av de 18 som ingår i träningsgruppen ska runt 15 vara med, vilka det blir avgörs utifrån resultaten i världscupen innan VM 2015.

Beskriv känslan när Charlotte Kalla tog in 25 sekunder under slutspurten i sprinten under OS i Sotji.
- Hysterisk glädje. Den känslan är svår att sätta ord på.

Hamnar det guldet på topp tio över dina härligaste stunder i yrkeslivet?
- Den medaljen togs ju under speciella omständigheter och det var ju självklart helt otroligt, men alla medaljer är roliga på sitt sätt. Att se när en ung och lovande talang som man tror mycket får stå på pallen är också helt fantastiskt. Att se individer utvecklas är det jag drivs mest av i mitt yrke.

Vad drivs du mer av?
- Att träffa människor med samma brinnande intresse för sporten och att jag hela tiden får möjlighet att göra förändringar och förbättringar. Jag strävar alltid efter att allt ska bli så optimalt som möjligt. Det vi gjorde i fjol kan vi inte leva på speciellt länge, så det gäller att alltid tänka framåt och köra på.

Om du inte hade jobbat med det du gör nu, vad hade du gjort då?
- Ingen aning, men det hade definitivt varit någonting inom längdskidåkning. Min sambo säger alltid att jag är hennes lilla skidnörd. Det stämmer, jag är verkligen nördig när det kommer till längdskidåkning. År 2007 slutade jag åka själv, jag tycker att det är mycket roligare att se till att allt fungerar runtomkring, som logistik, transporter och arbetet med människorna. Det har säkert att göra med att jag inte är så bra på att åka, haha.

Damlandslaget

Namn Född Bor i Klubb
Anna Haag 1986 Östersund, Davos IFK Mora SK
Charlotte Kalla 1987 Sundsvall Piteå Elit
Emma Wikén 1989 Östersund Åsarna IK
Ida Ingemarsdotter 1985 Östersund Åsarna IK
Sofia Bleckur 1984 Östersund IFK Mora SK
Sara Lindborg 1983 Östersund Falun-Borlänge SK
Stina Nilsson 1993 Torsby Mora IK
Jonna Sundling 1994 Lycksele IFK Umeå
Hanna Eriksson 1984 Lidingö Åsarna IK

Herrlandslaget

Namn Född Bor i Klubb
Calle Halfvarsson 1989 Falun Falun Borlänge SK
Marcus Hellner 1985 Gällivare Gellivare Skidallians
Emil Jönsson 1985 Östersund, Davos IFK Mora SK
Johan Olsson 1980 Sundsvall Åsarna IK
Teodor Peterson 1988 Östersund Åsarna IK
Daniel Richardsson 1982 Östersund Hudiksvalls IF
Anton Lindblad 1990 Östersund Sollefteå SK
Lars Nelson 1985 Bruksvallarna Åsarna IK
Simon Persson 1991 Östersund IFK Umeå

Andra 'Going for gold' inlägg